Jméno: Obor: Datum provedení: Teoretický Úvod Pro stanovení koncentrace proteinů lze využít několik metod. Koncentraci lze stanovit buď přímo z absorpce ultrafialového (UV) světla nebo nepřímo kolorimetricky chemickou reakcí aminokyselinových zbytků v polypeptidovém řetězci bílkovin s vhodným činidlem, které po reakci změní barvu. Stanovení koncentrace proteinů z absorpce UV světla Tato metoda je založena na skutečnosti, že dvě aromatické aminokyseliny, tyrosin a tryptofan, mají absorpční maximum kolem 280 nm. Hlavní výhodou této metody je její rychlost a jednoduchost. Vzhledem k tomu, že u této metody měření koncentrace proteinů není potřeba žádná chemická reakce, je široce používána pro detekci proteinů nebo peptidů v rámci chromatografické separace. Vzhledem k tomu, že jednotlivé proteiny obsahují různý poměr aromatických aminokyselin, je pro nutné při přímém měření absorpce znát extinkční koeficient proteinu při dané vlnové délce. Metoda je proto výhodnější pro čisté proteiny než pro jejich směsi. Absorbanci lze měřit buď při 280 nm (absorpce aromatických aminokyselin tryptofanu, tyrosinu) nebo při 205 nm (absorpce peptidových vazeb). Je nutné si rovněž uvědomit, že všechny chemické látky absorbující při daných vlnových délkách budou ovlivňovat výsledky měření. Hlavní interferující látkou absorbující při 280 nm bývá nukleová kyselina, která má sice absorpční maximum při 260 nm, ale její absorpce při 280 nm je stále nezanedbatelná. V tomto případě pro přímé UV stanovení koncentrace používáme vzorec zahrnující Warburg-Christian korekci způsobenou nukleovou kyselinou: c [mg.ml^-1] = 1,55 × A[280 ]– 0,76 × A[260 ](1) Při znalosti aminokyselinového složení je poté možné spočítat molární absorpční koeficient proteinu e[280] a následně dle Lamber-Beerova zákona i koncentraci příslušného proteinu: e[280] [M^-1.cm^-1] = nW × 5500 + nY × 1490 (2) nW – počet zbytků tryprofanu nY - počet zbytků tyrosinu Stanovení koncentrace proteinů Lowryho metodou Lowryho metoda je založena na Biuretově reakci, využívající chelataci měďnatého iontu imidovými skupinami peptidové vazby v polypeptidovém řetězci proteinu v alkalickém pH za vzniku červeno-fialový komplex a reakci s Folin-Ciocalteau činidlem. Folin-Ciocalteauovo činidlo obsahuje kyseliny fosfomolybdenové a fosfowolframové, které se redukují tyrosinovými zbytky proteinů a barví se modře. Lowryho metoda se vyznačuje oproti biuretové metodě vyšší citlivostí, je však citlivá na změny v pH, kdy pH reakční směsi by mělo být drženo v mezích 10,0-10,5. Nevýhodou metody je tak úzký interval pH reakční směsi, ve kterém je použitelná, avšak použitím malých objemů vzorku (relativně vůči objemu reakční směsi) lze tuto nevýhodu odstranit. Stanovení koncentrace proteinů dle Bradforda Metoda je založena na interakci proteinů s barvou Coomassie Brilliant Blue G-250 (CBB) v kyselém prostředí. Při navázání barvy na protein se mění barva roztoku z červeno-hnědé na modrou, přičemž dochází k posunu absorpčního maxima barvy ze 465 nm na 610 nm. Nejvyšší rozdíl absorpčních maxim jednotlivých forem barvy je při 595 nm, což je také ideální vlnová délka pro měření. Za změnu barvy jsou zodpovědné převážně některé bazické aminokyseliny v polypeptidovém řetězci (Lys, Arg, His). Dále k vazbě na protein přispívají i van der Waalsovy síly a hydrofobní interakce. Množství navázané CBB na protein je přibližně přímo úměrné množství pozitivních nábojů na molekule proteinu. Volné aminokyseliny, peptidy a nízkomolekulární proteiny s barvou neinteragují. PRAKTICKÁ ČÁST A. Stanovení koncentrace proteinů z absorpce UV světla Postup práce: 1. Napipetujte 1 ml neznámého vzorku 1 a 2 do UV měřící kyvety a změřte absorbanci roztoku při 280 nm a 260 nm proti blanku, kterým bude destilovaná voda. Výpočty: Určete koncentrace (mg/ml) neznámých vzorků 1 a 2 z Lambert-Beerova zákona dle rovnice (2), když v neznámém vzorku 1 jsou 3 zbytky tryptofanu a 10 zbytků tyrosinu (ovaalbumin) v neznámém vzorku 2 je 6 zbytků tryptofanu a 3 zbytky tyrosinu (lysozym). Výsledky: A[280] A[260] c (mg/ml) dle rovnice (1) c (mg/ml) dle rovnice (2) Vzorek 1 Vzorek 2 Porovnejte výsledky koncentrace proteinů vypočtených dle rovnic (1) a (2): B. Stanovení koncentrace proteinů Lowryho metodou Postup práce: 1. Připravte si sadu 6 kalibračních roztoků do zkumavek dle níže uvedené tabulky Objem vody Objem zásobního roztoku ovalbuminu (8 mg.ml^-1) 50 ml 0 ml 40 ml 10 ml 30 ml 20 ml 20 ml 30 ml 10 ml 40 ml 0 ml 50 ml 2. Do 16 prázdných 2 ml mikrozkumavek přidejte 0.84 ml roztoku A (směs 50 ml 2% Na[2]CO[3] a 1ml 0,5% CuSO[4] v 1% vínanu sodno-draselném) a 50 ml 0,1 M NaOH. 3. Následně přidejte do mikrozkumavek 10 ml jednotlivých kalibračních roztoků nebo neznámého vzorku 1 nebo 2 a promíchejte na vortexu. U každého kalibračního roztoku a vzorku bude měření provedeno dvakrát (viz. tabulka ve výsledcích) 4. Reakční směsi nechte inkubovat za laboratorní teploty po dobu 10 minut. 5. Následně přidejte 100 ml Folin-Ciocalteauova činidla (ředění 1:1) a promíchejte na vortexu. 6. Směsi nechte inkubovat za laboratorní teploty po dobu 30 minut. 7. Změřte absorbanci kalibračních roztoků a neznámých vzorků při 750 nm, přičemž blank je destilovaná voda. V případě, že absorbance vzorku bude vyšší než 1, řeďte 1:1 vodou a změřte znovu. Výsledky: 1. Doplňte tabulku: Výsledná koncentrace ovalbuminu (mg.ml^-1) A[750] 1. 2. Průměr Vzorek 1 Vzorek 2 2. Sestrojte kalibrační křivku pro ovalbumin (závislost A[750] na koncentraci ovalbuminu v mg.ml^-1), kdy body včetně 0 proložte regresní přímkou (lineární regrese): 3. Vzájemně porovnejte zjištěné koncentrace proteinu v neznámém vzorku 1 a 2: Z kalibrační přímky odečtěte koncentraci proteinu v neznámém vzorku 1 a 2 (mg.ml^-1) a doplňte do tabulky. C. Stanovení koncentrace proteinů metodou dle Bradforda Postup práce: 1. Připravte si sadu 7 kalibračních roztoků do zkumavek dle níže uvedené tabulky Objem vody Objem zásobního roztoku ovalbuminu (0,8 mg.ml^-1) 200 ml 0 ml 180 ml 20 ml 160 ml 40 ml 140 ml 60 ml 120 ml 80 ml 100 ml 100 ml 0 ml 200 ml 2. Do 18 prázdných 2 ml mikrozkumavek přidejte 0.95 ml činidla dle Bradforda. 3. Následně přidejte do mikrozkumavek 50 ml jednotlivých kalibračních roztoků nebo neznámého vzorku 1 nebo 2 a promíchejte na vortexu. U každého kalibračního roztoku a vzorku bude měření provedeno dvakrát (viz. tabulka ve výsledcích) 4. Směsi nechte inkubovat za laboratorní teploty po dobu 5 minut 5. Změřte absorbanci kalibračních roztoků a neznámých vzorků při 595 nm, přičemž blank je destilovaná voda. V případě, že absorbance vzorku bude vyšší než 1, řeďte 1:1 vodou a změřte znovu. Výsledky: 1. Doplňte tabulku: Výsledná koncentrace ovalbuminu (mg.ml^-1) A[595] 1. 2. Průměr Vzorek 1 Vzorek 2 2. Sestrojte kalibrační křivku pro ovalbumin (závislost A[595] na koncentraci ovalbuminu v mg.ml^-1), kdy body včetně 0 proložte regresní přímkou (lineární regrese): 3. Z kalibrační přímky odečtěte koncentraci proteinu v neznámém vzorku 1 a 2 (mg.ml^-1) a doplňte do tabulky. Vzájemně porovnejte zjištěné koncentrace proteinu v neznámém vzorku 1 a 2: Porovnejte výsledky pro neznámé vzorky zjištěné podle různých metod: