Michal Bittner, Ph.D., 10. 3. 2022 Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická - odfiltrování znečištěnin z vody/vzduchu - odsíření uhelných elektráren - moderní čištění vody - čistší způsoby spalování - výroby energie/likvidace odpadů - alternativní zdroje E - soláry vítr, vodní elektrárny - technologie na úklid moří (pryč s odpady z vody!) - zpětné získávání surovin z odpadů Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická • Ekonomická - dotace pro čistší zdroje energie - daně/poplatky z využívání zdrojů surovin - dotace na úsporné domy (energ. pasivní) Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická • Ekonomická • Legislativní - emisní limity - zákon o ovzduší - vodní zákon - zemědělský zákon - lesní zákon - legislativa EU - např. Green Deal - vyhlašování chráněných oblastí Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická • Ekonomická • Legislativní • Politická Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická • Ekonomická • Legislativní • Politická • Lifestylová There are two ways to get enough. One is to continue to accumulate more and more. The other is to desire less. -(IK Chrtfprtnn - Životní způsob • Vychází z hodnotového systému, etické hledisko (otázka „Jak chci/jak bych měl žít?") There are two ways to get enough. One is to continue to accumulate more and more, other is to desire less. Životní způsob Vychází z hodnotového systému, etické hledisko (otázka „Jak chci/jak bych měl žít?"] Úzce souvisí s tématem spotřeby a se sociálním statusem KONZUM JAKO AZYL V jedné z posledních prací vyjádřil Erich Fromm rozhořčení a zklamání nad tím, že typický člověk moderní společnosti se stará především o to „mít" a mnohem méně touží autenticky „být". Fromm kritizuje konzumní mentalitu, podle níž lidé sami sebe posuzují v prvé řadě v závislosti na tom. jakými spotřebními statky se dokázali obklopit. Fromm konstatuje, že konzumování je snad nej důležitější tor mou vlastnění v průmyslových společnostech. Jejich mentalita nutí lidi, abv konzumovali stále více, protože to, co již jednou spotřebovali, je přestává uspokojovat. Pomíjivé užívání konzumních statků a jejich brzká výměna za statky nové, vytváří bezvýchodný koloběh spotřebního nakupování. Je jen logické, že sebevyšší výroba a sebetrvalejší ekonomický růst nemohou v těchto podmínkách definitivně uspokojit nikoho. Vzniká typ „homo consumens", který vyžaduje stálv růst produkce, protože bytostné lpí na stálém růstu osobní spotřeby, v jejíchž kategoriích definuje sám sebe i druhé lidi. S Frommovým popisem situace nelze nesouhlasit. Zároveň ]e však nutné upozornit, že by bylo velmi podivné, pokud by se běžný člověk v podmínkách moderní společnosti choval jiným způsobem. Jan Keller, Až na dno blahobytu, 1993 There are two ways to get enough. One is to continue to accumulate more and more, other is to desire less. Životní způsob Vychází z hodnotového systému, etické hledisko (otázka „Jak chci/jak bych měl žít?"] Úzce souvisí s tématem spotřeby a se sociálním statusem Má řadu podob 1. Strukturální tlaky 1. Strukturální tlaky • Společenské • Ekonomické _ Vývoj HDP 12,00 (2,00) (4,00) (6,00) p,oo 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 m Česká republika 4,91 6,53 6,85 5,60 2,68 (4,8 2,27 1,78 (0,8 (0,4 2,72 5,31 2,59 4,29 2,9 » Slovensko 5,26 6,75 8,45 10,8 5,63 (5,4 5,04 2,82 1,66 1,49 2,75 3,85 3,32 3,40 4,2 1. Strukturální tlaky 2. Individualizace odpovědnosti Environmentálne uvědomělý způsob života I] dle domácích technologií - přibývá energ. šetrných spotřebičů (úspora] - AAA lednice, pračky, mrazáky - LED svítidla PESl í:í A ZfLEPfí Environmentálne uvědomělý způsob života I] dle domácích technologií - přibývá energ. šetrných spotřebičů (úspora] II) dle spotřebních vzorců - důležitá env. informovanost ochota měnit spotřební návyky (x tzv. „ekologické plýtvání"] - ideační x užitková hodnota věcí -> souvisí s etickým a politickým pozadím výroby (velkochovy x biopotr., fair-trade] PES I rif A ZELENÍ á Environmentálne uvědomělý způsob života I] dle domácích technologií - přibývá energ. šetrných spotřebičů (úspora] II) dle spotřebních vzorců - důležitá env. informovanost ochota měnit spotřební návyky (x tzv. „ekologické plýtvání"] - ideační x užitková hodnota věcí -> souvisí s etickým a politickým pozadím výroby (velkochovy, x biopotr., fair-trade] III) dle objemu spotřeby zboží a služeb PES I rif A ZELENÍ á Environmentálne uvědomnělý způsob života III) dle objemu spotřeby zboží a služeb - dobrovolná x záměrná skromnost dobrovolně skromný - kdo žije ve skromných poměrech vědomě a dobrovolně, na základě svého rozhodnutí, ačkoli by mohl žít jinak [Pestří] - env. příznivé necíleně - až druhotně Voluntary Simplicity Ry Duane Rlgin and Arnold Mitchell The Co-Evolution Quarterly, Summer 1977 I. Introduction For the past several years the popular press has paid occasional attention to stories of people returning to the simple life—of people moving hack to the country or making their own bread or building their own solar-heated home, and so on. Beneath this popular image of simple living we think there is a major social movement afoot which has the potential of touching the Unites States and other developed nations to their cores. This is the muvcmcnl towards ''voluntary simplicity"—a phrase wc have borrowed from Richard Gregg who, in 19361 was ik'smbing a wuy of life miirkĽd by n new balunec between inner and outer growth. Further we think that voluntary simplicity may prove an Environmentálně uvědomnělý způsob života III) dle objemu spotřeby zboží a služeb - dobrovolná x záměrná skromnost dobrovolně skromný - kdo žije ve skromných poměrech vědomě a dobrovolně, na základě svého rozhodnutí, ačkoli by mohl žít jinak [Pestří] - env. příznivé necíleně - až druhotně záměrná skromnost -> lidé vědomě z env. motivů omezují své vzorce i objem spotřeby hmotných statků či služeb, které narušují ŽP [Zelení) - častá je kombinace obou přístupů „Z toho vidíš, že chudí nejsou tak docela ubozí, jak si myslíme; jsou opravdu blaženější, než si představujeme a než my sami jsme" Karl Gutzkow Životní způsob • Vychází z hodnotového systému, etické hledisko (otázka Jak chci/jak bych měl žít? J • Úzce souvisí s tématem spotřeby a se sociálním statusem • Má řadu podob -například? - jídlo a vaření, oblečení, doprava, kosmetika a péče o tělo, zařízení domácnosti, úklid (čistící prostředky, spotřebiče...) Různé pohledy na řešení environmentálních problémů • Technologická • Ekonomická • Legislativní • Politická • Lifestylová íídlo a vaření Vegetariánství - motivace: Jídlo a vaření Vegetariánství - motivace: zdravotní (omezení tuků, cukrů, nebezpečí] ekologická - 2ha půdy uživí 1 mäsožravce, 14 vegetariánů, 50 veganů etická - spiritualizace lidského bytí -> odmítnutí velkochovů, uvědomělé zmenšování ek. stopy Jídlo a vaření Vegetariánství - motivace: zdravotní (omezení tuků, cukrů, nebezpečí] ekologická - 2ha půdy uživí 1 mäsožravce, 14 vegetariánů, 50 veganů etická - spiritualizace lidského bytí -> odmítnutí velkochovů, uvědomělé zmenšování ek. stopy - počet vegetariánů vzrůstá: ČR (2020]: cca 4 % -> jedna z nej dynamičtějších změn v životním stylu - vegetariánství výsadou bohatších - v rozvojových zemích roste konzumace masa Vegetariáni: rostoucí menšina na Západě, významná síla v Indii Lidé označující se za vegetariány nebo vegany, v procentech populace muzi vegetariáni vegani muži a ženy, odhad muzi a zeny co z co co" > CC Miliony vegetariánů USA EU 10-50 Healthy planet If you did go vegan, your ecological footprint would shrink Protein You need 45 to 55 grams of protein a day, which you can get from... 1122i ( Greenhouse gases 30g ( 1 large pork chop (175g) or cooked tofu (250g) ) 3.5m2 Healthy you It ispossible to get what you need from plants alone, if you're careful Umega-3s Daily recommendation: 1.1 grams |wonien|/1.6g (men) 1/3 or salmon fillet (■ walnuts Vitamin B12 Daily recommendation:2.4 micrograms 1/2 - 5.5g steak(IIOy) enriched nutritional Land use )0.6 m 2 Calcium ;i up (□ icad i ntwslettew NewScientist Hews Pod casts Video Technology Spat a Ptn^slcs Health More- * Shop Courses Events Living on the veg: Should we all go vegan? Vegan ism is trending but is it just the latest food fad, or do claims that if s better for your health and that of the planet stack up? We dig into the evidence oo©o©oo Greenerveg E.-: -Ii- m Vegan calories have a much smaller environmental impact than those from meat, fish, dairy and eggs Soy Maize Wheat Rice Fruit and veg Eggs Dairy Poultry Pork Fish from trawlers Beef Daily recommendation: TOO milligrams 100g - 500g cheddar cheese cooked kale Sources: Nirtrrtics/ NHS/ NIH/USDA 0 10 20 0 Greenhouse gases (g C02 equivalent/kcal) 0.05 0.1 Land use (m2/kcal) si Z) 1/1 Your choice for a healthy planet Most adults in the UK eat 110 grams of meat a day, making them high meat eaters, Thecarbonfootprintoftheirdiet is more than twice that of a vegan Annual emissions of a 2000 kcal/day diet (kg C02equivalent) High-meat* Medium-meat* Low-meat* Vegetarian Vegan Amedium meat eaterwho decides to go vegan would cut their diet's carbon footprint by an extra 50 per cent compared with going vegetarian Medium meat eater going vegetarian Medium meat eater going vegan 2626 Carbon savings 664 kg C02e 1000 Alternatively, you could just choose not to take that holiday in Majorca this summer 490kgC02e >-^- 890 London - Majorca - London economy seat London - New York - London economy seat Average UK family car per year (7800 miles) *High meat >100g/day *Medium meat = 50-99g/day 2300 *Low meat < 50g/day DOI: 10.1007/510584-014-1169-1 NEWS FEATURE | 01 December 2021 What humanity should eat to stay healthy and save the planet Whalwe «il reeds lo be nutritiuus an J sustainable. Researchers are Irving tu iigureouLwhal Lhal looks like around the world. Gavathri Vaidvanathan * f a Vegetables 300g A commission of food researchers devised a 'planetary health' diet — meant to be nutritious and sustainable — and compared its composition with the average diets in different regions. Further studies showed that, in many regions, following the proposed diet would starchy be prohibitively vegetables expensive. 50g By Kerri Smith Design by Jasiek Krzysztofiak rains Animal protein S4g Fruits 200g Plant protein 125g Planetary health diet grams per day 502332 es □ 7 DAILY NEWS 23 June 2015 Fighting climate change is opportunity to improve public health Různé pohledy na řešení environmentálních problémů Rozložitelné - jednorázové nádobí a obaly Polévkové a nápojové kelímky Talíře a misky ÍĚ Technologická Ekonomická Legislativní Politická Lifestylová ? Burger boxy Menu boxy ÉCO FRISNDLV ft • • é 4 Í AS *** GLL feel eco Ekologické čistící a mycí prostředky