Sacharidy Polyhydroxyaldehydy (aldosy) nebo poly hydroxy ketony (ketosy). CHO i CH2OH H-C-OH C=0 1 1 HO-C-H HO-C-H 1 H-C-OH 1 H-C-OH 1 H-C-OH 1 H-C-OH 1 CH2OH 1 CH2OH D-glukosa D-fruktosa Nejjednoduššími sacharidy jsou dihydroxyaceton a glyceraldehyd (CsHeOs), monosacharidy obsahující více než 7 atomů uhlíku jsou nestálé. Dříve také uhlovodany. glukosa C6H1206 = C6(H20)6 sacharosa C12H220n = C12(H20)n Sacharidy ŕ V Monosacharidy Oligosacharidy 2-10 monosacharidů 1 Polysacharidy v. Cukry J Saccharum - lat. cukr Sacharidy Označení monosacharidň -tri- aldo- -tetr- -pent- -osa keto- -hex- -hept- 1pHO H-2p-OH H-3p-OH H-4C-OH 5CH2OH aldopentosa 1pHO H-2p-OH HO-3p-H H-4p-OH H-5p-OH 6CH2OH aldohexosa 1CH2OH 2p=o HO-3p-H H-4p-OH H-5p-OH 6CH2OH ketohexosa D-ribosa D-glukosa D-fruktosa Sacharidy Sacharidy obsahují řadu center chirality a až na výjimky jsou chirální. Ke znázornění prostorového uspořádání cukrů se historicky používá Fischerova projekce: X W CHO i Hlll9^CH2OH OH D-glyceraldehyd CHO H^OOH ČH2OH Fischerova projekce CHO H OH CH2OH Sacharidy Podle konfigurace centra chirality nejvzdálenějšího od karbonylu dělíme monosacharidy na d- a l-monosacharidy (cukry). CHO H- OH H2C-OH D-glyceraldehyd CHO HO- ■H H2C-OH L-glyceraldehyd V živé přírodě dominují d-cukry. d- a l-sacharidy nesoucí stejný název jsou enantiomery: CHO hi- hi- H- OH OH OH CH2OH D-ribosa HOHO- CHO ■H HO- H H-HO-H- CHO -OH -H ■H CH2OH L-ribosa OH 1 1 1 1 vJn CH2OH D-glukosa HO-H- CHO ■H HO- i i MvJ 1 1 OH -H CH2OH L-glukosa Sacharidy Epimery - sacharidy, které se liší pouze konfigurací na jednom stereogenním centru. CHO HO- HO-hi- hi- H -H OH OH CH2OH D-mannosa CHO H- HO-H- H- OH ■H OH OH CH2OH D-glukosa Monosacharidy mohou tvořit pěti- nebo šestičlenné cyklické poloacetaly: H ^~ O O H Rovnováha je posunuta ve prospěch poloacetalu Sacharidy Cyklické formy monosacharidů můžeme považovat za deriváty tetrahydrofuranu (furanosy) a tetrahydropyranu (pyranosy). tetrahydropyran tetrahydrofuran Haworthovy vzorce - perspektivní vzorce užívané pro znázornění sacharidů. U pyranos umístíme atom kyslíku v cyklu vždy vpravo nahoru (furanosy nahoru), atomy řetězce jsou pak uspořádány v cyklu po směru pohybu hodinových ručiček podle stoupajících pořadových čísel. Sacharidy Odvození Haworthova vzorce ze vzorce otevřené formy aldosy: H-HO-H- H- CHO -OH -H OH OH CH2OH D-glukosa H C-CH2OH %H C OH i H C Óh H C=0 c l\OH H I C-CH2OH C H I c=o rotace o 120c CH2OH I C-OH H/l H I/ H l C C=0 Hi\?H V HU c—c H OH H OH Sacharidy Odvození Haworthova vzorce ze vzorce otevřené formy aldosy: HO CH2OH I C-OH "ŕ —c H I c=o tvorba acetalu H HO CH2OH -O H OH H C i H H OH OH H OH D-glukopyranosa Adicí-OH skupiny na karbonyl mohou vzniknout dva anomery - stereo i so m e ry, které se liší orientací nově vzniklé poloacetalové -OH skupiny: CH2OH H HO CH2OH -O H N OH H H OH H HO ■O H OH H \OH \ H H OH oc-D-glukopyranosa H OH (3-D-glukopyranosa Sacharidy Odvození Haworthova vzorce ze vzorce otevřené formy ketosy: HO-H-H- CH2OH i C=0 H OH OH CH2OH CH2OH OH CH2OH l c=o c I HO 1/ -C l OH H HOH2C O CH2OH H^ ,H HO/ OH OH H Zjednodušený zápis: CH2OH -O \ nJ oc-D-glukopyranosa Mutarotace - změna zastoupení anomerů ve směsi, která je doprovázena změnou optické otáčivosti. Sacharidy Vlastnosti monosacharidů: • Krystalické látky dobře rozpustné vodě, špatně rozpustné v organických rozpouštědlech. • Vykazují reaktivitu alkoholů i aldehydů a ketonů (některé reakce aldehydové skupiny mohou být ale velmi pomalé). Estery monosacharidů: H HO CH2OH -O H OH H H O II O-P-OH H OH I OH oc-D-glukopyranosa-1 -fosfát OH i HO-P-0-CH2 n 0 H HO ■O H OH H H OH H OH a-D-glukopyranosa-6-fosfát Sacharidy Estery monosacharidů: OH HO- ^O j- OH O O X x H3C CrXH3 nadbytek pyridin CH3 O HO OH (3-D-glukopyranosa O ■O ^CH3 0"'< V-0 + 5 CH3COOH H3C^ )-( O o o o^; )=o CH3 H3C penta-O-acetyl-p-D-glukopyranosa Sacharidy Tvorba glykosidů: Glykosidy vznikají substitucí poloacetalové -OH skupiny nukleofilem h3C-oh^ hči ho oh p-D-glukopyranosa + 33 % 67 % methyl-p-D-glukopyranosid methyl-a-D-glukopyranosid Také A/-glykosidy: nh: n n 1—1 V N ho oh nh: n n o ^n^n ho-p-0 Óh H ho oh Cukr (pentosa) + báze = nukleosid Cukr (pentosa) + báze + fosfát = nukleotid Sacharidy Redukce sacharidů: Redukcí aldos a ketos vznikají cukerné alkoholy. HO OH (3-D-glukopyranosa H- HO-hi- hi- OH -H ■OH OH CH2OH D-glukosa NaBH4 H20 H O-H- HO-H- H- H OH -H OH OH CH2OH D-glucitol Oxidace sacharidů: Oxidací aldehydové skupiny u aldos vznikají aldonové kyseliny. H^.0 HO^O oxidace ^ •A/W vAAA/ aldosa aldonová kyselina Sacharidy H--OH Br2 HO--H H20 H--OH pH = 6 H--OH CH2OH D-glukonová kyselina Některá činidla jsou schopná oxidovat aldosy i ketosy: • Tollensovo činidlo - [Ag(NH3)2]+. • Fehlingovo činidlo - vodný roztok Cu2+ a vinanu sodného. • Benedictovo činidlo - vodný roztok Cu2+ a citrátu sodného. Reakce s těmito činidly vede k precipitaci Ag nebo CU2O - odlišení redukujících aldos a ketos od glykosidů a nered u kujících oligo- a polysacharidu. Oxidace sacharidů: H- HO-hi- hi- OH -H ■OH OH CH2OH (3-D-glukopyranosa D-glukosa Sacharidy Oxidace sacharidů: Oxidace silnými oxidačními činidly (HNO3) vede k oxidaci primární-OH skupiny - z aldos vznikají aldarové kyseliny. H- HO-H- H- O^OH OH -H H- NHO3 OH ■OH H20 AT HO-H- H- ß-D-glukopyranosa CH2OH D-glukosa OH -H OH OH O^OH D-glukarová kyselina Selektivní oxidací primární-OH skupiny vznikají uronové kyseliny. HOOC HO OH glukuronová kyselina Konjugace s produkty metabolismu cizorodých látek, součást hyaluronové kyseliny. Sacharidy Epimerace: H- HO-H- H- ■OH -H OH OH CH2OH D-glukosa NaOH HoO H HO HO-H- H- *OH ■H OH -OH CH2OH HoO H-HO-H- H- OH -H OH OH CH2OH D-glukosa + HO-HO-H- H- ■H ■H OH OH CH2OH D-mannosa _i epimery + HO-H-H- CH2OH C=0 -H -OH -OH CH2OH D-fruktosa Sacharidy D-Glukosa - dextrosa, hroznový cukr. Primární produkt fotosyntézy: 6C02 + 12H20 C6H1206 + 6 H20 + 6 02 V roztoku 99 % jako pyranosa, necyklická molekula se podílí 0,25 % a furanosy vytvářejí zbytek. H- HO-hi- hi- OH -H OH OH CH2OH D-glukosa H20 + oc-D-glukopyranosa 36% (3-D-glukopyranosa 64% D-Galaktosa - gálaktos - řecky mléko. Sacharidy D-Ribosa a 2-deoxy-D-ribosa hi- hi- H- HO. OH OH OH OH OH OH CH2OH D-ribosa (3-D-ribofuranosa H- H- H- H OH OH CH2OH 2-deoxy-D-ribosa HO. ^ OH OH 2-deoxy-(3-D-ribofuranosa D-Glukosamin D-glukosamin Sacharidy Disacharidy, oligo- a polysacharidy vznikají spojení monosacharidů glykosidickou vazbou (poloacetalová -OH jednoho sacharidu nahrazena kyslíkem -OH skupiny druhého sacharidu - vzniká acetal). Maltosa - sladový cukr, disacharid vznikající hydrolýzou škrobu. Spojení dvou a-D-glukopyranos 1—>4 glykosidovou vazbou. Sacharidy Celobiosa - disacharid vznikající hydrolýzou celulosy. p-D-glukopyranosa + p-D-glukopyranosa celobiosa Spojení dvou /3-D-glukopyranos 1—>4 glykosidovou vazbou Laktosa - mléčný cukr. (3-D-galaktopyranosa + p-D-glukopyranosa laktosa Spojení /3-D-galaktopyranosy a /3-D-glukopyranosy 1—>4 glykosidovou vazbou. Sacharidy Sacharosa - řepný (třtinový) cukr. oc-D-glukopyranosa + (3-D-fruktofuranosa sacharosa Sacharosa je neredukující cukr, také nepodléhá mutarotaci Cyklodextriny - cyklické oligosacharidy z 7 až 32 a-D-glu kopy ra nosových jednotek. a-cyklodextrin (6 molekul glukosy), /3-cyklodextrin (7 molekul glukosy), 7-cyklodextrin (8 molekul glukosy). OH OH Cyklodextriny - váží lipofilní molekuly do své kavity, vnějšek molekuly je hydrofilní. Chirální molekula. Sacharidy Celulosa - lineární homopolymer složený z /3-D-glukopyranos spojených 1—>4 glykosidovou vazbou. V řetězci 7 000 až 12 000 gl u kosových jednotek. Mezi řetězci cel u losy vznikají silné vodíkové vazby - strukturní funkce cel u losy. OH (3-D-glukopyranosa celulosa Sacharidy Škrob - větvený homopolymer složený z a-D-glukopyranos. Zásobní polysacharid rostlin. Skládá se z: • Amylosy - lineární část (1—>4 vazby), tvoří asi 20 % škrobu. Nerozpustná ve studené vodě. • Amylopektinu - větvená část (1—>4 a 1—»6 vazby). Větvení každých cca 25 gl u kosových jednotek. HO amylosa oc-D-glukopyranosa Glykogen - větvený homopolymer složený z až 100 000 a-D-g\u kopyra nosových jednotek. Zásobní polysacharid živočichů. Strukturou podobný amylopektinu (1—>4 a 1—»6 vazby), větvení co 8-12 jednotek. Chitin - strukturní polymer některých živočichů. Složen z A/-acetyl-D-glukosaminových jednotek spojených >4) glykosidovými vazbami. Strukturou podobný celulose. OH acharidy Agarosa - nevětvený polysacharid složený z disacharidu agarobiosy, která obsahuje D-galaktopyranosu a 3,6-anhydro-L-galaktopyranosu spojené a-(l—>3) a >4) glykosidové vazby. Část -OH skupin je methylová na, vázána v acetalu s pyrohroznovou kyselinou a esterifikována kys. sírovou. Sacharidy Pektin - heteropolysacharid, hlavní složkou je D-galaktouronová kyselina, dále D-xylosa, D-galaktosa, L-arabinosa.. . Asi 80 % karboxylových skupin je esterifikováno methanolem. OH COOH. OH D-galakturonová kyselina COOH H— -o H H OH H OH ■-H -■n Nachází se v buněčných stěnách rostlin. Sacharidy Hyaluronová kyselina - polysacharid složený z pravidelně se střídajících jednotek kyseliny D-glukuronové a A/-acetyl-D-glukosaminu, které jsou spojeny >4) a >>3) glykosidovými vazbami. Jedna z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Nakreslete vzorec a-d-talopyranosy v Haworthově projekc HO HO HO H -H -H -H -OH CH2OH D-talosa Nakreslete vzorec a-d-talopyranosy v Haworthově projekci HOHOHÓ-H- H H H -OH CH2OH D-talosa Řešení: CH2OH a-D-talopyranosa Heterocyklické sloučeniny Sloučeniny, jejichž základem je uhlovodíkový cyklus, v němž jeden nebo více atomů uhlíku je nahrazeno heteroatomem. Mnoho přírodních látek: Heterocyklické sloučeniny Heterocykly často nesou historické triviální názvy: N i H pyrrol O furan o thiofen O N i H imidazol Q i H pyrrolidin pyridin H i H piperidin pyrimidin indol N v "O" 4/-/-pyran ■ N N H purin Heterocyklické sloučeniny Při číslování heterocyklu se obecně snažíme nejnižší lokanty přidělit heteroatomům. Pořadí priorit mezi heteroatomy: O > S > N. 4 Některé heterocykly mají stanovené číslování: Heterocyklické sloučeniny Hantzschův-Widmanův systém - tvorba systematických názvů monocyklických heterocyklů. Název heterocyklu se tvoří z předpony, která udává druh heteroatomu (pro dusík aza-, pro kyslík oxa-, pro síru thia-) a z kmene názvu, který vyjadřuje počet atomů v cyklu a stupeň nasycenosti sloučeniny. Počet atomů Heterocykly obsahující atom dusíku Heterocykly neobsahující atom dusíku v cyklu Nenasycené Nasycené Nenasycené Nasycené 3 -irin -iridin -iren -iran 4 -et -etidin -et -etan 5 -ol -olidin -ol -olan 6 -in -inan -in -an 7 -epin -epan -epin -epan 8 -ocin -okan -ocin -okan 9 -onin -onan -onin -onan 10 -ecin -ekan -ecin -ekan Heterocyklické sloučeniny Hantzschův-Widmanův systém Nenasycené heterocyklické sloučeniny mají ve svém cyklu maximální počet nekumulovaných dvojných vazeb. Například dvě dvojné vazby v pětičlenném cyklu nebo tři dvojné vazby v cyklu šestičlenném. Příklady: o O furan (oxol) o N i H pyrrol (azol) pyridin (azin) N N pyrazin (1,4-diazin) O H i N LA H oxiran aziridin azetidin oxolan 2 4 ! ! 4N^6 6^2 4fi_Ä, 4\_4 5 1 1,2,4-triazin 1,4,3-oxathiazin 1,2,4-thiadiazol 1,3-oxathiolan Heterocyklické sloučeniny Vlastnosti a reaktivita heterocyklů reakce typické pro ethery reakce typické pro aminy N I H Pětičlenné aromatické heterocykly podobnost s benzenem -► H i podobnost s dieny Heterocyklické sloučeniny Pětičlenné aromatické heterocykly Aromatická sloučenina Delokalizační energie/(kJ mol 1) Benzen 151 Thiofen 121 Pyrrol 92 Furan 67 Rezonanční struktury thiofenu, pyrrolu a furanu: X = S, O, N Heterocyk Jické sloučeniny Pětičlenné aromatické heterocykly Při elektrofilní aromatické substituci elektrofil vstupuje přednostně do pozic 2 a 5. Pyrrol (a další pětičlenné aromatické heterocykly) je nestabilní v přítomnosti kyselin - dochází k polymeraci. Heterocyklické sloučeniny Heterocyk Jické sloučeniny Porfin - aromatický 7r-systém s 18 elektrony obsahující 4 cykly pyrrolu. Porfyriny - deriváty porfinu. porfin hem Jedna z metod přípravy: Heterocyklické sloučeniny Pyridin - šestičlenný aromatický heterocyklus. Elektronový pár atomu dusíku není v konjugaci h Atom dusíku odčerpává elektronovou hustotu z atomů uhlíku :n0 Pyridin je zásadou e 'N1 pKb = 8,8 H ©n i H Heterocyklické sloučeniny Pyridin podstupuje neochotně elektrofilní aromatické substituce, elektrofil vstupuje do pozice 3. pyridin HNO3/H2SO4 300 °C 3-nitropyridin r\ r\ r\ V \/ N I H KJ n snadnost elektrofilní aromatické substituce Heterocyklické sloučeniny Pokud je na jádře potenciální odstupující skupina, může proběhnout nukleofilní aromatická substituce: CH3ONa] 50 °C 1 2-chlorpyridin I + NaCI 'N OCH3 2-methoxypyridin mechanismus: N Na® v Cl: ^CH3 .Cl: .oK.'.' K I ' ^ ✓"N Na® OCHr I + NaCI 'N OCH3 Heterocyklické sloučeniny Pyrimidin a jeho deriváty ř-\ 0 NH2 0 1 i ■ 1 H i H 1 H uracil cytosin thymin Heterocyklické sloučeniny Purin a jeho deriváty NHí N' N N' N H adenin O H., N H2N N N H guanin O H N O^N H H močová kyselina O H3^MA^N CH- N O^N N CH- 0 H H3^MX_N N O^N N CH- O CH- N O^N N CH- kofein theofillin theobromin Substituční deriváty karboxylových kyselin s -COOH i -NH2 skupinami. Bílkoviny obsahují a-aminokyseliny (22, z nich 20 standardně kódovaných). Téměř výhradně L-aminokyseliny. HpN- COOH ■H R Prolin je sekundární amin. H i .N. ,.*COOH Další biologicky významné aminokyseliny: HpN. ,COOH y-aminomáselná kyselina (y-aminobutanová kyselina) thyroxin Aminokyseliny Acidobazické chování aminokyselin H H R- COOH NH3 pKai R H COO NH3 ?Ka2 R 0 —COO NH2 ^11 ^ N :0: Amidová vazba - planární uspořádání atomů NCO. Konformery: • • • • O: ^ O: ll ll £7 ^ Ea = 80 kJ/mol V Ů s-trans s-cis s-trans je stabilnější, v peptidech ale obvykle převládá s-cis. Aminokyseliny Sekvenování peptidů • Instrumentální (MS...) • Chemické metody. Delší řetězce je potřeba selektivně rozštěpit na menší fragmenty: • Enzymaticky - trypsin (karboxyl Arg a Lys), chymotrypsin (karboxyl Phe, Tyr a Trp). .. • Chemicky - BrCN (karboxyl Met). Aminokyseliny Sekvenování peptidů Val-Gly-Ala-Phe-Thr-Cys-Arg-Pro-Asn-Met-Tyr-Gly-Ser-Trp-Gly-Lys-Leu-His trypsin: Leu-His Pro-Asn-Met-Tyr-Gly-Ser-Trp-Gly-Lys Val-Gly-Ala-Phe-Thr-Cys-Arg chymotrypsin: Gly-Ser-Trp Gly-Lys-Leu-His Val-Gly-Ala-Phe Thr-Cys-Arg-Pro-Asn-Met-Tyr stanovení sekvence: Val-Gly-Ala-Phe-Thr-Cys-Arg Pro-Asn-Met-Tyr-Gly-Ser-Trp-Gly-Lys Leu-His Val-Gly-Ala-Phe Thr-Cys-Arg-Pro-Asn-Met-Tyr Gly-Ser-Trp Gly-Lys-Leu-His Označení aminokyseliny na N-konci pomocí Sangerova činidla: X R2 O N02 NH< + Ri N02 -Hl H2Q/H AT R2 HO O H i N N02 Ri N02 Edmanovo odbourávání pomocí fenylisothiokyanátu: R2 O NH- N=C=S H Ri 2. CF3COOH Y"NH2 + Aminokyseliny Pomocí Edmanova odbourávání lze sekvenovat řetězce dlouhé max. 50 aminokyselin. Mechanismus Edmanova odbourávání: