8. Seminář z organické chemie Základní faktory ovlivňující kyselost (řazeno podle důležitosti) 1. Elektronegativita a velikost deprotonovaného atomu Elektronegativita rozhoduje při srovnání atomů ve stejné periodě. roste elektronegativita 00000 0000 Ge As Se Br 0 HßC-CH2—H pKa = 50 H3C-O-H pKa= 15,5 H2N-H pKa = 38 HO-H Velikost atomu rozhoduje při srovnání atomů ve stejné skupině. 00000 0000 Ge As Se Br 0 roste velikost atomu H3C-O-H pKa= 15,5 H3C-S-H pKa = 10,3 H-F pKa = 3,18 H-l pKa = -9 2. Konjugace (uplatnění M— efektu) CH3CH2-q-H -CH3CH2-qP pKa= 15,9 H3C-( H3C-^ ľn-w xr :q-h pKa = 4,76 1 o: £o: Kt H pKa = 20,0 :o :o> .. ..e :o\ :o:i :o? :o H H pKa = 8,84 H3C CH3 H Konjugace elektronového páru s elektronakceptorní skupinou zvyšuje kyselost. 3. Indukční efekt :Ah cV°-h c^°-h H pKa = 4,76 H pKa = 2,87 H pKa = 1,25 Cl pKa = 0,70 Skupiny s I— efektem kyselost zvyšují, skupiny s 1+ efektem kyselost snižují. 4. Typ orbitalu/hybridizace H3OC-H H H2c=q H pKa = 50 pKa = 44 Větší podíl s orbitalu zvyšuje kyselost. 5. Vliv solvatace \ HC=C-H pKa = 25 ch3 (h 1 ..e\ >_.. h3c-c-q: ) -o. ch3 pKa= 15,5 h^h pKi,=4,75 CH2CH3 pKj, = 3,4 CH2CH3 h ^ ch2ch3 pKb = 3,02 p/