Př. 7: Jednoduché směsi Atkins, de Paula: Podkapitoly 4.1.2.1 5.1.1.2, 5.1.1.4, 5.1.2.1, 5.1.3.1 5.2.2.1-5.2.2.3 5.2.2.5 5.3.1.1 5.1.1.2 Chemický potenciál látky ve směsi Výsledek obrázku pro elektrárna dlouhé stráně 5.1.1.2 Chemická potenciální energie Zkráceně chemický potenciál (látky J), (μJ) Výsledek obrázku pro Mixing of two ideal gasses Výsledek obrázku pro Mixing of two ideal gasses •Mísení dvou ideálních plynů lze nahlížet jako dvě oddělené expanze. 5.1.2.1 Gibbsova energie mísení Ideálních plynů za jakých podmínek? Gibbsova energie je: Výsledek obrázku pro Mixing of two ideal gasses Gibbsova energie je: Výsledek obrázku pro Mixing of two ideal gasses Gibbsova energie mísení Výsledek obrázku pro gibbs energy of mixing ideal gases Ano, mísení je spontánní děj! Má systém tendenci se samovolně mísit? 4.1.2.1 Pojem tlak nasycené páry tlak plynné fáze, která je v rovnováze s kapalnou fází 5.1.3.1 Ideální roztoky benzen_toluen Závislost p směsi na složení roztoku (totéž co na předchozím obrázku, s těkavější složkou A) + vymezení oblastí stability jednotlivých fází v závislosti na vnějším p. mi-T 5.2.2.1 Snížení Ttání , zvýšení Tvar rozpouštědla v přítomnosti rozpuštěné látky 5.2.2.2 Zvýšení teploty varu, ebulioskopie Výsledek obrázku pro boiling point elevation atkins z Latinského ebullitio = vření, var Určení molární hmotnosti rozpuštěné látky ze zvýšení bodu varu roztoku (vůči čistému rozpouštědlu) 5.2.2.3 Snížení teploty tání, kryoskopie Výsledek obrázku pro cryoscopy kryo ( z Řeckého κρύο) znamená „(ledově) chladný" Určení molární hmotnosti rozpuštěné látky ze snížení bodu tání roztoku (vůči čistému rozpouštědlu) 5.2.2.5 Osmóza Osmotický tlak, P ( = velké řecké „pí“) 5.3.1.1 Molární zlomek A v páře vs. molární zlomek A v roztoku Výsledek obrázku pro VLE curves relative volatility Molární zlomek A v kapalině, xA 5.3.1.1 Celkový tlak nasycené páry vs. molární zlomek látky A v páře 5.3.1.2 Intepretace diagramů p vs. zA 5.3.1.3 Počty fází a pákové pravidlo •5.3.2.1 Destilace směsí FD_izop 5.3.2.2 Azeotropy