Repetitorium středoškolské chemie 2

Týden 11

Sacharidy, heterocyklické sloučeniny, lipidy

  • Dokáži charakterizovat chemickou povahu a vlastnosti monosacharidů, oligosacharidů a polysacharidů.
  • Dokáži vysvětlit následující termíny: řada d- a l-cukrů, epimer, anomer, redukující a neredukující sacharidy a mutarotace.
  • Umím překreslit vzorec monosacharidu do Haworthovy projekce pyranosy a furanosy včetně obou anomerů.
  • Dokáži charakterizovat strukturu a výskyt derivátů monosacharidů (acetaly a O- a N-glykosidy, estery, aminy, cukerné alkoholy a karboxylové kyseliny odvozené od sacharidů).
  • Dokáži charakterizovat strukturu, vlastnosti a výskyt vybraných zástupců mono-, di- a polysacharidů a derivátů (vizte prezentaci).
  • Umím obecně charakterizovat strukturu heterocyklických sloučenin. Dokáži triviálními názvy pojmenovat jednoduché heterocyklické sloučeniny (vizte prezentaci).
  • Dokáži popsat vlastnosti a reaktivitu pětičlenných aromatických heterocyklů, dokáži navrhnout činidla pro provedení elektrofilních aromatických substitucí u těchto látek a strukturu produktů těchto reakcí.
  • Umím popsat vlastnosti a reaktivitu pyridinu a jeho derivátů vůči elektrofilům a nukleofilům a dokáži napsat strukturu produktů těchto reakcí.
  • Dokáži charakterizovat výskyt a význam přírodních derivátů porfinu, pyrimidinu a purinu.
  • Dokáži charakterizovat společné vlastnosti lipidů.
  • Dokáži charakterizovat chemickou strukturu jednotlivých skupin lipidů (vosky, triacylglyceroly, fosfolipidy, sfingolipidy, terpeny, steroidy a prostaglandiny) a zařadit podle strukturního vzorce látku do skupiny.
  • Dokáži charakterizovat mastné kyseliny a vliv počtu atomu uhlíků a přítomnosti dvojné vazby na vlastnosti kyselin a lipidů, které tyto mastné kyseliny obsahují.
  • Dokáži popsat biologickou funkci a účinky jednotlivých skupin lipidů.
  • Umím charakterizovat chemické přeměny lipidů a mastných kyselin (hydrolýza, autooxidace, transesterifikace, hydrogenace) a odvodit jejich produkty.
  • Dokáži vysvětlit emulgační vlastnosti mýdel, vznik micel a dvojvrstvy.

Odpovědník

Odpovědník je aktivní až do 24. 5. 2021.

Učební materiály

Záznam

Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/sci/jaro2021/C8706/um/zaznamy/Schuzka_v_kanalu__General_-20210510_130312-Zaznam_schuzky.mp4