Exprese a purifikaceExprese a purifikace rekombinantnrekombinantníích proteinch proteinůů Radka Dopitová Rekombinantní proteinyRekombinantní proteiny Rekombinantní DNA je arteficiální DNA sekvence, která vznikla novou kombinací různých DNA sekvencí. Rekombinantní proteiny jsou proteiny získané vnesením rekombinantní DNA do heterologního hostitele (např. mikroorganismus, kvasinky), ve kterém dojde k expresi genu. Využití rekombinantních proteinůVyužití rekombinantních proteinů Nadprodukce a purifikace rekombinantních proteinů jsou nezbytným předpokladem pro: • Biochemickou funkční charakteristiku proteinu (určení přesných kinetických parametrů Km, kcat pro enzymy se substrátem, Ki pro enzymy s inhibitorem, Kd pro protein - proteinové interakce či ligand -proteinové interakce) • Strukturní analýzu (NMR, krystalografie) • Proteinové inženýrství (zlepšení vlastnosti proteinů – aktivita, stabilita) • V průmyslovém měřítku jsou produkovány léky, vakcíny a potravinové doplňky. Cíl:Cíl: Vysoký výtěžek homogenního proteinu (mg – kg proteinu) Zachování biologické aktivity Proč vyrábět rekombinantní proteiny?Proč vyrábět rekombinantní proteiny? • Obtížně se získavá (tkáně, orgány). • Obtížně se kultivuje (bakterie, viry, tkáňové kultury). • Limitovaná exprese • Často obtížná purifikace proteinu Přirozený zdroj: Technologie rekombinantních proteinůTechnologie rekombinantních proteinů Hostitelský organismus pro expresiHostitelský organismus pro expresi rekombinantních proteinůrekombinantních proteinů • Bakterie • Kvasinky • Rostliny • Savčí buňky • Hmyzí buňky s bakuloviry • Transgenní živočichové • Exprese proteinu in vitro 1. část: Exprese rekombinantních proteinů v E.coli 2. část: Purifikace rekombinantních proteinů Obsah přednáškyObsah přednášky Exprese proteinů fúzovaných s GFP v E. coli Purifikace proteinů fúzovaných s GFP pomocí hydrofóbní matrice Produkce heterologních proteinů v E. Coli VÝHODY : • Vysoká produkce rekombinantních proteinů • Dobře prostudovaný genom a proteom-usnadnění genových manipulací • Design řady vektorů usnadňuje klonování a expresi cizích genů • Rychlý růst v poměrně levném médiu • Přizpůsobivost systému NEVÝHODY: • Potřeba cDNA zkoumaného proteinu • Absence eukaryotických posttranslačních systémů (posttranslační modifikace) • Tvorba nerozpustných inkluzních tělísek • Omezená schopnost tvorby disulfidických vazeb • Chybí sekreční mechanismus pro účinné uvolňování proteinu do kultivačního média Produkce heterologních proteinů v E. Coli Expresní systém pro produkciExpresní systém pro produkci rekombinantních proteinů vrekombinantních proteinů v E.coliE.coli Hostitelský kmen Podmínky kultivace Vektor Expresní vektorExpresní vektor = klonovací vektor, který obsahuje nezbytné regulační sekvence k tomu, aby podporoval expresi inzertů cizích genů. Klonovací místoKlonovací místo Fúzní/purifikačníFúzní/purifikační značky/kotvyznačky/kotvy Gen pro rezistenciGen pro rezistenci k antibiotiku (ampicilin)k antibiotiku (ampicilin) Ribozom-vazebné místoRibozom-vazebné místo Operátor -Operátor vazebné místo pro represorvazebné místo pro represor Transkripční terminátor Struktura vektoru proStruktura vektoru pro účinnou expresi rekombinantních proteinů vúčinnou expresi rekombinantních proteinů v E.coliE.coli promotorpromotor Operátor -Operátor vazebné místo pro represorvazebné místo pro represor Struktura vektoru proStruktura vektoru pro účinnou expresi rekombinantních proteinů vúčinnou expresi rekombinantních proteinů v E.coliE.coli promotorpromotor Vlastnosti promotorVlastnosti promotoru:u: • Silný promotorSilný promotor (ptac, ptrp, lpL, pT7 ) - Protein zájmu by měl tvořit 10-30% a více z celkového bakteriálního proteinu. • Přenositelný do různých kmenůPřenositelný do různých kmenů E.coliE.coli • Jednoduše a levně inducibilníJednoduše a levně inducibilní - Teplotní indukce (lpL) - Chemická indukce (ptac, ptrp, pT7): IPTG (isopropyl-b-D- thiogalaktopyranozid) • Vykazuje minimální hladinu bazální expreseVykazuje minimální hladinu bazální exprese - Pokud jsou proteiny netoxické dosahuje se vysokých výtěžků proteinů růstem buněk do vysokých hustot s následnou indukcí aktivity promotoru. - U toxických proteinů pro je nutná minimalizace bazální transkripce před přídavkem indukčního činidla pomocí vhodného represoru. Ribozom-vazebné místoRibozom-vazebné místo Transkripční terminátor Struktura vektoru proStruktura vektoru pro účinnou expresi rekombinantních proteinů vúčinnou expresi rekombinantních proteinů v E.coliE.coli Struktura vektoru proStruktura vektoru pro účinnou expresi rekombinantních proteinů vúčinnou expresi rekombinantních proteinů v E.coliE.coli RibozomRibozom--vazebné místovazebné místo: zahrnuje Shine-Dalgarnova (SD) sekvenci a translační iniciační kodon Vzdálenost mezi SD sekvencí a iniciačním kodonem AUG je 4-13 nukleotidů, tato vzdálenost ovlivňuje účinnost iniciace translace (optimální vzdálenost je 4-8 nukleotidů), oblast bohatá na AT páry. Transkripční terminátorTranskripční terminátor T7 term, rrnT1,T2 (zabraňuje okluzi promotoru, zvyšuje stabilitu mRNA) Hostitelský kmen Podmínky kultivace Vektor Expresní systém pro produkciExpresní systém pro produkci rekombinantních proteinů vrekombinantních proteinů v E.coliE.coli Inducibilní exprese v hostitelském kmeni E. coli BL21(DE3) Toxicita rekombinantního proteinu pro hostitelský kmenToxicita rekombinantního proteinu pro hostitelský kmen • Není omezena na pouhý fakt, že je protein je pro buňku cizí, ale může být způsobena i tím, že je nadprodukován určitý nativní gen. Pro hostitele jsou smrtelné:Pro hostitele jsou smrtelné: • Rekombinantní proteiny s hydrofóbními oblastmi mají toxický účinek - asociují s membránou nebo se inkorporují do membránového systému buňky (porušení membránového potenciálu). • Proteiny, které inaktivují ribozomy. Výběr hostitelského kmeneVýběr hostitelského kmene E.coliE.coli s ohledems ohledem na toxicitu proteinu pro hostitelena toxicitu proteinu pro hostitele BL21(DE3) firma Novagen BL21(DE3)pLysS firma Novagen Komerčně dostupné bakteriální kmeny s různými úrovněmi regulace exprese, zajišťujícími minimalizaci bazální exprese. • Nutná přísná regulace expresního systému Různé úrovně minimalizace bazální expreseRůzné úrovně minimalizace bazální exprese üBL21(DE3)BL21(DE3) BL21(DE3)pLysS/E BL21 Cca 10 % hladina bazální exprese (před indukcí exprese) klonovaného genu. BL21(DE3) üBL21(DE3)pLysS/EBL21(DE3)pLysS/E BL21 Cca 1-3% hladina bazální (před indukcí exprese) exprese klonovaného genu. Různé úrovně minimalizace bazální expreseRůzné úrovně minimalizace bazální exprese • Expresní kmen obsahující plazmidy pLysS nebo pLysE umožňující přísnou regulaci expresního systému využívající T7 promotor. Tyto plazmidy kódují lysozym, který se váže na T7 RNA polymerasu a inaktivuje ji a minimalizuje se tak bazální exprese. BL21(DE3) BL21(DE3)pLysS/E üBL21BL21 • Indukce exprese infekcí bakteriofágem CEG (gen pro T7 RNA polymerasu) Různé úrovně minimalizace bazální expreseRůzné úrovně minimalizace bazální exprese Nejvyšší úroveň represe!! Arabidopsis thaliana [gbpln]: 80395 CDS's (31098475 codons) fields: [triplet] [frequency: per thousand] ([number]) UUU 21.8(678320) UCU 25.2(782818) UAU 14.6(455089) UGU 10.5(327640) UUC 20.7(642407) UCC 11.2(348173) UAC 13.7(427132) UGC 7.2(222769) UUA 12.7(394867) UCA 18.3(568570) UAA 0.9( 29405) UGA 1.2( 36260) UUG 20.9(649150) UCG 9.3(290158) UAG 0.5( 16417) UGG 12.5(388049) CUU 24.1(750114) CCU 18.7(580962) CAU 13.8(428694) CGU 9.0(280392) CUC 16.1(500524) CCC 5.3(165252) CAC 8.7(271155) CGC 3.8(117543) CUA 9.9(307000) CCA 16.1(502101) CAA 19.4(604800) CGA 6.3(195736) CUG 9.8(305822) CCG 8.6(268115) CAG 15.2(473809) CGG 4.9(151572) AUU 21.5(668227) ACU 17.5(544807) AAU 22.3(693344) AGU 14.0(435738) AUC 18.5(576287) ACC 10.3(321640) AAC 20.9(650826) AGC 11.3(352568) AUA 12.6(391867) ACA 15.7(487161) AAA 30.8(957374) AGA 19.0(589788) AUG 24.5(762852) ACG 7.7(240652) AAG 32.7(1016176) AGG 11.0(340922) GUU 27.2(847061) GCU 28.3(880808) GAU 36.6(1139637) GGU 22.2(689891) GUC 12.8(397008) GCC 10.3(321500) GAC 17.2(535668) GGC 9.2(284681) GUA 9.9(308605) GCA 17.5(543180) GAA 34.3(1068012) GGA 24.2(751489) GUG 17.4(539873) GCG 9.0(280804) GAG 32.2(1002594) GGG 10.2(316620) Coding GC 44.59% 1st letter GC 50.84% 2nd letter GC 40.54% 3rd letter GC 42.38% Využívání kodonůVyužívání kodonů E.coliE.coli (codon usage)(codon usage) • Geny u prokaryot a eukaryot se vyznačují nenáhodným využíváním synonymních kodonů. • Kodony zřídka využívané u E. Coli se mohou hojně vyskytovat u heterologních genů pocházejících z eukaryot, archebakterií aj. • Frekvence využití synonymních kodonů obvykle odráží zastoupení jejich tRNA v cytoplazmě. http://www.kazusa.or.ip/codon/ Málo preferované kodony uMálo preferované kodony u E.coliE.coli Exprese heterologní genů obsahujících málo preferované kodony vede k translačním chybách ! • Předčasné ukončení translace (zkrácený produkt) • Posunutí čtecího rámce (posun až o 2 AK v místě kodonu AGA) • Záměna aminokyseliny - často arginin (kodon AGA) za lyzin Makrides, 1996 Výběr hostitelského kmeneVýběr hostitelského kmene E.coliE.coli •BL21 (DE3) CodonPlus-RIL •AGG/AGA (arginine,R), AUA (isoleucine, I) and CUA (leucine, L) firma Stratagene •BL21 (DE3) CodonPlus-RP •AGG/AGA (arginine, R) and CCC (proline, P) firma Stratagene •Rosetta or Rosetta (DE3) •AGG/AGA (arginine, R), CGG (arginine, R), AUA (isoleucine, I) CUA (leucine, L)CCC (proline), and GGA (glycine, G) firma Novagen • Pro produkci genů obsahující velké množství kodonů, které jsou máloPro produkci genů obsahující velké množství kodonů, které jsou málo využívanévyužívané E.coliE.coli, je možné použít komerčně dodávané kmeny, které produkují tRNA málo užívaných kodonů. NEBO: Místně řízená mutageneze - záměna málo využívaného kodonu. Plasmidy komplementující tRNA. Optimalizace kodonů – syntéza genůOptimalizace kodonů – syntéza genů Optimální složení kodonů pro produkci v jednom či více organismech s ohledem na vznik sekundárních struktur a stabilitu mRNA. DDegradaceegradace proteinuproteinu Bakteriální proteolytický systém: - E. coli obsahuje velké množství proteas, nejvíce v cytoplazmě - Selektivně odstraňuje „abnormální“ proteiny: • Nekompletní polypeptidy • Proteiny se zaměněnými AK • Nadměrně syntetizované podjednotky multimerních proteinů • Proteiny poškozené oxidací nebo volnými radikály • Cizí, rekombinantní proteiny (problémem jsou proteiny < 10 kDa) Výběr hostitelského kmeneVýběr hostitelského kmene E.coliE.coli Kmeny deficiKmeny deficienentní na proteasytní na proteasy • Mutace, eliminující produkci proteas a tím proteolytickou degradaci rekombinantních proteinů. Expresní kmeny BL21 jsou deficientní na: cytoplazmatickou proteasu lon periplazmatickou proteasu ompT Aminokyseliny redukující stabilitu heterologního proteinuAminokyseliny redukující stabilitu heterologního proteinu 1. N-koncové pravidlo • Stabilita proteinu je ovlivněna aminokyselinou, která následuje první aminokyselinu polypeptidového řetězce (methionin). • Aminokyseliny na této pozici redukují stabilitu proteinu: Arg, Lys, Leu, Phe, Tyr a Trp • Poločas rozpadu proteinu pouze 2 min 2. Lysin ve vnitřní sekvenci poblíž N-konce proteinu • Degradace ubiqutin-dependentními proteasami 3. PEST hypotéza • Oblasti bohaté na Pro (P), Glu (E), Ser (S), Thr (T) • Po fosforylaci PEST degradace proteinu Ca-dependentními proteasami Cílená exprese proteinuCílená exprese proteinu Cytoplazmatická exprese Periplazmatická exprese Extracelulární exprese (do kultivačního média) Cytoplazmatická expreseCytoplazmatická exprese VýhodyVýhody • Vysoký výtěžek proteinu • Jednodušší plazmidové konstrukty • Inkluzní tělíska NevýhodyNevýhody • Inkluzní tělíska • Redukční prostředí • Proteolýza • Více komplexní purifikace • Preferovaný způsob Inkluzní tělískaInkluzní tělíska Nerozpustné shlukyNerozpustné shluky (cca(cca 22mmmm33)) složené z nativních proteinů s nízkou rozpustností, zsložené z nativních proteinů s nízkou rozpustností, z nesložených nebo z částečně poskládaných proteinůnesložených nebo z částečně poskládaných proteinů Co způsobuje jejich tvorbuCo způsobuje jejich tvorbu?? 1. Prostředí v E.coli se liší od přirozeného prostředí ve smyslu redoxního potenciálu1. Prostředí v E.coli se liší od přirozeného prostředí ve smyslu redoxního potenciálu (redukční prostředí v cytoplazmě E.coli), pH, osmolarita, absence chaperonů,(redukční prostředí v cytoplazmě E.coli), pH, osmolarita, absence chaperonů, kofaktorů, absence post-translačních modifikacíkofaktorů, absence post-translačních modifikací 2. Vysoká hladina exprimovaných proteinů - exponované hydrofóbní domény nesbalených polypeptidových řetězců navzájem (intramolekulárně) asociují Inkluzní tělíska – nerozpustný proteinRozpustný protein Výhody • Snadná izolace ve vysoké čistotě a koncentraci • Ochrana před proteasami • Pro produkci proteinů, jejichž aktivita je pro buňku letální Nevýhody • Proteinová nerozpustnost • Refolding pro opětné získání biologické aktivity • Refolding nemusí vést k zaktivování proteinu • Redukce výtěžku proteinu • Zvyšují se náklady Inkluzní tělískaInkluzní tělíska Možnosti minimalizace tvorby inkluzních tělísekMožnosti minimalizace tvorby inkluzních tělísek • Snížení teploty kultivace bakteriální kultury • Koprodukce chaperonů • Použití fúzního partnera zlepšujícího solubilizaci (thioredoxin) • Selekce různých kmenů E.coli kmenů - např. bakteriální kmene deficientní na thioredoxin reduktasu Inkluzní tělíska Rozpustný proteinExprese rekombinantního proteinu v E. coli Izolace a následný refolding Modifikace expresních podmínek Rozpustný protein • Pokud protein obsahuje jeden nebo více disulfidických vazeb, správné poskládání proteinu je stimulováno v hostiteli s více oxidujícím prostředí cytoplazmy. •AD494 • Mutace v genu pro thioredoxinreduktasu (trxB) • Novagen •Origami • Dvojitá mutace v genu pro thioredoxin reduktasu (trxB) and glutathionreduktasu (gor) • Novagen Výběr hostitelského kmeneVýběr hostitelského kmene E.coliE.coli Možnosti minimalizace tvorby inkluzních tělísekMožnosti minimalizace tvorby inkluzních tělísek Periplazmatická expresePeriplazmatická exprese Výhody • Jednodušší purifikace • Není zde tak rozsáhlá proteolýza • Zlepšení tvorby disulfidických můstků/foldingu Nevýhody • Signální peptid nezajistí vždy transport do periplazmy • Mohou se také tvořit inkluzní tělíska • Periplazma obsahuje jen 4% všech buněčných proteinů (cca 100 proteinů) • Transmembránový transport je zprostředkován signálním peptidem na Nkonci proteinu • Prokaryotické signální peptidy úspěšně použité v E.coli (ompA, ompT z E.coli, protein A z S. Aureus, endoglukanasa z B.subtilis) Extracelulární expreseExtracelulární exprese • Sekrece proteinů do kultivačního média • Chybí účinná cesta pro transport skrz vnější membránu (E.coli sekretuje velmi málo proteinů). • Některé proteiny sekretované do periplazmy pasivně difundují do média. • Zatím spíše neúspěšná manipulace s různými transportními cestami, které by usnadňovaly sekreci cizího proteinu. VýhodyVýhody • Minimální kontaminace ostatními proteiny (jednodušší purifikace) • Nejmenší hladina proteolýzy • Zlepšení foldingu NevýhodyNevýhody • Často nízká sekrece • Hodně zředěný protein Modifikace růstových podmínek Hostitelský kmen Podmínky kultivace Vektor Podmínky kultivacePodmínky kultivace Možnosti zvýšení produkce rozpustného proteinu Experimentálně se optimalizuje: • Hustota buněčné kultury • Složení média (pH, přídavek specifických substrátů, kofaktorů, složení živin-bohaté či minimální média) • Teplota růstu bakterií a teplota po indukci exprese • Koncentrace indukčního činidla • Délka indukce exprese podmínky Specifická aktivita (nkat/mg) LB médium pH 6 2,0 LB médium pH 7 4,2 LB médium pH 8 2,8 1% celobiosa (na indukci exprese) 2,7 • pH LB média • Přítomnost substrátu (celobiosa na indukci exprese) Vliv různých podmínek exprese na aktivitu mutantní formy kukuřičné bglukosidasy F461L. Specifická aktivita byla po expresi za uvedených podmínek měřena v nativních lyzátech použitím substrátu PNPG. VVliv složení média na produkci rostlinné b-glukosidasy vv E. coliE. coli 1. Médium: LB médium, bakteriální kmen BL21(DE3)pLysS Růst (OD600~0.5-0.6) Indukce 0,4 mM IPTG/3hodiny 22°C 22°C (3) 37°C 22°C (2) 37°C 28°C (1) 2. Příprava proteinových lyzátů za silně denaturačních podmínek (celková produkce proteinu= rozpustná+nerozpustná forma) a za nativních podmínek (rozpustná forma proteinu). 3. SDS PAGE denaturačních a nativních proteinových lyzátů s následnou analýzou western blotingem. 4. Detekce proteinu pomocí série protilátek a kvantifikace signálů pomocí programu pro analýzu 1-D gelů (př. Quantity One- BioRad, Quanti Scan-přístupný na internetu). 1 2 3 Podmínky: Test rozpustnosti: Rozpustná forma proteinu Celková produkce proteinu VVliv teploty kultivace na produkci rostlinných AHPAHP proteinů vproteinů v E. coliE. coli 73 %81 %30 %100%78 %71 %22°C/22°C 51 %81 %0100%73 %82 %37°C/22°C 076 %0100%85 %8 % 37°C/28°C AHP6AHP5AHP4AHP3AHP2AHP1 t(°C) Růst/indukce Procenta produkce AHP proteinů v rozpustné formě VVliv teploty kultivace na produkci rostlinných AHPAHP proteinů vproteinů v E. coliE. coli 2.2. část: Purifikace rekombinantních proteinůčást: Purifikace rekombinantních proteinů Purifikace proteinů fúzovaných s GFP pomocí hydrofóbní matrice Purifikace proteinu z komplexní směsi makromolekul přítomných v biologickém vzorku (buněčný nebo tkáňový extrakt) • Několik tisíc proteinů z různými vlastnostmi (~5000-8000) a v různých množstvích (aktin ~ 10%, unikátní trankripční faktor < 0,001% z celkového proteinů) • DNA, RNA, polysacharidy, lipidy Analýza buněčného extraktu 2D elektroforézou Než začneme………………………Než začneme……………………… 1.1.Proč???Proč??? Pro jaký účel ?Pro jaký účel ? 2.2. Jak???Jak??? Jak protein detekovat?Jak protein detekovat? 3.3. Co???Co??? Jaké vlastnosti má protein ?Jaké vlastnosti má protein ? 1.1. Proč???Proč??? Pro jaký účel ?Pro jaký účel ? AplikaceAplikace MnožstvíMnožství ČistotaČistota PoznámkaPoznámka IdentifikaceIdentifikace 0,002-0,20,002-0,2 mmgg vvysokáysoká ((>>95%95%)) • Edmanovo odbourávání (5-10 pmol), přístupy hmotnostní spektroskopie (0,2-1 pmol) Produkce protilátekProdukce protilátek mmg-mgg-mg střední-vysokástřední-vysoká • Pro imunizaci: ~ 0,1 mg proteinu • Čím větší čistota tím větší a rychlejší šance pro zisk vysoce specifické imunitní odpovědi. EnzymologieEnzymologie 1-5 mg1-5 mg vvysoká >ysoká > 95 %95 % • Množství proteinu závisí na citlivosti analýzy. • Čistota závisí na specificitě analýzy a ovlivnění výsledků analýzy kontaminacemi. Biofyzikální studieBiofyzikální studie mg-gmg-g vvysokáysoká ((>>95%95%)) • CD spektroskopie, rezonance povrchových plasmonů, fluorimetrie, analytická ultracentrifugace, UV spektroskopie 3D struktura3D struktura (krystalizace, NMR)(krystalizace, NMR) 10-20 mg10-20 mg vysokávysoká ((>>95%)95%) • Hledání krystalizačních podmínek ~ 1-2 mg proteinu, zisk krystalu o velikosti dostatečné pro rentgenovou difrakci 5-10 mg proteinu • Pro první 1-D NMR spektra se vyžaduje ~ 0,5 mmol proteinu, protein (velikost 5- 20kDa) značený 15 N / 13C je nutný pro vyřešení struktury. FarmaceutickéFarmaceutické účelyúčely mg-kgmg-kg vysokávysoká (99,9%)(99,9%) • Pro klinické účely nesmí proteiny obsahovat pyrogeny a bakteriální toxiny a musí být velmi stabilní kvůli dlouhodobému skladování. 22.. Jak???Jak??? Jak budeme proteinJak budeme protein analyzovatanalyzovat?? 1. Polyakrylamidová gelová elektroforéza se specifickou detekcí : Detekce proteinu zájmu během jeho purifikace (SDS PAGE) • Pomocí protilátek Sledování biologické aktivity proteinu během purifikace (NATIVNÍ PAGE) • U enzymů např. barvení v gelu pomocí chromogenních substrátů (nebo stanovení specifických konstant v komplexních vzorcích ) SDS PAGE s následných westernovým přenosem nativní PAGE, zymogram 28% čistota 80% čistota 95% čistota 2. Polyakrylamidová gelová elektroforéza za denaturujících podmínek s nespecifickou detekcí • Barvení pomocí Coommasie blue, stříbra,... • Sledování čistoty purifikovaného proteinu 22.. Jak???Jak??? Jak budeme proteinJak budeme protein analyzovatanalyzovat?? Nativní PAGE Dimer Monomer 3. Polyakrylamidová gelová elektroforéza za nativních podmínek s nespecifickou detekcí • Barvení pomocí Coommasie blue, stříbra,... • Sledování homogenity purifikovaného proteinu 4. Stanovení koncentrace proteinu • Nejvíce využívané metody: dle Bradfordové, Lowryho metoda,…. 22.. Jak???Jak??? Jak budeme proteinJak budeme protein analyzovatanalyzovat?? 3. Co??? Jaké vlastnosti má protein ? InformaceInformace o proteinu zájmu a příbuzných proteinecho proteinu zájmu a příbuzných proteinech z databz databází nebo zází nebo z pilotních experimentů:pilotních experimentů: • Velikost proteinu (SDS PAGE, gelová filtrace nebo analytická centrifugace) • Izoelektrický bod (izoelektrická fokusace) • Stabilita (pH, teplota, přítomnost solí, proteas, additiv zajišťujících rozpustnost proteinu) 2D a nativní PAGE2D a nativní PAGE • Komplexita vzorku, vlastnosti proteinu zájmu a i ostatních kontaminujících proteinů InformaceInformace o proteinu zájmu a o příbuzných proteinecho proteinu zájmu a o příbuzných proteinech zz literatury:literatury: • Strategie purifikace (metody, pufry, stabilita proteinu, …..) Vlastnosti/purifikační metody Rozpustnost precipitace např. síranem amonným, nízké/vysoké pH Stabilita teplotní precipitace Velikost/tvar gelová filtrace (gelová permeační chromatografie) pI (povrchový náboj) iontově výměnná chromatografie Hydrofobicita hydrofóbní chromatografie Specifická vazba afinitní chromatografie Posttranslační modifikace afinitní chromatografie Vlastnosti/purifikační metody Rozpustnost precipitace např. síranem amonným, nízké/vyskoké pH Stabilita teplotní precipitace Velikost/tvar gelová filtrace (gelová permeační chromatografie) pI (povrchový náboj) iontově výměnná chromatografie Hydrofobicita hydrofóbní chromatografie Specifická vazba afinitní chromatografie Posttranslační modifikace afinitní chromatografie Vlastnosti/purifikační metody Rozpustnost precipitace např. síranem amonným, nízké/vyskoké pH Stabilita teplotní precipitace Velikost/tvar gelová filtrace (gelová permeační chromatografie) pI (povrchový náboj) iontově výměnná chromatografie Hydrofobicita hydrofóbní chromatografie Specifická vazba afinitní chromatografie Posttranslační modifikace afinitní chromatografie Vlastnosti/purifikační metody Rozpustnost precipitace např. síranem amonným, nízké/vyskoké pH Stabilita teplotní precipitace Velikost/tvar gelová filtrace (gelová permeační chromatografie) pI (povrchový náboj) iontově výměnná chromatografie Hydrofobicita hydrofóbní chromatografie Specifická vazba afinitní chromatografie Posttranslační modifikace afinitní chromatografie Vlastnosti/purifikační metody Rozpustnost precipitace např. síranem amonným, nízké/vyskoké pH Stabilita teplotní precipitace Velikost/tvar gelová filtrace (gelová permeační chromatografie) pI (povrchový náboj) iontově výměnná chromatografie Hydrofobicita hydrofóbní chromatografie Specifická vazba afinitní chromatografie Posttranslační modifikace afinitní chromatografie Kolik purifikačních kroků je potřeba? Obohacení vzorku cílovým proteinem, zakoncentrování a stabilizace cílového proteinu Odstranění většiny nečistot – jiné proteiny, nukleové kyseliny……, další zakoncentrování cílového proteinu Vysoká čistota cílového proteinuodstranění drobných nečistot, proteinů podobných vlastností purifikační kroky Čistotaproteinu ZISK CÍLOVÉHO PROTEINU DALŠÍ PURIFIKACE DOČIŠTĚNÍ PŘÍPRAVA VZORKU PRO CHROMATOGRAFII Odstranění nesolubilních podílu hrubého extraktu, lipidů, zakoncentrování vzorku (precipitace solemi nebo ultrafiltrace) Většina proteinů je purifikována minimálně ve čtyřech krocích. Rychlost Rozlišení Kapacita Výtěžek Logická kombinace purifikačních krokůLogická kombinace purifikačních kroků Rozlišení je rozsah separace mezi dvěma chromatografickými píky (bez dostatečného rozlišení nedochází k separaci proteinů). Kapacita (max.) je maximální množství vzorku, které může být navázáno na chromatografickou kolonu. Rychlost kroku je důležitá zejména v kvůli možné degradaci cílového proteinu působením proteas v komplexním vzorku. Výtěžek-minimalizace ztráty proteinu během purifikace. Každá separační technika je vyznačuje rovnováhou mezi čtyřmi parametry. Rozlišení Rychlost Kapacita Výtěžek Zisk cílového proteinu z proteinového extraktuZisk cílového proteinu z proteinového extraktu Cíl: rychlá izolace, stabilizace a zakoncentrování. Purifikační techniky: afinitní chromatografie iontoměničová chromatografie hydrofóbní chromatografie Rozlišení Rychlost Kapacita Výtěžek Další purifikace proteinuDalší purifikace proteinu Cíl: Purifikace a zakoncentrování. Purifikační techniky: iontoměničová chromatografie hydrofóbní chromatografie gelová filtrace afinitní purifikace Rozlišení Rychlost Kapacita Výtěžek Dočištění proteinu a úprava podmínek pro jeho skladování (pH, soli, additiva) Cíl: Produkt o požadované vysoké čistotě. Purifikační techniky: gelová filtrace afinitní purifikace Základní zásady pro pořadí purifikačních krokůZákladní zásady pro pořadí purifikačních kroků • Na začátek zařadit metody s vysokou kapacitou a malým výtěžkem a rozlišením ® velké množství levného vstupního materiálu. • Později metody s vysokým rozlišením a výtěžkem, kapacita méně významná ® ve vzorku již investovaná práce, množství proteinu je menší. • Pokud možno řadit metody za sebou racionálně, bez nutnosti mezikroků, jako je výměna pufru mezi jednotlivými separačními technikami příklad: po precipitaci síranem amonným nebo iontoměničové chromatografii (protein je eluován z kolony za vysokých koncentracích soli) zařadit hydrofóbní chromatografii (vzorek dávkován na kolonu ve vysoké koncentraci soli) • Jednotlivé separační metody pokud možno neopakovat. • Čím méně kroků, tím větší výtěžnost proteinu. Fúzní proteinyFúzní proteiny Translační fúze sekvencí kódujících rekombinantní protein a a) krátký peptid [př. (His)n, (Asp)n, (Arg)n ... ] b) přirozený oligopeptid [př. MBP, GST, thioredoxin …] • usnadnění purifikace (uniformita purifikace) • zvýšení výtěžku, rozpustnosti • umožnění detekce , sekrece • Fúzního partnera lze obvykle selektivně odštěpit. Fúzní partnerFúzní partner VelikostVelikost UmístěníUmístění VyužitíVyužití His-tag 6, 8, or 10 aa N-, C-, internal purifikace thioredoxin 109 aa (11.7 kDa) N-,C- purifikace, zvýšení solubility proteinu His-patch thioredoxin 109 aa (11.7 kDa) N-,Cpurifikace, zvýšení solubility proteinu chloramfenikol acetyltransferasa 24 kDa N- sekrece, purifikace, detekce avidin/streptavidin Strep-tag purifikace, sekrece glutathion-S-transferasa-GST 26 kDa N- purifikace maltosu vázající protein (MBP) 40 kDa N-, C- purifikace, sekrece zeleně fluoreskující protein (GFP) 220 aa N-, C- detekce, purifikace Odstranění fúzního partnera (tagu) – proteolytické štěpení Kotva (tag) Typ chromatografie Princip separační techniky poly [His] afinitní vazba na kov IgG vazná doména afinitní vazba na protilátku Poly [Asp] iontoměničová vazba na anion vázající matrici Poly [Phe] hydrofóbní vazba na hydrofóbní matrici Strep-tag afinitní vazba na streptavidin Poly [Arg] iontoměničová vazba na kation vázající matrici Fúzní kotvy (tagy) využívající se k purifikaci Kapacita Rozlišení Rychlost Výtěžek Separační techniky charakteristické rovnováhou všech parametrů. Metalochelatační afinitní chromatografieMetalochelatační afinitní chromatografie • R.1975- uveřejnil Porath a kol. metodu frakcionace sérových proteinů. • Konstrukce umělých oligohistidinových domén (poly [His]) fúzovaných k Nnebo C- konci proteinu metodami molekulární biologie. • Nyní jeden ze základních purifikačních postupů rekombinantních proteinů. •Interakce proteinu s matricí je zprostředkovaná neobsazenými d-orbitaly iontů přechodných kovů, které vážou volné elektronové páry převážně z dusíkového atomu imidazolových skupin histidinových zbytků v proteinu. Podpůrná matrice (agarosa) „oddělovací raménko“ Funkční/reaktivní skupina Ligand (Ni2+ ) Protein s histidinovou kotvou Matrice proMatrice pro metalochelatační afinitní chromatografiimetalochelatační afinitní chromatografii Zn2+ Ni2+ Co2+ Cu2+ Síla vazby: Cu2+ > Ni2+ > Zn2+ ~ Co2+ Efekt kovového iontu navázaného na matriciEfekt kovového iontu navázaného na matrici Podpůrná matrice (agarosa) „oddělovací raménko“ Funkční/reaktivní skupina Ligand (Ni2+ ) Protein s histidinovou kotvou (IMAC) Metalochelatační afinitní chromatografieMetalochelatační afinitní chromatografie Purifikace za nativních podmínek Protokol nativní IMAC konkrétního proteinu je zčásti nepřenosný na jiné proteiny! Obecně lze navrhnout: Pufry o pH 7-8 pro vazbu rek. proteinu s kovovým iontem Pufry s vysokou koncentrací solí (např. 0,5-1 mol/l NaCl) Nižší koncentrace imidazolu nebo snížení pH pro odstranění balastních proteinů Eluce použitím gradientu imidazolu (0-1 mol/l), výrazným snížením pH nebo využitím EDTA Metalochelatační afinitní chromatografieMetalochelatační afinitní chromatografie Purifikace za denaturačních podmínek Denaturační IMAC – purifikace proteinů v inkluzních tělíscích Purifikace za vysokých koncentrací močoviny nebo guanidinium chloridu čistý protein, ale porušení kvartérní struktury (postačí však např. na imunizace) Zisk nativního konformeru: - Nutné pro měření enzymové kinetiky, rtg analýza,… - Eluce proteinu z kolony a jeho renaturace dialýzou nebo výrazným zředěním v renaturačních pufrech - Renaturace enzymu vázaného na matrici: Gradient z denaturačních do renaturačních pufrů Pulzní renaturace Metalochelatační afinitní chromatografie Gelová filtrace Anion výměnná chromatografie 4L bakteriální kultury 15% SDS PAGE 15 % SDS PAGE10% NATIVE PAGE 10% NATIVE PAGE 66 kDa 45 kDa 36 kDa 29 kDa 24 kDa 20 kDa 14 kDa Pufr: 20 mM Tris pH 7.9, 250 mM NaCl Isocratická eluce Pufr: 20 mM Tris pH 7.9 Gradientová eluce: 0 - 1M NaCl Puer: 50 mM Tris pH 7.9, 300 mM NaCl, 10 % glycerol, 20 mM imidazol, 3.9 mM mercaptoethanol Gradientová eluce: 20 -500 mM imidazol Purifikace proteinuPurifikace proteinu AHP2AHP2 (Arabidopsis histidin phosphotransfer protein 2)(Arabidopsis histidin phosphotransfer protein 2) One-step purification of maize b-glucosidase Ø Perfusion matrix: POROS MC/M Ø Functional group: iminodiacetate, metal ion Zn2+ Ø Removing contaminated proteins: linear gradient of imidazole (0–50 mM) and pH (pH 6.1–7) Ø Protein elution: 0.1 M EDTA Ø 80% recovery, 95 fold purification Ø Common production and isolation of wild type protein and soluble mutant form for enzymatic measurements and crystallization. His-tagged protein and IMAC under native conditions (Zouhar et al., 1999) Doporučená literatura Makrides SV (1996) Strategies for Achieving High-Level Expression of Genes in Escherichia coli. Microb.Review 60, (512-538). Simpson RJ; Adams PD; Golemis E Basic methods in protein purification and analysis: a laboratory manual, Cold Spring Harbor, N.Y. : Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2009, 436 s., ISBN 978-0-87969-868-3