Životní styl Karcinogeny v prostředí Výživa a lipidy Obsah MK ve výživě N-3 a n-6 vysoce nenasycené mastné kyseliny (VNMK) N-3 VNMK a onemocnění (kardiovaskulární, nádorová, diabetes, zánět) N-3 VNMK a vývoj plodu a novorozence, poznávací funkce FAKTORY VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ Typy nádorů spojované s konzumací alkoholu a kouřením Anand P et al., Pharmaceut Res 2008 plíce ledviny močový měchýř konečník slinivka hltan hrtan jícen játra prsa Anand P. et al., Pharmaceutical Research 2008 Vznik a rozvoj nádorů genetické faktory + faktory vnějšího prostředí Bioaktivní složky potravy ovlivňují genetické a epigenetické děje spojené se vznikem různých patologických procesů Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 ??Podíl výživy stále diskutován??? Ovoce, zelenina, koření a cerealie působící protektivně Karcinogeny aktivují a chemopreventivní látky tlumí transkripční faktor NFκB – hlavní mediátor zánětu Anand P et al., Pharmaceut Res 2008 Faktory životního prostředí a životního stylu Strategie minimalizace rizika vzniku onemocnění •Fyzická aktivita •relaxace, „mír na duši“ •snížení stresu •žádné kouření •správná výživa • zvýšený přísun kalorií (snížený) výdej • vysoký obsah tuků • nerovnováha v lipidovém metabolismu Negenetické příčiny vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění 7 Faktory ovlivňující riziko nádorů Osobní i populační riziko je většinou dáno externími faktory 8 Potraviny, výživa a fyzická aktivita v prevenci nádorů 9 Výživa hraje roli v mnoha typech onemocnění včetně nádorových a to řadou různých mechanizmů. Je prokázáno, že vysoký příjem kalorií a tvorba tukových zásob je rizikovým faktorem. Příjem, absorpce a metabolismus velkého množství potravy vyžaduje oxidativní metabolismus a produkuje více reaktivních kyslíkových radikálů, které poškozují DNA a mají další negativní dopady na metabolismus. Ukázalo se, že příjem tuků, zejména živočišných zvyšuje riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění. Epidemiologické studie předpokládají pozitivní korelaci mezi příjmem tuků a nádory prsu, kolonu a prostaty. Navzdory dlouhé historie studií tuků a nádorů, zůstává řada protikladů. Ukazuje se, že nejen kvantita, ale i kvalita hraje důležitou roli a že se zde uplatňují i tuky rostlinné a rybí olej, zejména vysoce nenasycené mastné kyseliny (PUFAs) tříd n-3, n-6, olivový olej atd. 10 Goodacre R., J Nutr. Suppl., 2007 11 Vnitřní a vnější faktory ovlivňující stav lidského metabolismu Výživa – složky potravy Výživa – prevence rakoviny 12 internet http://bestsyndication.com/MAINpages/ special-features/health/cancer.htm osvěta publikace 12 Faktory ovlivňující přeměnu zdravé buňky v nádorovou v průběhu let 1313 Siriwardhana N. et al., J Nutr Biochem 2013 VLIV SLOŽEK VÝŽIVY NA FUNKCE TUKOVÉ TKÁNĚ Obezita vede k hypertrofii tukových buněk a zvýšené produkci prozánětlivých faktorů (adipokinů), ovlivňuje imunitní buňky Ochranné faktory Polyfenoly, n-3 nenasycené MK (PUFA), mononenasycené MK (MUFA) a konjugovaná kys. linoleová (CLA) zvyšují lipolýzu, oxidaci MK a zabraňují lipogenezi MASTNÉ KYSELINY (MK) •s krátkým řetězcem – 6-12 C o kys. máselná, propionová • nasycené – 12 a více C o kys. palmitová, stearová • mononenasycené – 16 a 18 C, 1 dvojná vazba o kys. palmitoolejová, olejová • polynenasycené (VNMK) – 18 a více C, 2 a více dvojných vazeb o kys linoleová, alfa-linolenová – esenciální MK butyrát TUKY (LIPIDY) ŽIVOČIŠNÉ A ROSTLINNÉ Lipidy (lipos, tuk) Látky biologického původu rozpustné v org. rozpouštědlech, částečně rozpustné nebo nerozpustné ve vodě. Tuky, oleje, některé vitamíny, hormony a nebílkovinné složky membrán. Zatímco proteiny jsou geneticky determinovány, složení lipidů v organismu je ovlivňováno příjmem z potravy Mastné kyseliny (MK) – karboxylové kyseliny s dlouhými uhlovodíkovými řetězci. V přírodě většinou v esterifikované formě. Ve vyšších rostlinách a živočiších převládají MK s 16 a 18 C (palmitová, olejová, linolová, stearová) Více než polovina rostlinných a živočišných MK jsou nenasycené 16 Zdroje tuků živočišné a rostlinné mastné kyseliny • s krátkým řetězcem – 6-12 C (SCFA) okys. máselná,propionová • nasycené – 12 a více C okys. palmitová, stearová • mononenasycené – 16 a 18 C, 1 dvojná vazba okys. palmitoolejová, olejová • polynenasycené (PUFA) – 18 a více C, 2 a více dvojných vazeb okys linoleová, alfa-linolenová – esenciální MK 17 Tuky a mastné kyseliny 18 EPA, DHA: ryby, měkkýši, mořské řasy, plankton α-linolenová kys.: lněné, řepkové, rakytníkové semeno, sója, vlašské ořechy Obilninový olej Světlicový olej Slunečnicový olej Olivový olej Avokádo Burské oříšky Mandle Původ n-3 and n-6 nenasycených mastných kyselin, biosyntéza eikosanoidů z kys. arachidonové a eikosapentaenové 1919 Trujillo E., J Amer Diet Assoc., 106, 2006 20 Rovnováha mezi příjmem a výdejem energie ovlivňovaná genetickým polymorfismem Rizikové faktory pro chronická onemocnění Faktory pro snížení rizika Relativní procento různých mastných kyselin v potravě a změny v průběhu vývoje lidské populace - od lovců sběračů, zemědělskou společnost a společnost po průmyslové revoluci !!! Simopoulos AP, Exp Biol Med 2008 2121 Orešič M. et al. Trends in Biotechnology 2008 Různá biologická úloha lipidů TUKY (lipidy) NEJSOU POUZE ZDROJ ENERGIE !!! Strukturální a regulační úloha s významným dopadem na fyziologické funkce organismu Úloha v patofyziologii - nádory Aktivita proteinů (přenašečů, receptorů) Mediátory a modulátory vnitrobun. signalizační sítě Metabolická rovnováha Zásobárna energie ODPOVĚĎ a CHOVÁNÍ BUNĚK Vysoce nenasycené mastné kyseliny (Polyunsaturated fatty acids - PUFAs) - mastné kyseliny s 18 a více C a 2 i více dvojnými vazbami. Tři hlavní skupiny PUFAs: n-3 (omega-3), n-6 a n-9, podle polohy dvojné vazby nejbližší ke koncovému metylovanému uhlíku. Tyto jsou metabolizovány stejným způsobem alternativními desaturačními a elongačními enzymy. Nomenklatura: Např. kyselina arachidonová, 20:4, n-6 20 - počet uhlíků 4 - počet konjugovaných dvojných vazeb n-6 - poloha první dvojné vazby od metylovaného konce molekuly Téměř všechny dvojné vazby jsou ve víceméně stabilní cis – konfiguraci. 23 Živočichové nedovedou syntetizovat n-3 a n-6 PUFAs de novo ani nedovedou přeměnit jednu sérii v druhou. Tyto PUFAs jsou životně důležité jako složka všech membrán a permeabilní bariéry pokožky a jako prekursory eikosanoidů a s nimi souvisejících látek, které hrají důležitou regulační úlohu ve tkáních. Protože nemohou být de novo syntetizovány a jsou tak důležité jsou nazývány Esenciální mastné kyseliny a musí být obsaženy v potravě podobně jako vitamíny. Zdrojem jsou rostlinné tuky (zejména n-6 PUFA) a rybí tuk (n-3 PUFA) 24 Kromě nutričního účinku hrají lipidy strukturální a regulační úlohu s významným dopadem na fyziologické funkce organismu představují tedy mnohem více, nežli jenom zdroj energie. Imbalance v lipidovém metabolismu hraje roli u mnoha závažných onemocnění. Vysoká hladina cholesterolu je spojena s kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v populaci. Lipidy produkované buňkami imunitního systému jsou zahrnuty v zánětlivých onemocněních jako je revmatoidní artritida, sepse, astma, zánětlivé onemocnění střeva. Lipidy hrají úlohu také v Alzheimerově nemoci a nádorových onemocněních. 25 Kys. linolová (18:2, n-6) Kyselina arachidonová (AA, 20:4, n-6) je zdrojem eikosanoidů (prostaglandiny, leukotrieny) uplatňujících se u různých nádorů. V experimentálních systémech prokázán často podpůrný účinek pro vznik a rozvoj nádorů Kys. alfa-linolenová (18:3, n-3) EPA a DHA (n-3) z rybích olejů inhibují metabolismus AA V experimentálních systémech prokázán často inhibiční účinek pro vznik a rozvoj nádorů 26 27 rostl.oleje rybí oleje plankton, řasy) dlouhé C řeztězce a 2 i více dvojných vazeb ESENCIÁLNÍ VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK) Řada n-6 a n-3 důležitý poměr v záp dietě až 20:1 (1:1) Metabolická přeměna a biologické účinky n-6 a n-3 VNMK 30 31 Účinky dietetické hladiny alfa-linolenové kyseliny na obsah jejích metabolitů v jaterních lipidech Obsah mastných kyselin v tucích obilovin a luštěnin 32 Obsah mastných kyselin v rostlinných olejích 33 Množství celkových a jednotlivých mastných kyselin (MK) a poměr n-3 a n-6 MK u vybraných druhů masa a ryb Treska Sleď Makrela Okoun Štika Losos Pstruh Kuřecí Hovězí vepřové 34 35Kris-Etherton PM J Am Diet Assoc 2008 35 ústřice krevety treska platýz mušle tuňák losos sleď pstruh duhový sumec mořský jazyk sardinka makrela tr. játra 36 J Lunn, JE Theobald Brit Nutr Found, Nutrition bulletin 31, 2006 37 38 39 n-3 (omega-3) VNMK • n-3 VNMK jsou esenciální a nemohou být syntetizovány organizmem, jsou tedy získávány s potravou • n-3 VNMK z potravy jsou inkorporovány do buněčných membrán všech tkání. Rozsah inkorporace závisí na příjmu potravou • Obohacení membrán n-3 VNMK může modulovat funkce membránových proteinů, buněčné signálování a genovou expresi • Konzumace doporučeného množství n-3 VNMK může vést ke zlepšení celkového zdravotního stavu populace 40 Surette ME, CMAJ 2008 Omega-3 VNMK jsou inkorporovány do fosfolipidové dvojvrstvy buněčných membrán. Mohou modulovat aktivitu membránových proteinů, expresi genů a proteinů a fungují jako zásobárna bioaktivních lipidových mediátorů. 4141 ROZVOJ NÁDORŮ TLUSTÉHO STŘEVA (CRC) Multifaktoriální a komplexní příčiny- Genetické změny, životní styl, výživa Úloha bioaktivních složek potravy stimulace či zástava progrese jednotlivých stádií Epidemiologické, klinické a experimentální studie: Protektivní úloha n-3 VNMK (olej z řas a ryb) a MK z vlákniny – butyrát – mikrobiální fermentace ve střevě CHEMOPREVENTIVNÍ LÁTKY Využívány na základě znalosti mechanismů FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ STŘEVNÍCH BUNĚK M. R. Redinbo J Mol Biol 2014 STRAVA LÉČIVA ZÁNĚT (chronický) Crohnova choroba Ulcerativní kolitida Kardiovaskulární onemocnění Diabetes VÝŽIVA OBEZITA Játra Žluč VYLUČOVÁNÍ STŘEVO ● vlastnosti buněčných membrán ● produkce protizánětlivých látek ● oxidativní metabolimus ● přenos buněčných signálů (uvnitř i mezi buňkami ● metabolismus estrogenů ● metabolismus insulinu ● ovlivnění novotvorby cév (angiogeneze) ● antimetastatické účinky MOŽNÉ MECHANISMY PŮSOBENÍ N-3 VNMK BUNĚČNÁ A MOLEKULÁRNÍ ÚROVEŇ PODPŮRNÉ A PREVENTIVNÍ MECHANISMY SLOŽEK DIETY U CRC ● Indukce poškození DNA – mutace ● Poškození střeva – nadměrné dělení ● Nežádoucí změny střevní mikroflóry – podporují přeměnu střevních buněk v nádorové ● Protizánětlivé účinky, ochrana střeva před poškozením ● Inhibice migrace nádorových buněk a metastáz ● Příznivé změny střevní mikroflóry – zabraňují nádorové přeměně buněk ● Inhibice tvorby nových cév při rozvoji nádoru Červené maso Prospěšné složky výživy PRAKTICKÉ VYUŽITÍ POZNATKŮ O PŮSOBENÍ MASTNÝCH KYSELIN Nejedná se o farmaka, ale součást stravy, je možné použít poměrně vysoké dávky VYUŽITÍ : DIETETICKÁ DOPORUČENÍ Zdraví a prevence chorob Funkční potraviny Potraviny pro zvláštní lékařské účely TERAPEUTICKÉ VYUŽITÍ – nutriční farmakologie Výživa „šitá na míru“ Nosiče léků Kombinovaná terapie Pomocná (adjuvantní) terapie Parenterální a enterální výživa (optimalizace složení lipidových emulzí) Chemoprevence and chemoterapie 47 according to Greenwald P., Scientific American 1996: 96-99 n-3 PUFAs n-3 PUFAs n-3 PUFAs Prevention is always more effective and less expensive then therapy ● Nádorové onemocnění prsu, kolonu a rekta, prostaty, slinivky břišní… ● NA ZÁKLADĚ POZNÁNÍ MECHANISMŮ PŮSOBENÍ !!! ● Prevence: obohacení stravy ● Terapie: • podpora imunity • protizánětlivé účinky • celkové zlepšení stavu organismu (antikachektické účinky) • posílení účinků chemoterapeutik – kombinovaná terapie umožňující snížení dávky VYUŽITÍ N-3 VNMK V PREVENCI A TERAPII ● kardiovaskulární onemocnění ● diabetes ● vývoj plodu a novorozence ● poznávací funkce a chování (hyperaktivita, autismus) ● neurodegenerativní a psychická onemocnění (Alzheimerova choroba, deprese, schizofrenie atd.) ● nádorová onemocnění VÝZNAM STRAVY OBOHACENÉ N-3 VNMK DOPLŇKY STRAVY VS. PŘIROZENÉ ZDROJE MOŽNÉ MECHANISMY PŮSOBENÍ N-3 VNMK ORGANISMÁLNÍ ÚROVEŇ ● Antiarytmické ● Antitrombotické ● Antisklerotické ● Protizánětlivé ● Zlepšují endoteliální funkce ● Snižují krevní tlak ● Snižují hladinu triglyceridů ● Zlepšují rovnováhu v lipidovém metabolismu Omega 3 PUFAs a kardiovaskulární onemocnění 53 Kardiovaskulární onemocnění 54 Změny cholesterolu po působení různých typů MK 55 56 Patient-oriented research Higher plasma docosahexaenoic acid is associated with reduced progression of coronary atherosclerosis in women with CAD Arja T. Erkkila, Nirupa R. Matthan, David M. Herrington and Alice H. Lichtenstein 57 Recommendations for intake of omega 3 fatty acids: • Patients without documented coronary heart disease: Eat a variety of (preferably oily) fish at least twice weekly. Include oils and foods rich in α linolenic acid • Patients with documented coronary heart disease: Consume 1 g of eicosapentanoic and docosahexanoic acid daily, preferably from oily fish. Supplements could be considered in consultation with a doctor • Patients with hypertriglyceridaemia: Take 2-4 g of eicosapentanoic acid and docosahexanoic acid daily, provided as capsules under a doctor’s care These are the recommendations of the American Heart Association 58 Zánětlivá onemocnění Nádorová onemocnění 59 Prevence Terapie Epidemiologické studie – snížená incidence nádorů (kolonu) v populacích konzumujících velké množství ω-3 VNMK z mořské stravy Experimentální studie ● ω-3 VNMK inhibují karcinogenyindukovanou karcinogenezi ● redukují růst transplantovaných nádorů u laboratorních zvířat ● snižují proliferaci a indukují apoptózu u nádorových buněk kolonu in vitro. Klinické studie – EPA a DHA inhibují proliferaci epiteliálních buněk kolonu u pacientů s adenomy a vysokým rizikem nádorového onemocnění Při chirurgických zákrocích předoperační perorální nebo pooperační enterální či parenterální dieta s ω-3 VNMK zlepšuje postoperační zánětlivou a imunitní odpověď a snižuje infekci. Dieta s ω-3 VNMK zlepšuje nádorovou kachexii a kvalitu života Kombinace se standartní terapií (chemoterapie, záření) ● dieta s ω-3 VNMK netoxický způsob zvýšení účinků terapie ● samotné použití ω-3 VNMK užitečný přístup, jestliže je vyloučena toxická standartní terapie. 60 Epidemiologické, klinické a laboratorní studie poukazují na důležitost množství a druhu konzumovaných tuků v etiologii a přežívání některých druhů nádorů (zvláště prsu, kolonu a prostaty). Zatímco nasycené mastné kyseliny mohou stimulovat iniciaci karcinogeneze, nenasycené mastné kyseliny mohou působit v promoční a progresívní fázi v dávkové závislosti. Epidemiologické studie předpokládají, že nízkotuková dieta v kombinaci s nenasyc. MK n-3:n-6 je 1:1 souvisí s nižší mortalitou nádoru prsu a kolonu. Některé tuky, zvláště s obsahem mononenasycených MK nebo n-3 MK nemají promoční účinky, i když jejich obsah v potravě je vysoký. 61 Modely nádorů na zvířatech indukované karcinogeny nebo transplantované nádory. Výsledky ukazují, že n-3 MK snižují výskyt nádorů a snižují rychlost jejich růstu i velikost. Naopak u n-6 MK byl prokázán podpůrný účinek na tvorbu a vývoj nádorů. n-3 MK v dietě snižují tvorbu PGE2 a zabraňují nebo zpožďují tvorbu transpl. nádorů u lab. zvířat. Ve studiích s buňkami lidského nádoru prsu na nahých myších měly myši krmené n-3 tukovou dietou méně plicních metastáz, snížený obsah estrogenu a prolaktinu v séru, méně PGE v nádoru a redukovanou konc. m-RNA pro c-myc onkogen v buňkách nádorové tkáně. 62 63 Úmrtí na nádory prsu (per 100 000) vs. konzumace ryb Prokázány změny ve složení a metabolismu lipidů!!!! •v plazmě nádorových pacientů •v nádorové tkáni a buňkách ve srovnání s nenádorovými Zejména snížení obsahu ω-3 VNMK (DHA) ve srovnání s ω-6 (kys. linolová a arachidonová) Integrovaný pohled na komplexní lipidové interakce, které určují výsledný tzv. LIPIDOM – lipidový profil jednotlivce. S protekcí určitých typů nádorů (např. prsu) spojen složený indikátor kombinující zvýšené mononenasycené MK a nízký poměr omega6/omega 3. Tento lipidom by se mohl stát templátem pro detekci rizika nádorů prsu ve vztahu k dietě. 64(Bougnoux P. et al, Diet, Cancer and Lipidome Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 15, 2006) Účinky inhibice cyklooxygenáz a lipoxygenáz na nádorové buněčné populace • Řada nádorů má změněný metabolismus nenasycených MK a produkuje zvýšené množství metabolitů AA, které indukují růst a invazivitu (epiteliální nádory - prsu, kolonu, plic, prostaty) • Frekvence exprese jednotlivých typů enzymů (COX1, COX2, 5-, 12- 15- LOX, FLAP, P450) se liší podle typu a histologického stupně nádoru • Mitogenní a viabilitní faktory (EGF, HGF atd.) a prozánětlivé cytokiny (TNF-a, IL-1) indukují uvolňování AA a tvorbu eikosanoidů, které slouží jako přenašeče nebo modulátory signálů regulujících proliferaci a apoptózu 65 • Nesteroidní antiflogistika (NSAID - aspirin, sulindac, indometacin, ibuprofen , piroxicam) inhibují aktivitu COX a mají preventivní a terapeutické účinky na rozvoj nádorů, zejména kolonu - využití inhibitorů COX2 (inducibilní) • NSAID - snižují proliferaci a indukují apoptózu mechanismy závislými i nezásvislými na aktivitě COX • Účinky mohou být přímé nebo nepřímé - zprotředkované např. změnami aktivity imunitního systému • Inhibitory LOX (NDGA, esculetin, MK-886) inhibují proliferaci a indukují apoptózu řady nádorových línií • Produkty 5-LOX fungují jako „second messengers“ řady růstových a viabilitních faktorů • Produkty 12-LOX se uplatňují v procesu invaze a tvorby metastáz ovlivnění exprese proteáz, adhezívních molekul - využití inhibitorů 66 67 68 Melanoma growth is reduced in fat-1 transgenic mice: Impact of omega-6/omerag-3 essential fatty acids 69 70 71 72 73 Diabetes Key points: Unsaturated fatty acids and diabetes • fatty acids have an effect on number of different metabolic pathways, including those involved with glycaemic control. • Dietary recommendations for individuals with diabetes are to consume a low saturated fat diet because of the increased risk of developing CVD on diets high in SFAs • High-MUFA diets have been associated with improvements in glycaemic control. However, currently there is insufficiet evidence to make dietary recommendations. 74 Vývoj plodu a novorozence 75 76 Poznávací funkce a chování 77 Nenasycené mastné kyseliny a zdraví veřejnosti 78 Dietetická doporučení Zdraví a prevence chorob (Nedostatek a nadbytek potravy, správná výživa) Terapeutické využití –nutriční farmakologie (Adjuvantní terapie, „disease specific nutrition“, Nosiče léků Parenterální a enterální výživa 79 Význam složení tuků v parenterální výživě pacientů LCT - “long chain” triglyceridy - z rostlinných olejů s vysokým obsahem PUFA (důležitý poměr n-3 : n-6) - regulační funkce, mohou zyšovat nebo snižovat např. produkci TNF (kachektin) - prozánětlivý cytokin spojený s kachexií MCT - “short chain” triglyceridy - nasycené MK (6-12 uhlíků) - zdroj energie, působí proti supresi imunitních a fagocytárních funkcí u silně stresovaných pacientů. 1)Složení lipidových výživ ovlivňuje spektrum lipidů v plasmě i v buněčných membránách, přičemž metabolismus a obrat fosfolipidů v membránách transformovaných-nádorových buněk se zásadně liší od buněk netransformovaných-nenádorových. 80 2) Změny ve složení fosfolipidů membrán mění její vlastnosti (fluiditu, produkci volných reaktivních radikálů a biologicky aktivních metabolitů - eikosanoidů), což se dále odráží ve schopnosti příjmu a přenosu signálů důležitých regulačních molekul s následnými účinky na důležité biologické procesy jako jsou buněčný růst, diferenciace a apoptóza a dále funkce buněk imunitního systému 3) PUFAs a jejich metabolity mohou být důležitými regulátory genové exprese. Předpokládá se, že tyto látky jsou schopny ovlivňovat aktivitu transkripčních faktorů, které se pak váží na klíčové elementy spojené se specifickými geny. 4) Změny membrán a růstových vlastnosti nádorových buněk po působení PUFA mohou modulovat jejich citlivost k různým terapeutickým zásahům 5) Inhibitory metabolismu AA, tj. produkce eikosanoidů, k nimž patří i řada běžně v klinice využívaných NSAID, mohou významným způsobem modulovat zmíněné procesy. 81 Složení a využití lipidových emulzí Směsi přírodních olejů (sojový –LCT, kokosový – MCT), emulgované fosfolipidy (vaječný lecitin, sojové fosfolipidy), izotonizační přísada (glycerol) Tukové částice podobné chilomikronům Parenterální výživa – emulze součást tzv. „all-in-one“ vaků Funkce - zdroj energie a esenciálních MK Na základě nových poznatků o regulační úloze lipidů využití jako farmaka 82 Trendy budoucího vývoje v oblasti lipidových výživ řešení stability emulzí, zejména otázky oxidačních procesů a lipidové peroxidace, která je vážným problémem při podávání pacientům (zvláště novorozencům s ještě nevyvinutou antioxidační ochranou), změny vlastností lipidových emulzí v all-in-one vaku. S tím souvisí: •dodávání antioxidant – vitamínů, zejména tocopherolu (alpha) – otázky koncentrací (20-50 mg/l, ve vysokých konc. naopak prooxidační působení) •snížení množství fytosterolů (vedlejší účinky) •strukturované lipidy nebo specifická aditiva: SCFA, MCT, n-3 MK, rybí olej, olivový olej (kys. olejová, skvalen) •vše směrováno na tzv. „disease specific nutrition“ •nosiče pro léčiva (hypnotika, cytostatika) 83 Arch Neurol. 2006 Oct;63(10):1402-8. Omega-3 fatty acid treatment in 174 patients with mild to moderate Alzheimer disease: OmegAD study: a randomized double-blind trial. Freund-Levi Y, Eriksdotter-Jonhagen M, Cederholm T, Basun H, Faxen-Irving G, Garlind A, Vedin I, Vessby B, Wahlund LO, Palmblad J. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Oct-Nov;75(4-5):299-308. Epub 2006 Sep 8. Omega-3 fatty acid status in attention-deficit/hyperactivity disorder. Antalis CJ, Stevens LJ, Campbell M, Pazdro R, Ericson K, Burgess JR. Diabetologia. 2007 Feb;50(2):250-8. Epub 2006 Nov 21. Meta-analysis of the effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on haematological and thrombogenic factors in type 2 diabetes. Hartweg J, Farmer AJ, Holman RR, Neil HA. Br J Nutr. 2006 Jul;96(1):182-90. The effect of docosahexaenoic acid and folic acid supplementation on placental apoptosis and proliferation. Klingler M, Blaschitz A, Campoy C, Cano A, Molloy AM, Scott JM, Dohr G, Demmelmair H, Koletzko B, Desoye G. Neurobiol Aging. 2006 Nov;27(11):1694-704. Epub 2005 Oct 26. Dietary intake of unsaturated fatty acids and age-related cognitive decline: a 8.5year follow-up of the Italian Longitudinal Study on Aging. Solfrizzi V, Colacicco AM, D'Introno A, Capurso C, Torres F, Rizzo C, Capurso A, Panza F. 84 Obezita a nádorová onemocnění Nadváha a obezita: •zvyšuje riziko vývoje některých nádorů •U pacientů s nádory •zvyšuje pravděpodobnost návratu onemocnění a horšího přežití •zvyšuje riziko výskytu komplikací po operaci (hojení, edémy, kardiovaskulární onemocnění, diabetes) Statisticky významná souvislost zejména u pacientů s nádory prsu, kolonu a prostaty. Mechanismy: Zvýšená indukce estrogenu a testosteronu, insulinu, insuline-like růstového faktoru, leptinu a dalších cytokinů v tukové tkáni Snížení imunitních funkcí a rozdíly ve stravovacích návycích a fyzické aktivitě u obézních a neobézních pacientů. Doporučení snížení váhy a fyzická aktivita. 85 Různé typy nádorů spojené s obezitou Anand P et al., Pharmaceut Res 2008 tlusté střevo žaludek močový měchýř vaječníky prsa játra endometrium jícen myelom ledviny lymfom děložní čípek slinivka konečník děloha 87 88 89 90 91 92 93 94 95 Vše, co chcete vědět o lipidech http://www.cyberlipid.org/ http://www.fatsoflife.com/ 96 Kontrolní otázky k tématu 97 ● Jaké jsou hlavní známé faktory ovlivňující rozvoj nádorového onemocnění? ● Co rozumíte pod pojmem biologicky aktivní složky potravy? ● Které faktory mohou podpořit či snížit riziko chronických onemocnění? ● V čem spočívá biologická úloha lipidů? ● Proč jsou některé mastné kyseliny esenciální? ● Jaké složky potravy jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin? ● Které typy esenciálních mastných kyselin lze využít v prevenci příp. terapii některých onemocnění? ● Uveďte příklady onemocnění či funkcí ovlivnitelných stravou obohacenou o určité typy esenciálních mastných kyselin. ● Jakým způsobem může obezita souviset s nádorovým onemocněním? ● Co je vždy nutným základem pro jakákoli preventivní či dietetická doporučení? Výukovou pomůcku zpracovalo Servisní středisko pro e-learning na MU http://is.muni.cz/stech/ 98