Sacharidy Sacharidy tvoří velkou skupinu přírodních látek mimořádného významu. Jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku vodíku a kyslíku. V molekulách se vyskytují především hydroxylové skupiny –OH a skupina aldehydová -CHO nebo ketonová R-CO-R. Jedná se tedy o polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony, které mají více než tři uhlíky. Nesprávně jsou sacharidy někdy označovány jako uhlovodany, dříve byly považovány za „hydráty uhlíku“, protože sumární vzorec mnoha cukrů bylo možno napsat jako hydrát uhlíku, např. v případě glukosy C6(H2O)6. Sacharidy se vyskytují ve všech živých organismech. Mají různé funkce, jsou bohatým zdrojem energie. Škrob nebo glykogen, což jsou polymery složené z glukosy, hroznového cukru, mají funkci zásobárny energie. Jiným polymerem složeným z glukosy je celulosa, která je naopak nestravitelná a má u rostlin stavební funkci. Sacharidy, hlavně glukosa jsou primárním produktem fotosyntézy. Dochází při tom k ukládání energie slunečního záření do molekuly glukosy, kterou pak mohou využít další organismy. Sacharidy si dokáží vyrábět i nefotosyntetizující organismy, ale potřebují k tomu energii. Fotosyntézu, reakci oxidu uhličitého a vody v přítomnosti chlorofylu a slunečního záření můžeme vyjádřit rovnicí: 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 Mezi sacharidy patří celá řada významných látek. Samotná glukosa je nenahraditelným zdrojem energie, ale například i její fluorovaný derivát fluordeoxyglukosa má obrovský význam především ve zdravotnictví. Tato látka se totiž stala chemickým základem pozitronové emisní tomografie (PET), která patří k nejúspěšnějším metodám při zjišťování např. nádorových onemocnění. A jak to funguje? Pacientovi se injekčně nebo inhalačně podá radiofarmakum, které tělo neodliší od samotné glukosy, proto se koncentruje v buňkách, které mají největší spotřebu glukosy, dále se v lidském organismu rozpadá, čímž vznikají pozitrony. Ty jsou antičásticemi elektronů, se kterými se tedy spojí za vzniku dvou fotonů záření gama. Ty odlétají v opačném směru po přímce a tím se skládá tomografický obraz. Zářičem je 18 F z fluordeoxyglukosy, který se přeměňuje na kyslík. Fluordeoxyglukosa se pak přeměňuje na glukosu. Klasifikace Sacharidy dělíme na jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy, též monosacharidy, jsou stavebními články složených sacharidů. Složené sacharidy dělíme na oligosacharidy a polysacharidy. Oligosacharidy jsou složeny ze dvou až deseti vzájemně vázaných monosacharidů a mají podstatně nižší relativní molekulovou hmotnost než polysacharidy, které jsou složeny ze stovek až tisíců monosacharidů. Pouze molekuly mono- a oligosacharidů označujeme jako cukry. Charakteristika Výskyt a význam Fotosyntéza Monosacharidy Monosacharidy obsahují ve svých molekulách tři až sedm atomů uhlíku. Cukry s delšími řetězci se v přírodě téměř nevyskytují a jsou nestálé. Po chemické stránce jsou to hydroxyderiváty aldehydů nebo ketonů, protože obsahují obvykle větší počet hydroxylových skupin –OH a také skupinu aldehydovou –CHO nebo ketonovou R-CO-R. Podle přítomnosti aldehydové nebo ketonové skupiny je dělíme na aldosy (polyhydroxyaldehydy) a ketosy (polyhydroxyketony). Podle počtu uhlíkových atomů v molekule pak rozlišujeme aldo- nebo keto- tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy atd. Jednotlivé monosacharidy mají také triviální názvy. 1 CHO 2 C 3 C 4 C 5 CH2OH OHH OHH OHH aldopentosa 1 CHO 2 C 3 C 4 C 5 C 6 CH2OH OHH OHH HHO OHH aldohexosa ketohexosa 1 CH2OH 2 C 3 C 4 C 5 C 6 CH2OH OHH OHH HHO O Kompletní přehled monosacharidů najdete na konci kapitoly. Struktura monosacharidů Sacharidy jsou až na výjimky chirální a mají obvykle více stereogenních center. Existují v mnoha stereoizomerních formách. Proto je potřeba znázorňovat prostorové uspořádání na atomech uhlíku, které jsou stereogenními centry. K tomu slouží Fischerova projekce. Fischerova projekce je metoda zobrazování založena na projekci čtyřvazného atomu uhlíku do roviny Atom uhlíku s sp3 hybridizací orientujeme tak, že čtyři Názvy monosacharidů Fischerovy vzorce vazby vycházející z atomu uhlíku v projekci tvoří kříž, přičemž vazby orientované vertikálně směřují od pozorovatele a horizontální vazby směřují k pozorovateli. V případě cukrů se vazby spojující atomy hlavního řetězce zakresluje svisle, nahoře se vždy nachází skupina s nejvyšším oxidačním číslem, tedy u cukrů karbonyl. Ve Fischerových vzorcích cukrů směřuje hydroxylová skupina na každém z center chirality buď vlevo nebo vpravo, vodík na stranu opačnou (vertikální vazby tvoří řetězec). Například nejjednodušší monosacharid, glyceraldehyd, je možno zakreslit takto: HO H CHO HOH2C HO H HOH2C CHO Vodorovná čára představuje vazby vystupující před nákresnu, zatímco svislými čarami se znázorňují vazby směřující za nákresnu. C CHO CH2OH OH H CHO C CH2OH OH do roviny C OHH CHO CH2OH H vazby pred nákresnou Cukry se liší nejen počtem atomů uhlíku a druhem karbonylové skupiny, ale také konfiguracemi na stereogenních centrech. Enantiomery daného cukru nesou stejný název, liší se však v tom, zda patří mezi D- nebo L-cukry. Pokud je ve Fischerově Hermann Emil Fischer (1852–1919) Organický chemik a držitel Nobelovy ceny, prováděl výzkumy na cukrech. Vyrobil fenylhydrazin, pomocí kterého odvodil struktury cukrů. Zkoumal také puriny a dokázal jejich přítomnost v kofeinu a kávě. Fischerova projekce glyceraldehydu D- a L- sacharidy projekci na centru chirality, který je nejvzdálenější od aldehydové nebo ketonové skupiny, hydroxylová skupina orientována vpravo, řadíme takový monosacharid mezi D-sacharidy. Pokud se hydroxylová skupina nachází vlevo, pak mezi L- sacharidy. CHO HC* H2C OH OH D-glyceraldehyd CHO *CH H2C OH HO L-glyceraldehyd Deskriptory D a L v názvosloví sacharidů vyjadřují pouze konfiguraci na jednom stereogenním centru a neříkají nic o ostatních stereogenních centrech v molekule. Od každého D-cukru tedy můžeme odvodit zrcadlový obraz, L-cukr, který ponese stejný název. Izomery jiné než enantiomery pak nesou rozdílné názvy. Jednotlivé prostorové izomery cukrů nejsou navzájem převeditelné bez přerušení chemických vazeb, takže např. D-glukosu nelze rotací kolem vazeb přeměnit v L- glukosu. CHO C C C CH2OH OHH OHH OHH CHO C C C CH2OH HO H HO H HO H D-ribosa L-ribosa aldopentosy CHO C C C C CH2OH OHH OHH HHO OHH CHO C C C C CH2OH HO H HO H H OH HO H D-glukosa L-glukosa aldohexosy U monosacharidů je v přírodě nejrozšířenější D-forma. Sacharidy, které se liší pouze konfigurací na jediném centru chirality, se nazývají epimery. Například D-mannosa je epimerem D-glukosy vzhledem ke konfiguraci na druhém uhlíkovém atomu, zatímco D-glukosa a D-galaktosa jsou epimery vzhledem ke čtvrtému uhlíkovému atomu. CHO C C C C CH2OH OHH OHH HHO HO H D-mannosa CHO C C C C CH2OH OHH OHH HHO OHH D-glukosa CHO C C C C CH2OH OHH HHO HHO H OH D-galaktosa Zapamatuj si: Sacharidy jsou nejrozšířenější v D-formě, zatímco aminokyseliny v L-formě. Epimery Příklady k samostatnému procvičování: 1. Klasifikuj uvedené monosacharidy podle počtu uhlíků a přítomné aldehydové/ketonové skupiny: a) b) c) CHO C HHO C OHH CH2OH D-threosa CH2OH C O C OHH C OHH CH2OH D-ribulosa CHO C HH C OHH C OHH CH2OH 2-deoxy-D-ribosa 2. Rozhodni, zda tyto sacharidy přísluší k řadě D nebo L. CHO C C HHO HHO CH2OH a) CHO C OHH C HHO C OHH CH2OH b) c) CH2OH C C HHO C OHH CH2OH O 3. Na obrázcích jsou uvedeny pouze cukry z D-řady. Jak by ve Fischerově projekci vypadala řada L? CHO C C C C CH2OH OHH OHH HHO HO H CH2OH C C C C CH2OH OHH OHH HHO O a) D-fruktosa CHO C HHO C OHH C OHH CH2OH b) D-arabinosa c) D-mannosa Řešení: 1. cvičení: a) Aldotetrosa b) Ketopentosa c) Aldopentosa 2. cvičení: a) L b) D c) D 3. cvičení: CHO C C C C CH2OH HO H HO H H OH OHH CH2OH C C C C CH2OH HO H HO H H OH O a) L-fruktosa CHO CH OH CHO H CHO H CH2OH b) L-arabinosa c) L-mannosa V roztocích se aldosy i ketosy vyskytují v lineární formě jen v nepatrných koncentracích. Tyto cukry podléhají samovolné cyklizaci. Podstatou cyklizace je tvorba poloacetalu, přičemž toto zacyklení je vratné. Cyklizací vznikají nejčastěji pěti- a šestičlenné kruhy. Sacharidy v nich označujeme podle podobnosti s heterocykly tetrahydropyranem a tetrahydrofuranem. Pokud je poloacetal pětičlenný, označujeme tyto struktury jako furanosy, pokud šestičlenný, jde o pyranosy. O O tetrahydropyran tetrahydrofuran Otázka k zamyšlení: Proč se cyklizací sacharidů netvoří cykly vetší nebo menší než pěti- nebo šestičlenné? Pro znázornění prostorového uspořádání cyklických forem cukrů se používají Haworthovy vzorce. Jedná se o perspektivní vzorce, při jejichž psaní je nutné dodržovat určitá pravidla. Pyranosy mají kyslíkový atom vždy umístěný vpravo nahoře a furanosy nahoře. Uhlík C1 aldos a C2 ketos je umístěn vpravo od kyslíku a uhlíkové atomy jsou pak uspořádány podle stoupajících pořadových čísel ve směru hodinových ručiček. Jako příklad si uvedeme vznik D-glukopyranosy z lineární D-glukosy. Strukturu lineární D-glukosy ve Fischerově projekci si sklopíme směrem doprava. Formalismus Fischerovy projekce, kdy při pohledu na každý atom uhlíku se nám vazby tvořící řetězec zdají ubíhat dozadu, velmi usnadní správné překreslení řetězce do oblouku. Uhlíkové atomu kreslíme podle stoupajícího pořadového čísla ve směru hodinových ručiček. Překreslíme hydroxylové skupiny. Ty, které Cyklické struktury sacharidů: Haworthovy vzorce Pravidla pro psaní Haworthových vzorců v lineárním vzorci směřovaly doprava, překreslíme směrem dolů. Skupiny, které byly nalevo, půjdou nahoru. 1 CHO 2 C 3 C 4 C 5 C 6 CH2OH OHH OHH HHO OHH D-glukosa CH2OHC C C C C O OH HOH H H OH H OH H 1 23 4 5 6 Aby byl vznik cyklické formy a také prostorové uspořádání na atomu C5 lépe patrné, můžeme provést rotaci o 120° kolem vazby C4—C5. Nyní máme -OH skupinu připravenu k adici na karbonyl, která poskytne poloacetal. Následnou cyklizací molekuly za vzniku poloacetalu pak vznikne nové centrum chirality na prvním uhlíkovém atomu (na obrázku níže označeno hvězdičkou). Nově vzniklá hydroxylová skupina na C1 se nazývá poloacetalový hydroxyl. Celkový počet OH skupin zůstává po cyklizaci nezměněn, protože jeden hydroxyl ubude a jiný, poloacetalový, přibude. 1 23 4 5 6 O H OH H OH OH H H HO CH2OH H * D-gkukopyranosa Dvě struktury, prostorové izomery, které se liší pouze orientací poloacetalového hydroxylu, se nazývají anomery. Příkladem takových anomerních dvojic je α-Dglukopyranosa a β-D-glukopyranosa, přičemž u α-anomeru D-hexopyranos směřuje poloacetalový hydroxyl dolů (stejným směrem byla orientována OH skupina na C5), u β-anomeru nahoru. U L-monosacharidů je tomu naopak. Anomery CH2OHC C C C C O OH HOH H H OH H OH H 1 23 4 5 6 OHC C C C C O OH HOH H H OH CH2OH H H 1 23 4 5 6 rotace 120° Walter Haworth (1883–1950) Britský chemik, který se proslavil zkoumáním sacharidů a vitamínu C. V roce 1937 získal Nobelovu cenu. 1 23 4 5 6 O H OH H OH OH H H HO CH2OH H 1 23 4 5 6 O OH H H OH OH H H HO CH2OH H Podobným způsobem můžeme odvodit cyklickou strukturu ketosy. Jako příklad si uvedeme vznik D-fruktofuranosy z lineární D-fruktosy. 1 CH2OH 2 C 3 C 4 C 5 C 6 CH2OH OHH OHH HHO O OH C C C C O H HOH OH CH2OH H CH2OH 1 2 34 5 6 O CH2OH OH OH H H OH HOH2C H D-fruktosa α-D-fruktofuranosa Uvedené Haworthovy vzorce se často zjednodušují. Vodíkové atomy umístěné na cyklu se vynechávají a hydroxylové skupiny se znázorňují čárkou, takže α-Dglukopyranosu můžeme znázornit takto: O CH2OH Rozpustíme-li ve vodě například čistou α-D-glukopyranosu, dochází po určité době k vytvoření rovnováhy, v níž jsou sice zastoupeny 4 cyklické formy (α-Dglukopyranosa, β-D-glukopyranosa, α-D-glukofuranosa a β-D-glukofuranosa), ale s výraznou převahou pyranos. Jednotlivé formy se liší svou optickou otáčivostí. Vytvoření této rovnovážné směsi je spojeno s tím, že se změní optická otáčivost celého roztoku. Tento jev, kdy se změní optická otáčivost cukru v důsledku změny zastoupení jednotlivých anomerů, se označuje jako mutarotace. α-D-glukopyranosa β-D-glukopyranosa Zjednodušený zápis glukopyranosy Mutarotace Příklady k samostatnému procvičování: 1. Překreslete tyto lineární vzorce do cyklických Haworthových struktur. Aldosy překreslete ve formě pyranos, uvedenou ketosu jako furanosu. Nakreslete oba anomery a vzorce pojmenujte. CHO HHO OHH OHH OHH CH2OH CHO OHH HHO HHO OHH CH2OH CH2OH O OHH HHO HHO CH2OH D-altrosa D-galaktosa L-fruktosa 2. Určete, o které anomery daných cukrů se jedná: O D-arabinopyranosa a) O D-mannopyranosa b) CH2OH O CH2OH D-idopyranosa c) Řešení: 1. cvičení: O CH2OH O CH2OH α-D-altropyranosa nebo β-D-altropyranosa O CH2OH O CH2OH α-D-galaktopyranosa nebo β-D-galaktopyranosa O OH CH2OH OH OH HOH2C O OH OH OH HOH2C CH2OH α-L-fruktofuranosa nebo β-L-fruktofuranosa 2. cvičení: a) β b) α c) β Vlastnosti monosacharidů Monosacharidy jsou krystalické látky, které jsou dobře rozpustné ve vodě. Jejich roztoky mají sladkou chuť a obvykle stáčejí rovinu polarizovaného světla. Zahříváním tají, při vyšší teplotě hnědnou, karamelizují. Chemické vlastnosti jsou dány poloacetalovým charakterem jejich cyklických forem, které v rovnováze převažují, a přítomností dalších alkoholových hydroxylových skupin. Monosacharidy si současně zachovávají vlastnosti karbonylových sloučenin, ale jejich poloacetalová struktura způsobuje, že některé reakce, typické pro aldehydy, probíhají velmi zvolna nebo neprobíhají vůbec. Reakce monosacharidů Jak bylo řečeno, monosacharidy obsahují pouze dva typy funkčních skupin – hydroxylovou a karbonylovou. Většina jejich chemických reakcí je nám už známá. Alkoholy lze transformovat na estery nebo ethery, případně je lze oxidovat. Karbonylová skupina může reagovat s nukleofily, lze ji redukovat nebo oxidovat.  Vznik esterů a etherů Hydroxylové skupiny sacharidů je možné převádět na ethery a estery. Reakce hydroxylových skupin v molekulách monosacharidů s reaktivními formami kyselin (anhydridy, halogenidy,…) vede ke vzniku esterů. Biologicky nejvýznamnější jsou estery s kyselinou trihydrogenfosforečnou, které vznikají při metabolických přeměnách sacharidů. V molekule D-glukosy se přednostně esterifikuje poloacetalová a primární hydroxylová skupina na posledním uhlíkovém atomu za vzniku α-D-glukopyranosa-1-fosfátu a α-D-glukopyranosa-6- fosfátu. Fyzikální vlastnosti Chemické vlastnosti Esterifikace O H O H OH OH H H HO CH2OH H P O OH OH O H OH H OH OH H H HO CH2 H OP OH HO O α-D-glukopyranosa-1-fosfát α-D-glukopyranosa-6-fosfát Příkladem reakce vzniku esterů je reakce glukosy s acetanhydridem (anhydrid kyseliny octové): O H OH H OH OH H H HO CH2OH H OH3C CH3 OO O H OAc H OAc OAc H H AcO CH2OAc H CH3COONa α-D-glukopyranosa acetanhydrid Ac = CH3 O Otázka k zamyšlení: Jaká bude rozpustnost plně acetylované glukosy ve vodě? Ethery sacharidů se připravují působením halogenalkanů na sacharidy v přítomnosti báze, která však často degraduje citlivou molekulu cukru. Naproti tomu příprava etherů působením halogenalkanů v přítomnosti oxidu stříbrného probíhá snadno za vysokých výtěžků. Například α-D-glukopyranosa poskytuje reakcí s jodmethanem a oxidem stříbrným pentamethylether (methyl-2,3,4,6-tetra- O-methyl-α-D-glukopyranosid). O OH OH OH CH2OH Ag2O CH3I O OCH3 OCH3 OCH3 CH2OCH3 H3COHO α-D-glukopyranosa pentamethylether glukosy 1,2,3,4,6-penta-O-acetyl-α-D-glukopyranosa (ester)  Oxidačně-redukční reakce Oxidace i redukce monosacharidů probíhá u aldos většinou na prvním atomu uhlíku C1, tedy na atomu uhlíku karbonylu, který je v rovnováze s poloacetalem. Struktury, které vznikají při redukci, nemají ani aldehydovou ani ketonovou skupinu, která by vytvořila cyklický poloacetal. Oxidací prvního uhlíku aldos mírnými oxidačními činidly vznikají aldonové kyseliny (z glukosy vzniká gluonová kyselina). Můžeme ji provést i velmi slabými oxidačními činidly, jako je Fehlingovo činidlo (Cu2+ ve vodném alkalickém roztoku vínanu sodného), Tollensovo činidlo (Ag+ ve vodném amoniaku) nebo Benedictovo činidlo (Cu2+ ve vodném roztoku citronanu sodného). Všechny cukry, které s těmito činidly reagují, se nazývají redukující cukry (cukr oxidační činidlo redukuje). Tyto reakce se využívají k důkazům redukujících cukrů a aldehydů. O CH2OH OH COOH OHH HHO OHH OHH CH2OHOH OH Fehling HO β-D-glukopyranosa D-glukonová kyselina Oxidací primární OH skupiny na konci řetězce mohou vznikat také uronové kyseliny. Tvorba kyseliny glukuronové spočívá v oxidaci primární hydroxylové skupiny na šestém uhlíku v molekule glukosy na karboxylovou skupinu. Glukuronová kyselina je velmi důležitý biochemický intermediát, který se a např. účastní detoxikace cizorodých látek. O OH OH OH HO COOHCHO OHH HHO OHH OHH COOH glukuronová kyselina Při oxidaci na hydroxylové skupiny na prvním i posledním atomu uhlíku aldos vznikají dikarboxylové kyseliny, aldarové kyseliny. Z glukosy vznikne kyselina glukarová. Oxidace U aldonových kyselin může dojít k jejich zacyklení za vzniku cyklických esterů, tzv. laktonů. Kyselina glukuronová je součástí kyseliny hyaluronové. O O OO COOH OHH HHO OHH OHH COOH glukarová kyselina Redukcí aldos nebo ketos NaBH4 vznikají cukerné alkoholy. D-glucitol, který vzniká redukcí D-glukosy, je přítomen v některých druzích ovoce a bobulí, zejména v třešních a hruškách. Přidává se do různých potravin – cukrovinek, žvýkaček, pod názvem sorbit jako umělé sladidlo. Slouží také jako výchozí surovina pro syntézu kyseliny L-askorbové (vitamin C). O CH2OH OH CH2OH OHH HHO OHH OHH CH2OHOH OH HO NaBH4 β-D-glukopyranosa D-glucitol Otázka k zamyšlení: Proč vzniká redukcí L-gulosy NaBH4 stejný alditol (D-glucitol) jako redukcí D-glukosy? CHO HHO HHO OHH HHO CH2OH L-gulosa Redukce  Tvorba glykosidů Cyklické formy monosacharidů s poloacetalovou skupinou reagují s alkoholy za kyselé katalýzy. Při reakci alkohol nahrazuje poloacetalovou -OH skupinu, uvolňuje se molekula vody. Reagující molekuly se spojují tzv. glykosidickou vazbou a vytvářejí se sloučeniny zvané glykosidy. Glykosidy jsou po chemické stránce acetaly, které nemají volný poloacetalový hydroxyl, a proto neredukují Fehlingovo činidlo. Nadbytkem vody se glykosidy hydrolyzují zpět na monosacharid a alkohol. Reakce probíhají opět za kyselé katalýzy. Glykosidy jsou v přírodě značně rozšířeny. Například rostliny kokořík nebo krtičník obsahují kardioaktivní glykosidy, které se užívají při srdečních onemocněních. Mnoho biologicky významných molekul obsahuje také glykosidickou vazbu (např. DNA, RNA) O CH2OH OH OH OH HO H2SO4 CH3OH O CH2OH OCH3 OH OH HO α-D-glukopyranosa methyl- α-D-glukopyranosid Kromě těchto glykosidů povahy acetalů, nazývaných O-glykosidy, existují ještě N-glykosidy, které vznikají tak, že poloacetalová OH skupina je za kyselé katalýzy nahrazena dusíkatým nukleofilem (aminem). Mezi nejběžnější Nglykosidy patří nukleosidy, v nichž jsou k monosacharidové části připojeny purinové (adenin, guanin) nebo pyrimidinové (cytosin, uracil, thymin) báze. Nukleosidy a jejich fosforečné estery, nukleotidy, mají významnou úlohu v metabolických dějích a jsou základem struktury nukleových kyselin. O N Cukr (pentosa) + báze = nukleosid Cukr (pentosa) + báze + fosfát = nukleotid NN N NH2 HO HO O N NN N NH2 O HO P OH HO O OH OH Vznik glykosidů Mezi O-glykosidy patří například digitoxin z rostliny náprstníku vlnatého. Používá se při léčbě srdečních onemocnění. N-glykosidy  Alkoholové kvašení Monosacharidy podléhají přeměnám, které způsobují různé mikroorganismy. Například účinkem kvasinek na D-glukosu bez přístupu vzduchu vzniká ethanol a oxid uhličitý. C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2 Zástupci K nejvýznamnějším monosacharidům patří hexosy a pentosy, vyskytující se v rostlinných i živočišných organismech.  D-glukosa Aldohexosa, běžně nazývaná pouze glukosa, protože L-glukosa se v přírodě prakticky nevyskytuje. Jedná se o bílou, krystalickou látku, která je dobře rozpustná ve vodě. Je přítomna zejména v ovoci a rostlinných šťávách. Proto je známá také pod názvem hroznový cukr. Volná glukosa je obsažená také v krvi savců. Je velmi důležitým zdrojem energie a její koncentrace v krvi je hormonálně regulována. Je snadno stravitelná a používá se v lékařství jako umělá výživa. Zahřátím na 200 °C se mění na tmavě hnědý karamel, který se používá v potravinářském průmyslu k barvení lihovin a octa. Průmyslově se glukosa vyrábí hydrolýzou škrobu. Kvašením se z ní pak získávají různé chemikálie, např. ethanol, butan-1-ol, aceton a kyselina citronová. Fluorovaný derivát D-glukosy, 2-fluor-2-deoxy-D-glukosa, proniká podobně jako D-glukosa buněčnou membránou, ale na rozdíl od ní je více vychytávána v místech s aktivnějším metabolismem – např. nádorové buňky. Tato látka se stala chemickým základem pozitronové emisní tomografie (PET), která patří k nejúspěšnějším metodám při zjišťování nádorových onemocnění. Radiofarmakum, které je podávané pacientovi se rozpadá a tím produkuje pozitrony, které se spojují s elektrony a vzniká záření gama. Zářičem je 18 F z 2fluor-2-deoxy-D-glukosy, který se přeměňuje na kyslík. Fluordeoxyglukosa se pak přeměňuje na glukosu. O CH2OH OH F OH HO 2-fluor-2-deoxy-D-glukosa  D-fruktosa Ketohexosa, která je v přírodě velmi rozšířená, nalezneme ji v ovoci a medu, kde se vyskytuje společně s D-glukosou. Proto byla dříve nazývána ovocným cukrem. Je nejsladším cukrem vůbec. Na rozdíl od většiny D-cukrů (D-glukosy, D-mannosy nebo D-galaktosy) otáčí rovinu polarizovaného světla vlevo, proto se dříve nazývala také levulosa.  D-galaktosa Aldohexosa, jejíž název je odvozen z řeckého galaktos, „z mléka“, protože přírodním zdrojem galaktosy je disacharid laktosa. Je součástí krevních polysacharidů a hemicelulos.  D-ribofuranosa Aldopentosa, která je významnou součástí nukleových kyselin, stejně jako její derivát 2-deoxy-D-ribosa, vznikající náhradou jedné hydroxylové skupiny v molekule D-ribosy atomem vodíku. C C OH C C CH2OH OHH OHH HH 2-deoxy-D-ribosa H OH H OH OH H H O CH2OH H OH H OH H H H O CH2OH β-D-ribofuranosa 2-deoxy- β-D-ribofuranosa Od D-ribosy jsou odvozeny také jiné biologicky významné sloučeniny, jako například nukleotid adenosintrifosfát (ATP), jedna z nejvýznamnějších sloučenin podílejících se na přenosu energie v buňkách. 2-deoxy-D-ribosa je součástí DNA HO OH O N N N N H2N OP O O OP O O OP O O O adenosintrifosfát  Deriváty monosacharidů V přírodě se kromě monosacharidů vyskytují také jejich deriváty. Vznikají chemickou modifikací nebo nahrazením funkční skupiny sacharidů skupinou – COOH, -NH2, -SO3H aj. V aminocukrech je jedna nebo více hydroxylových skupin nahrazena aminoskupinou. Mezi aminocukry patří například D-glukosamin a D-galaktosamin. OOH NH2 OH HO CH2OH D-glukosamin OOH NH2 OH HO CH2OH D-galaktosamin Fosforečné estery sacharidů vznikají přenosem jednoho nebo dvou zbytků kyseliny fosforečné např. z ATP. Jde o esterifikaci OH skupin kyselinou fosforečnou. V této podobě vstupují sacharidy do metabolických reakcí. Oligosacharidy Sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů se nazývají oligosacharidy. Existuje v nich glykosidická vazba mezi poloacetalovým atomem uhlíku jednoho monosacharidu a libovolnou hydroxylovou skupinou druhého monosacharidu. Dělíme je podle počtu monosacharidových jednotek na disacharidy, trisacharidy až dekasacharidy. Nejvýznamnější jsou disacharidy. Vazebné poměry oligosacharidů Monosacharidové jednotky mohou být vázány dvojím způsobem. Poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu má možnost reagovat s poloacetalovým hydroxylem druhého cukru. V takovém případě vzniká disacharid neredukující, protože neobsahuje poloacetalové hydroxyly, které by mu udělovaly redukující vlastnosti při reakci se slabými oxidačními činidly, jako je Fehlingovo nebo Tollensovo. Aminocukry Glukosamin se používá jako léčivo při artróze. Označuje se jako kloubní výživa. Fosforylované cukry Charakteristika oligosacharidů Neredukující disacharidy Pokud poloacetalový hydroxyl reaguje s alkoholovým hydroxylem druhého monosacharidu, zbývá v molekule disacharidu jeden poloacetalový hydroxyl, který jí uděluje redukující vlastnosti. Vzniká disacharid redukující. Běžná je vazba mezi atomy C1 prvního monosacharidu a C4 druhého monosacharidu. Ta je označována jako vazba (1→4). Vazba spojující C1 jedné molekuly s C2 druhého monosacharidu se označuje symbolem (1→2). Zástupci  Sacharosa Sacharosa, známá jako řepný nebo třtinový cukr, patří mezi neredukující disacharidy, vznikající spojením molekuly α-D-glukopyranosy a β-Dfruktofuranosy. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších disacharidů, který je podstatnou složkou výživy. Sacharosa tvoří bezbarvé, ve vodě dobře rozpustné krystalky, které se zahříváním mění v karamel. V kyselém prostředí se hydrolyzuje na glukosu a fruktosu. Hydrolýza je provázena změnou optické otáčivosti z pravotočivé na levotočivou. Směs obou monosacharidů se proto označuje jako invertní cukr. Určité druhy hmyzu, např. včela, mají enzym zvaný invertasa, který katalyzuje hydrolýzu sacharosy na směs D-glukosy a D-fruktosy, které tvoří hlavní složku medu. Enzym invertasa je zodpovědný také za okamžité vstřebávání medu v našem organismu. O CH2OH OH OH HO O O CH2OH HO OH HOH2C sacharosa Sacharosa se průmyslově získává z cukrové řepy. Od 18. století se dostávala do evropského jídelníčku. V tropech je jejím zdrojem cukrová třtina, která se pěstovala již v 6. tisíciletí př. n. l. v Indii. Později se rozšířila do arabských států a odtud prostřednictvím křížových cest do Evropy.  Cellobiosa a maltosa Maltosa i cellobiosa vznikají spojením dvou molekul glukosy. Patří mezi disacharidy redukující. Ve sladovém cukru maltose, která se získává enzymatickým štěpením škrobu, jsou molekuly D-glukopyranosy vázány (1→4)α-glykosidickou vazbou. Disacharid cellobiosa, který se získává částečnou hydrolýzou celulosy, obsahuje dvě D-glukopyranosy spojené (1→4)-βglykosidickou vazbou. Redukující disacharidy Vlastnosti sacharosy Průmyslová výroba sacharosy O CH2OH OH OH HO O O CH2OH OH OH OH cellobiosa O CH2OH OH OH OH O CH2OH OH OH O HO maltosa  Laktosa Disacharid, který se nachází v kravském nebo lidském mléku se nazývá laktosa, též mléčný cukr. Patří mezi disacharidu redukující a je složen z dvou různých monosacharidů, D-glukosy a D-galaktosy. O CH2OH OH OH OH O CH2OH OH OH HO O laktosa galaktosa glukosa Děti mají v trávicím traktu přítomný enzym laktasu, který hydrolyzuje laktosu na její monosacharidové složky, absorbovatelné do krevního oběhu. Mnozí dospělí mají velmi nízkou hladinu tohoto enzymu, proto většina laktosy z mléka, které vypijí, prochází jejich zažívacím traktem do tlustého střeva, kde v důsledku fermentačních procesů vznikají velká množství oxidu uhličitého, vodíku a dráždivých organických kyselin. To má za následek trávící obtíže, označované jako nesnášenlivost mléka. Polysacharidy Polysacharidy jsou sacharidy, ve kterých jsou desítky, stovky či tisíce monosacharidů vzájemně vázané glykosidickými vazbami. Základní jednotky mohou být stejného typu, potom hovoříme o homopolysacharidech nebo jsou různých typů a jde o heteropolysacharidy. Protože mají pouze jednu volnou anomerní hydroxylovou skupinu na konci velmi dlouhého řetězce, nepatří mezi redukující sacharidy. Kyselou nebo enzymatickou hydrolýzou poskytují oligosacharidy nebo až mono sacharidy. Na rozdíl od cukrů se polysacharidy ve vodě rozpouštějí poměrně špatně. Trávení mléka Charakteristika polysacharidů Maltosa se získává tzv. sladováním ječmene, kdy dochází ke štěpení škrobu na maltosu. Slad se přidává do piva. Zástupci  Celulosa Celulosa je základní stavebním materiálem buněčných stěn rostlin. Je to nejrozšířenější organická sloučenina na světě a ročně jí fotosyntézou vzniká odhadem 1011 tun. Váže více než polovinu uhlíku přítomného v biosféře. Ve dřevě je doprovázena dalšími látkami, ligninem a hemicelulosami. Po odstranění většiny hemicelulosy a ligninu ze dřeva vzniká hmota zvaná buničina, která se používá v papírenském a textilním průmyslu. Z bavlníku se získává čistá forma celulosy. Celulosa patří mezi lineární polysacharidy. Tvoří ji β-D-glukopyranosové zbytky spojené (1→4)-β-glykosidickými vazbami, stejně jako u cellobiosy. Řetězce celulosy jsou bočně seřazeny. Glukosové zbytky v sousedních řetězcích poutají vodíkové můstky. Úplnou kyselou hydrolýzou poskytuje celulosa D- glukosu. O CH2OH OH OH O CH2OH OH OH O O O * * n Z celulosy se vyrábí řada průmyslově významných derivátů. Její acetáty jsou podstatou celulosového hedvábí a nitráty celulosy, v němž jsou -OH skupiny esterifikovány kyselinou dusičnou, se používají jako výbušniny (střelná bavlna). Smísením nitrocelulosy s kafrem vzniká celuloid, první vyrobený termoplast. Z celulosy se připravuje xantogenátovým procesem také viskózové hedvábí nebo celofán.  Hemicelulosy Hemicelulosy mají mnohem menší relativní molekulovou hmotnost než celulosa, kterou provázejí v rostlinných tkáních. Z chemického hlediska se jedná o směs polysacharidů, v nichž se různé stavební jednotky (D-glukosa, D-mannosa, Dgalaktosa, D-arabinosa) mohou i nepravidelně střídat.  Škrob Škrob je složen z α-D-glukopyranosových jednotek spojených do dlouhých řetězců. Základem struktury škrobu jsou dvě složky: nevětvená amylosa, ve které jsou glukosové jednotky spojeny (1→4)-β-glykosidickou vazbou, a rozvětvený amylopektin, ve kterém dochází k větvení díky (1→4)-β- a (1→6)-βglykosidickým vazbám. Amylosa tvoří asi 20 % hmotnosti škrobu, amylopektin zbývajících 80 %. Struktura celulosy Deriváty celulosy Z celuloidu se stále vyrábějí například míčky na stolní tenis nebo trsátka na strunné hudební nástroje O CH2OH OH OH O CH2OH OH OH OO amylosa n O O CH2 OH OH O CH2OH OH OH O OO O O CH2OH OH OH O CH2OH OH OH OO O OH OH CH2OH amylopektin n Škrob je ve vodě částečně rozpustný a je méně stálý vůči hydrolýze než celulosa. V lidském zažívacím traktu i ústech se hydrolyzuje na D-glukosu, a proto tvoří důležitou součást naší potravy (obiloviny, brambory, atd.) Škrob tvoří s jodem charakteristicky modře zbarvený komplex, čehož se využívá v analytické chemii při důkazových reakcích.  Glykogen Glykogen je zásobní polysacharid živočichů přítomný ve všech buňkách. Ukládá se v játrech, kde se v případě potřeby přeměňuje na glukosu. Strukturně se podobá amylopektinu, ale je větší (složen až z 100 000 α-D-glukopyranosových jednotek) a rozvětvenější. K větvení dochází na každém osmém a dvanáctém glukosovém zbytku. Domácí pokusy 1) Izolace škrobu z brambor Pomůcky:  Syrová brambora  Jemné struhadlo  Plátno  Voda Postup: Oloupanou syrovou bramboru nastrouhej na jemném struhadle a přidej 100 ml studené vody. Směs promíchej a přefiltruj přes plátno. Poté k bramborové drti znovu přidej 100 ml studené vody a znovu přefiltruj. Škrob se usadí na dně nádoby, ze které je potřeba vylít vodu tak, aby se škrob nevylil také. 2) Důkaz škrobu v potravinách Pomůcky:  Brambora  Banán  Méně kvalitní uzeniny  Jodová tinktura Postup: Rozkroj brambor, ukroj plátek banánu a na řeznou plochu kápni trošku jodové tinktury. Pozoruj zbarvení. Tmavé zbarvení dokazuje přítomnost škrobu. 3) Faraonovi hadi Pomůcky:  Písek  Cukr krupice (sacharosa)  Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný)  Ethanol (líh)  Cigaretový popel Postup: Do porcelánové misky nasyp písek a uprostřed udělej důlek. Na papíru promíchej cukr a jedlou sodu v poměru 9:1 (dávkuj po lžičkách) a přidejte trochu cigaretového popela (slouží jako katalyzátor) a směs vsyp do důlku. Písek kolem směsi lehce, rovnoměrně navlhči etanolem a směs hořící špejlí zapal. Pozoruj průběh reakce. Otázka k zamyšlení: Který prvek tvoří černou složku těla hada? Shrnutí Sacharidy jsou polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony, které mají více než tři atomy uhlíku. Mohou být klasifikovány podle počtu uhlíků a typu karbonylové skupiny. Rozlišujeme tak aldosy a ketosy. Podle počtu uhlíkových atomů Škrob funguje jako velmi levná náhražka a tak na něj narazíme i v uzeninách nebo mléčných výrobcích, kam nepatří. v molekule pak rozlišujeme aldo- nebo keto- tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy atd. Tvoří mnoho stereoizomerů. Jednotlivé monosacharidy mají triviální názvy. Sacharidy dělíme na jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy, též monosacharidy, jsou stavebními články složených sacharidů. Složené sacharidy dělíme na oligosacharidy a polysacharidy. Mono- a oligosacharidy označujeme jako cukry. Monosacharidy se podle konfigurace stereogenního centra nejvíce vzdáleného od karbonylové skupiny dělí na D- a L-cukry. V přírodě dominuje řada D-cukrů. Prostorové uspořádání stereogenních center se často vyjadřují pomocí Fischerovy projekce. Monosacharidy jsou v rovnováze s cyklickými poloacetaly. Pro znázornění cyklických forem se používají Haworthovy vzorce. Sacharidy v nich označujeme podle podobnosti s heterocykly – tetrahydropyranem a tetrahydrofuranem – jako pyranosy a furanosy. Podstatou cyklizace je adice jedné z OH skupin v řetězci na karbonyl a vznik hemiacetalu. Tvoří se tak nové stereogenní centrum a vznikají dva diastereomerní hemiacetaly nazývané anomery α a β. Chemie monosacharidů zahrnuje řadu reakcí typických pro aldehydy, ketony a alkoholy. Například hydroxylové skupiny sacharidů tvoří estery a ethery. Karbonylové skupiny lze redukovat za vzniku cukerných alkoholů, alditolů. Oxidací aldos na prvním uhlíkovém atomu vznikají karboxylové kyseliny, aldonové kyseliny, oxidací primární hydroxylové skupiny na karboxylovou skupinu na posledním atomu uhlíku v molekule cukru vznikají kyseliny uronové. Při oxidaci na hydroxylové skupiny na prvním i posledním atomu uhlíku aldosy vzniká aldarová kyselina. Působením alkoholů na monosacharidy v přítomnosti kyselin vznikají O-glykosidy, jsou to acetaly, kde alkohol nahradí poloacetalový hydroxyl. N-glykosidy, vznikají tak, že poloacetalová OH skupina je za kyselé katalýzy nahrazena dusíkatým nukleofilem (aminem). Mezi významné monosacharidy patří glukosa, fruktosa, deoxyribosa, galaktosa aj. Oligosacharidy jsou složené z dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidickou vazbou. Dělíme je na neredukující a redukující podle přítomnosti poloacetalového hydroxylu v molekule. Disacharidy neredukující neobsahují poloacetalové hydroxyly, které by jim udělovaly redukující vlastnosti při reakci se slabými oxidačními činidly. U disacharidů redukujících je přítomen poloacetalový hydroxyl, který způsobuje redukující vlastnosti. Maltosa a cellobiosa jsou složeny z glukosy a patří mezi cukry redukující, stejně jako laktosa složená z galaktosy a glukosy. Mezi sacharidy neredukující patří sacharosa složená z glukosy a fruktosy. Polysacharidy vznikají spojením více než deseti monosacharidových jednotek. Jsou to důležité stavební materiály a dlouhodobé zásobní látky živých organismů. Patří sem celulosa, která je tvořená β-D-glukopyranosovými jednotkami a podílí se na stavbě stěn rostlinných buněk. Škrob se skládá ze α-D-glukopyranosových jednotek, a je složen ze dvou strukturních složek - lineární amylosy a rozvětveného amylopektinu. Škrob je důležitým rezervním polysacharidem stejně jako glykogen, který se strukturně podobá amylopektinu. V přírodě se kromě monosacharidů vyskytují také jejich deriváty. Vznikají chemickou modifikací nebo nahrazením funkční skupiny sacharidů. Patří sem například aminocukry nebo fosforečné estery sacharidů. Přehled monosacharidů Ketosy CH2OH C CH2OH O dihydroxyaceton CH2OH C HC O OH CH2OH D-erythrulosa CH2OH C HC O OH HC OH CH2OH D-ribulosa D-xylulosa CH2OH C CH O HO HC OH CH2OH CH2OH C HC O OH HC OH HC CH2OH OH D-psikosa CH2OH C CH O HO HC OH HC CH2OH OH D-fruktosa CH2OH C HC O OH CH HC CH2OH OH HO D-sorbosa CH2OH C CH O HO CH HC CH2OH OH HO D-tagatosa Aldosy C HC CH2OH OH D-glyceraldehyd C HC OH HC OH CH2OH D-erythrosa OH OH C CH HC OH CH2OH OH HO D-threosa C HC OH HC OH OH HC OH CH2OH D-ribosa C CH HC OH OH HC OH CH2OH HO D-arabinosa C HC OH CHHO OH HC OH CH2OH D-xylosa C CH CHHO OH HC OH CH2OH HO D-lyxosa C HC OH HC OH OH HC OH HC OH CH2OH D-allosa C CH HC OH OH HC OH HC OH CH2OH D-altrosa C HC OH CHHO OH HC OH HC OH CH2OH D-glukosa C CH CHHO OH HC OH HC OH CH2OH HO HO D-mannosa C HC OH HC OH OH CHHO HC OH CH2OH D-gulosa C CHHO HC OH OH CHHO HC OH CH2OH D-idosa C HC OH CHHO OH CH HC OH CH2OH C CH CHHO OH CH HC OH CH2OH HO D-galaktosa D-talosa HO HO Opakování 1. Doplň následující text: Sacharidy dělíme na ……………., ……………. a …………….Vztah těchto tří skupin se podobá vztahu aminokyselin, peptidů a bílkovin. Monosacharidy bývají označovány jako hydroxyderiváty aldehydů nebo ketonů, podle druhu karbonylu se nazývají ……………. nebo………………. Sacharidy jsou až na výjimky chirální a mají obvykle více ……………center. Vzorce monosacharidů se často znázorňují pomocí lineárních …………….vzorců (projekcí). Přesnější znázornění struktury však umožňují cyklické …………….. vzorce. 2. Doplň tabulku: Glukosa Fruktosa Galaktosa Vzorec Výskyt 3. Urči, zda uvedené disacharidy patří mezi cukry redukující nebo neredukující. Čím se tyto dvě skupiny liší? sacharosa, maltosa, cellobiosa, laktosa 4. Škrob se skládá z α-D-glukosových jednotek, které mají dvě strukturní složky. Pojmenuj je: a) O CH2OH OH OH O CH2OH OH OH OO n O b) O CH2 OH OH O CH2OH OH OH O OO O O CH2OH OH OH O CH2OH OH OH OO O OH OH CH2OH n 5. Doplň k následujícím oligo- a polysacharidům monosacharidy, ze kterých jsou složeny. a) Sacharosa: b) Maltosa: c) Laktosa: d) Cellobiosa: e) Škrob: f) Celulosa: g) Glykogen: Odpovědi na otázky k zamyšlení: 1. Proč se cyklizací sacharidů netvoří vetší nebo menší cykly než pěti- nebo šestičlenné? Šestičlenné cykly jsou nejstabilnější s minimálním pnutím v molekule. Pětičlenný je méně stabilní, ale obvykle rychle vzniká. 2. Jaká bude rozpustnost plně acetylované glukosy ve vodě? Plně acetylovaná glukosa je ve vodě špatně rozpustná. Acetylované skupiny nemohou tvořit vodíkové vazby, protože nemají OH skupiny, jako v případě glukosy. Mohou být jen akceptory vodíkové vazby. 3. Proč vzniká redukcí L-gulosy NaBH4 stejný alditol (D-glucitol) jako redukcí D-glukosy? Skupina –CHO v L-gulose odpovídá po redukci skupině –CH2OH v D-glukose. První a poslední atom uhlíku v glucitolu nejsou stereogenní centra. Gulosa i glukosa mají stejnou konfiguraci na uhlících C2 až C5, liší se jen tím, na kterém uhlíku je aldehyd. Po redukci na koncích získáme stejné CH2OH skupiny. 4. Pokus Faraonovi hadi: který prvek tvoří černou složku těla hada? Při pokusu faraonovi hadi z cukru používáme ethanol, sacharosu a jedlou sodu. Ethanol se spaluje na CO2 a H2O za uvolnění tepla. C2H5OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O Jedlá soda se za vzniklého tepla rozkládá: 2 NaHCO3 → CO2 + Na2CO3 + H2O Sacharosa se rozkládá, vzniká uhlík a vznikající oxid uhličitý jej vyplňuje, a tím se tvoří těla hadů: C12H22O11 → 12 C + 11 H2O