Antibiotické politiky Kontext EU koncept „Jedno zdraví“ První AP v rámci EU: 2011 - 2016 COM (2011) 748 – 17 Nov 2011 •5 year action plan •Holistic approach •7 key areas •12 concrete actions 12 akcí AP EU 2011 - 2016 Nový AP EU – od 2017 Oblast humánní medicíny Oblast zemědělství -Zvířata -Rostliny -Produkce potravin - Oblast životního prostředí Nový EU Akční plán v boji s AMR 1.AMR jako priorita k řešení v sektoru veřejného zdraví 2.AP pro období (2011-2016) a následné zhodnocení 3.Nový EU One Health Action Plan proti AMR cíle: –- Udělat z EU region s nejlepší praxí po stránce používání ATM –- Posílit výzkum, vývoj a inovace –- Přizpůsobit se „globálnímu přesahu problému“ • Další aktivity např. •RONAFA = Reduction Of the Need for Antimicrobials in Food animals and Alternatives CZ tradice „One health“ konceptu: spolupráce HUM-VET CZ „Antibiotická politika“ 90. léta „One health“ = spolupráce CKS NAP, SKAP Hum + vet – dlouhodobě, systematicky Národní antibiotický program : -počátek 1995 -Pokračování 2009 (Věstník MZ) Resort Ministerstva zemědělství – klíčové ustavení Pracovní skupiny pro AMR 2013 První Akční plán NAP CZ: 2011 – 2013 (hum+ vet) Druhý Akční plán NAP CZ : 2019–2022 (hum + vet + envi(půda) (První) Akční plán 2011-2013 • Ambice vs výsledky : 8 priorit AP NAP veterinárních: • 1)Surveillance AMR - HUM/VET: ANO (zoonotické/indikátorové) • NE (cílové patogeny) • •2) Surveillance ATM spotřeby - HUM/VET: ANO (od 2003- současnost, kontinuální a stabilní vet systém) • •3) Doporučené postupy pro antimikrobika/onemocnění/ cílové druhy zvířat • (HUM má konsensy a doporučené postupy) : NE (vet … nebylo i z důvodu chybějících AMR dat- vet patogeny v ČR) • •4) Indikátory zodpovědného používání ATM: ANO (CIAs, premixy) • •5) Podpůrná opatření pro posílení odpovědného používání • ATM ambulantní sektor ČÁSTEČNĚ • •6) Implementace programů zodpovědného používání ATM v nemocnicích (HUM) • •7) Kampaně pro zodpovědné používání ATM (i média) ČÁSTEČNĚ • •8) NAP infrastruktura/ inovace a činnost antibiotických středisek NE • •9) Informační podpora a promo NAP aktivitám ANO • •10) Nemocniční infekce (HUM) • • (Druhý ) Akční plán NAP – CZ 2019 - 2022 Obecná část : specifika HUM a VET zohledněna a popsána Detailně rozpracovaná realizační opatření AP pro praxi, včetně definování odpovědností. Nový národní akční plán od roku 2019 Cíle Akčního plánu Národního antibiotického programu na období 2019–2022 jsou následující: Důležité „linky“ na související aktivity Zatím info i přes link na novém webu nasměrují čtenáře na tuto web stránku Vybrané pojmy I •Antibiotika v humánní preskripci: •- Volná •- Vázaná (konzultace s ATB střediskem) - •Antibiotika ve veterinární preskripci •- s indikačním omezením Vybrané pojmy II •Humán: Seznam esenciálních antiinfektiv -Pravidelná aktualizace -Rozděleno dle spektra působení - •Veterina: Antibiotika s indikačním omezením •Cef III a IV, FQ, ansamyciny, aminoglykosidy vyšších generací (do budoucna kolistin) Východiska v oblasti VET •Monitoring reziduí cizorodých látek, včetně antimikrobik • v potravinách živočišného původu: –maso, vnitřnosti, mléko, vejce, med –SVS (portfolio registrovaných ATM) + ÚSKVBL (zakázané látky) – •Monitoring rezistencí u zoonotických, komensálních, indikátorových bakterií –salmonely, kampylobaktery (C. jejuni, C. coli) a Escherichia coli –SVS a NRL pro AMR-vet (SVÚ) – •Monitoring rezistencí cílových veterinár patogenů –projekt III/2015 – současnostSVS a SVÚ – Praha, Jihlava a Olomouc –pasívní monitoring (vzorky standardně odebírané z nemocných zvířat: testování MIC u izolátů vybraných patogenů z majoritních druhů: –drůbež, prasata, skot (masný – respi a GIT, mléčný – mastitis) –Kumulované (anonymizované k jednotlivým chovům) výsledky publikovány • •Spotřeby antimikrobik –Od roku 2003, pro srovnání analýza trendů 2010 – 2016 –Výrazný pokles celkových spotřeb (2010 – 2015 cca o 1/3, další sestupný trend) • • – – Bezpečnost konzumenta •Rezidua VLP • • •MRL = maximální limit reziduí •max tolerovaná hodnota v potravinách živočišného původu • •Ochranné lhůty •Všechny poživatelné komodity •OL = doba od posledního podání VLP do okamžiku, kdy je možno použít potravinu k lidkému konzumu nebo zpracování pro lidksý konzum Zajímavosti SZÚ