Týden 8
Alkoholy, fenoly, ethery, thioly a sulfidy
Dokáži charakterizovat strukturu a vlastnosti alkoholů a fenolů (teplota varu, kyselost, bazicita, mísitelnost s vodou) a posoudit vliv uhlovodíkového zbytku na tyto vlastnosti.
Dokáži napsat výchozí látky nebo produkty reakcí, kterými se alkoholy a fenoly vyrábějí.
Umím navrhnout, jak -OH skupinu aktivovat jako odstupující skupinu, případně jak ji nahradit za dobře odstupující skupinu (např. atom halogenu).
Dokáži napsat produkty oxidace primárních a sekundárních alkoholů a dokáži vysvětlit, proč je obtížné oxidaci primárního alkoholu zastavit ve stádiu aldehydu. Umím navrhnout metodu, kterou lze aldehydy připravit.
Umím charakterizovat redoxní pár chinon-hydrochinon včetně jeho výskytu v živé přírodě.
Dokáži charakterizovat strukturu a vlastnosti etherů (teplota varu, Brønstedova a Lewisova bazicita, tvorba vodíkových můstků a mísitelnost s vodou).
Dokáži napsat výchozí látky nebo produkty reakcí, kterými se ethery připravují.
Dokáži charakterizovat reaktivitu epoxidů a dokáži napsat produkty reakce nesymetricky substituovaných epoxidů s nukleofily za nebo bez kyselé aktivace.
Dokáži vlastnosti thiolů a sulfidů (tvorba vodíkových vazeb, kyselost -SH vazby). Umím napsat produkty reakcí, kterými se thioly a sulfidy připravují. Umím napsat produkty oxidace thiolů a sulfidů různými oxidačními činidly.
Dokáži charakterizovat strukturu, vlastnosti a výskyt vybraných zástupců alkoholů, fenolů, etherů, thiolů a sulfidů.