Měření mikroorganismů (MO) Cíl cvičení Pomůcky Organismy: Pomůcky: Popište, co je celkové zvětšení mikroskopu a maximální užitečné zvětšení. Vyjmenujte základní mikroskopické metody Vyhodnocení Buňka Bakterie (tyčinka): Bakterie (kok): Kvasinka (elipsa) dílky okulárového mikrometru dílky okulárového mikrometru Dílky okulár. mikrometru délka buňky šířka buňky šířka buňky délka buňky šířka buňky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Průměr [dílky okul. mikr.] Průměrná velikost [μm] 1. Napište hodnotu velikosti dílku okulárového mikrometru, průměr zorného pole a vypočtěte plochu zorného pole pro jednotlivá zvětšení mikroskopu. Objektiv 1 dílek okulárového mikrometru [μm] Objektiv Průměr zorného pole [μm] Plocha zorného pole [μm^2] 2. Při největším zvětšení jste změřili velikost 10 náhodně vybraných buněk bakterií tvaru tyčinky a koka – napište jejich průměrnou velikost. 3. Na základě výsledků měření velikosti bakterií proveďte výpočty některých orientačních hodnot. Objem (V) jedné buňky v μm^3 kok (koule) = tyčinka (válec) = kvasinka (protáhlý sféroid) = Povrch (P) jedné průměrné buňky v μm^2 kok (koule) = tyčinka (válec) = ^ kvasinka (protáhlý sféroid) = nebo = e = ; (Počítat v radiánech ne v stupních!) Počet buněk v 1 ml (N/ml) (30 % meziprostory) (V = objem jedné buňky) N/ml = Povrch buněk [μm^2] v objemu 1 ml (P/ml) P/ml = Počet buněk na ploše 1 cm^2 (30 % meziprostory) (N/cm^2) (S = povrch jedné buňky *) N/cm^2 = kok – kruh (S = ) tyčinka – obdélník (S = ) kvasinka – elipsa (S = ) *!!! nezadávat do vzorce povrch jedné buňky z druhého výpočtu, ale je nutné vypočítat „S“ jako kolmý průmět do roviny r [µm] D [µm] V [µm^3] P [µm^2] N/ml P/ml [μm^2/ml] N/cm2 P:V kok tyčinka elipsa 4. Na základě zjištěných hodnot uveďte, jaký tvar buňky je pro bakterie výhodnější z hlediska příjmu živin a jaký z hlediska kolonizace prostředí. Doplňte do tabulky průměrné hodnoty velikosti u všech zkoumaných MO ve skupině Tyčinka/elipsa Kok Kmen Délka [µm] Šířka [µm] Šířka [µm] Escherichia coli CCM 3954 Pseudomonas fluorescens CCM 2115T Serratia marcescens CCM 2222 Kocuria rosea CCM 839 Micrococcus luteus CCM 168 Bacillus subtilis CCM 2216 Staphylococcus aureus SA 812 Saccharomyces cerevisiae