Biotransformace Matouš Čihák 2 Biotransformace Teoretický úvod • Biologický činitel pro biotransformaci Mikroorganismus Tkáňová kultura Bezbuněčný extrakt Purifikovaný enzym • •Biotransformace (biokatalýza) je selektivní enzymová modifikace čistých látek vedoucí ke vzniku definovaných konečných produktů. • •Biotransformaci zprostředkovává biologický činitel. Doporučená literatura: Smitha MS, Singh S, Singh R. Microbial bio transformation: a process for chemical alterations. J Bacteriol Mycol Open Access. 2017;4(2):47-51 DOI: 10.15406/jbmoa.2017.04.00085 3 Biotransformace Teoretický úvod • Hlavními směry aplikace biotransformací jsou: A.specifické modifikace struktury molekuly (např. selektivní zavedení funkční skupiny), B.částečná degradace molekuly, C.rozšíření molekuly. • Z hlediska typů transformovaných látek se jedná nejčastěji o: •Steroidní látky •Antibiotika •Alkaloidy •Aminokyseliny •Sacharidy •Terpenoidy •Aromáty a heterocykly 4 Biotransformace Teoretický úvod Blokové schéma předcházející výroby pro různé formulace biokatalyzátorů. Přerušované čáry označují volitelné kroky (lyofilizace) a tečkované čáry rozlišují extracelulární nebo intracelulární expresi proteinu *Lyofilizovaný bezbuněčný extrakt je upřednostňovanou formulací pro delší použití, skladování enzymů a snadnější manipulaci v procesu. 5 Biotransformace Teoretický úvod – Charakteristika biotransformačních reakcí Reakční podmínky Mírné ·Teplota <40 °C ·pH 7 ·atm. tlak Specifita reakce Vysoká (stereospecifita, specifita místa účinku) ·Produkce chirálních produktů (L-jablečná kys.) ·Modifikace jediného enantiomeru v racemické směsi (D-, L-aminokyseliny) ·Specifické zavedení funkční skupiny (D-sorbitol ↔ L-sorbosa, Acetobacter suboxydans) ·Mutační biosyntéza (mutovaný mikroorganismus vyžadující konkrétní prekursor) Substrát Ideálně netoxický a snadno procházející membránou (viz také případové studie) Mikroorganismy Ideálně s širokou nabídkou metabolických drah (např. půdní bakterie Streptomyces) a schopností růstu na běžných substrátech. 6 Biotransformace Teoretický úvod – Typy biotransformačních reakcí Typ procesu biotransformace Výhody Nevýhody V rostoucí kultuře ·Substrát společně s inokulem ·Rychlý screening ·Substrát nesmí inhibovat růst inokula ·Tvorba vedlejších produktů ·Degradace produktu S předem narostlými buňkami ·Možnost optimalizace výtěžku ·Vysoká koncentrace buněk ·Malé nebezpečí kontaminace ·Relativně snadná izolace produktu ·Časová náročnost (1. fáze nárůst biomasy, 2. fáze biotransformace) ·Nutná izolace biomasy ·Tvorba vedlejších produktů ·Degradace produktu 7 Biotransformace Teoretický úvod – Typy biotransformačních reakcí Typ procesu biotransformace Výhody Nevýhody S imobilizovanými buňkami ·Vyšší stabilita systému/enzymu ·Možnost kontinuálního provedení ·Vysoká hustota buněk i vyšší reakční rychlost ·Není nutná izolace enzymu ·Přirozená dostupnost kofaktorů oproti imobilizovaným enzymům ·Nutná optimalizace postupu imobilizace ·Tvorba vedlejších produktů ·Degradace produktu ·Nevhodné pro extracelulární enzymy a živočišné a rostlinné S purifikovanými enzymy ·Aplikace pro substráty, které nepřechází přes membránu intaktní buňky ·Živočišné nebo rostlinné enzymy ·Komerční dostupnost ·Možnost imobilizace ·Suplementace kofaktory 8 Biotransformace Příklad – Antibiotika ·Příprava polosyntetických preparátů. Proč? oLepší farmakokinetické vlastnosti (vstřebávání, eliminace) oVyšší účinnost (aktivní vůči rezistentním mikroorganismům, širší účinnost, nové účinky) oNižší toxicita ·Využití biotransformace při přípravě strukturně odlišných antibiotik ampicilinu a amoxicillinu. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/PenicillinPSAedit.jpg Chart: China Dominates the Antibiotics Market | Statista 9 Schematic representation for large-scale production of Penicillin G (reproduced and redrawn from elsewhere [30]). Steps are self-explanatory. For a detailed account, see the source [30]. “OUR”: oxygen uptake rate, “OTR”: oxygen transfer rate, “MCB”: master cell bank, and “MWCB”: manufacturer’s working cell bank. Miniatlas mikroorganismů Cell Bank Preparation and Characterization - BioProcess InternationalBioProcess International Drug manufacturing “OUR”: oxygen uptake rate “OTR”: oxygen transfer rate “MCB”: master cell bank “MWCB”: manufacturer’s working cell bank. 10 Schematic representation for large-scale production of Penicillin G (reproduced and redrawn from elsewhere [30]). Steps are self-explanatory. For a detailed account, see the source [30]. “OUR”: oxygen uptake rate, “OTR”: oxygen transfer rate, “MCB”: master cell bank, and “MWCB”: manufacturer’s working cell bank. 6 Aminopenicillanic Acid - an overview | ScienceDirect Topics 11 Enzymatická příprava ampicilinu z penilicinu G V čem spočívá výhoda ampicilinu oproti penicilinu G? 12 Biotransformace Příklad – Antibiotika File:Penicillin-G.png - Wikimedia Commons Penicilin G Přehled penicilinů 13 základní peniciliny penicilin G, penicilin V antistafylokokové peniciliny oxacilin, cloxacilin, docloxacilin, flucloxacilin širokospektré peniciliny aminopeniciliny ampicilin, amoxicilin karboxypeniciliny ticarcilin acylureidopeniciliny piperacilin 14 Separace a čištění produktů Případové studie Problém Příčina Řešení ·Bakteriální kultura je v přítomnosti substrátu inhibována v růstu. ·Toxický substrát. ·Aplikace substrátu po ukončení růstu. ·Postupné dávkování. ·Nízký výtěžek biotransformace při použití buněčné kultury. ·Substrát neschopný transportu dovnitř buňky. ·Použití bezbuněčného enzymového extraktu. ·Použití purifikovaného enzymu. ·Modifikace substrátu. ·Nízký výtěžek biotransformace. ·Substrát je hůře rozpustný ve vodě. ·Použití smáčedla (Tween). ·Použití netoxických rozpouštědel mísitelných/nemísitelných s vodou. ·Žádaný produkt není jediným konečným produktem. ·Vznik vedlejších produktů z důvodu nedostatečné specificity enzymové reakce. ·Příprava mutantních kmenů/GMO syntetizujících žádaný produkt jako konečný v metabolické dráze. ·GMO producent pro biotransformaci neroste na transformovaném substrátu ·Ztráta schopnosti růstu na transformovaném substrátu ·Návrat k původní kryokultuře. ·Posílení stability kmene. >