uchovaní genetických zdroju 12. definice, metody, použití EVROPSKÁ UNIE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, OPVidHáváni MLÁDEŽE A TELOVÝCHOVY pn> konkurenceschopnost 1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDELÁVANÍ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Uchovaní genetických zdroju ztráta genetických zdroju je nenahraditelná uchováváme: • původní rostlinné druhy - výskyt v přirozených ekosystémech - jejich ohrožení je určeno podle míry ohrožení těchto ekosystému vyšlechtěné kultivary - udržovací šlechtění je pracné a nákladné Uchovaní genetických zdroju uchování semen = nejběžnější a nejstarší metoda uchování vegetativních orgánů - hlízy, kořeny, cibule, řízky (rizika akumulace viru a jiných patogenu) Uchovaní genetických zdroju: A. semena uchování semen klasicky = pri normální teplotě (max. 1 - 5 let) semenné banky = uchovaní semen na delší dobu ( při - 20°C) ortodoxní semena - přežívají snížení obsahu vody na 5-10% rekalcitrantní semena - dehydratace nesmí klesnout pod limit 12 -30% ■ ^> nelze skladovat pod 0°C, tropické druhy pod 10 C (kávovník, kakaovník, kokosová palma, kaučukovník, z našich: dub, buk, jírovec, kaštanovník) https://www.kew.org/science/collections-and-resources/collections/seed-collection Uchovaní genetických zdroju: B. vegetativní orgány uchovávání vegetativních orgánu (hlízy, kořeny, cibule, řízky) rizika: • choroby (houbové, virózy) • škůdci • nepříznivé podmínky (teplota, vlhkost...) • pracné a nákladné (prostory, manipulace) Genové banky in vitro uchování aktivně rostoucích kultur uchování kultur v minimálním růstu kryoprezervace Uchovaní aktivně rostoucích kultur - pracné - pasáže: dny, týdny, měsíc - nákladné (energie, prostory) - nebezpečí infekce - nebezpečí somaklonální variability představují paralelu ke klasické polní bance hledaly se podmínky pro prodloužení subkultivačního intervalu Uchovaní kultur v minimálním růstu • metody založené na kultivaci při snížené teplotě rostliny z mírného pásma: 20 - 25°C 4 - 10°C rostliny z tropu: 25 - 30°C 15 - 20°C • metody založené na modifikaci složení kultivačního média - snížení koncentrace solí (MS1/2 - MS1/4), přídavek osmotika - 37© manitol, 57© sacharóza, ABA • metody založené na modifikaci plynného složení atmosféry v kultivačních nádobách Uchovaní kultur v minimálním růstu Výhody: možnost vizuální kontroly testování na patogeny - možnost mezinárodní výměny menší nároky na prostor (2m2 x 1 ha) Problémy: stres muže mít vliv na regenerační schopnost muže být ovlivněna genetická stabilita - nutnost kontrol (kritéria morfologická, cytologická, biochemická, molekulárně-biologická = DNA) Solanum, Medicago, Fragaria, Prunus, Malus, Beta Definice kryoprezervace uchování materiálu při nízkých teplotách, nejčastěji v tekutém dusíku (-196°C) (P. Ďebergh) • neletální skladování pletiv nebo tkání při ultra-nízkých teplotách (E. E. Benson) uchovaní rostlinného materiálu po delší dobu za účelem ■ minimalizace rustu a vývoje in vifro ■ uchování životaschopnosti a genetické stability ■ zachování plného vývojového a funkčního potenciálu ■ šetření pracnosti a nákladu Mechanismy kryo-poškození tvorba ledu ■ extracelulární - začíná dříve ■ intracelulární (nukleace) - velké ledové krystaly poškozují struktury organel = snaha o zmenšení velikosti krystalu ledu vlivy poškození různými roztoky Přístupy ke kryoprezervaci tradiční = aplikace chemických kryoprotektiv a kontrolované, pomalé zmrazování 0,5 - 1°C/ min (vyžaduje speciální přístroje) novější = rychlé zmrazování vitrifikace enkapsu I ace/de hydr atace (relativně dostupnější) Možnosti kryoprotekce rostlinného materiálu • penetrující - ovlivňují biochemické a strukturální vlastnosti membrán a tak zvyšují toleranci k mrazu (ĎMSO, glycerol, prolin) • nepenetrující - mají vliv většinou jako osmoticky dehydratační (sacharóza, manitol, sorbitol) Krátkodobé skladovaní dospělých řízku révy Vit i s vin i fera • odebírání řízků v zimě • skladovaní při -3°C = řízky rašily až po 1,5 roce • hodnocení tolerance kryoexpozice meristémů vybraných linií z axenických kultur • vývoj metod pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů révy http://www.ars-grin.gov/ncgrp/pi_research_extra_projects.htm#grapepres Pomalé kontrolované zmrazovaní aplikace chemických kryoprotektiv postupné kontrolované ochlazování pod bod mrazu (-30 až -60°C), pak vložení do tekutého dusíku - pomalé ochlazování zvyšuje dehydrataci buněk, což snižuje bod mrznutí - po zkoncentrování buněčných roztoku pomalým ochlazováním muže být zbývající voda vitrif ikována rychlým zmrazením zpětné rozmrazování má být co nejrychlejší Prístroj KryolO Průběh zmrazování vzorků kalusu rrc/ -20- netěsnosti ventilu při napouštění N2 t/miň7 ?2 3E IF 60 teplota uvnitř ampule teplota uvnitř chlazeného prostoru 70 ampule do N2 proces velmi rychlého zmrazení, při kterém je zabráněno tvorbě ledových krystalu, protože vodný roztok je příliš koncentrovaný - zabránění nukleace ledových krystalu voda tuhne do tzv. sklovitého amorfního tvaru negativně muže působit na životaschopnost materiálu vysoká koncentrace kryoprotektiv, která je nutná pro navození vitrif ikace • vitrif ikace = nestabilní stav - muže vést k tvorbě krystalů při zahřívání Postup: „Enkapsulace / dehydratace" otužení materiálu - zvýšená osmotická hodnota média, snížená teplota kultivace izolace meristému enkapsulace: přenos do 3% alginátu nasátí alginátu s meristémem do špičky pipety nakapání alginátu do 0,1 M roztoku CaC\2 polymerace alginátu 30 min. dehydratace: osmotická (0,75M sacharóza) 1-5 dní osušení ve sterilním vzduchu f low-boxu 1-4 hoc^ přenos vysušených kuliček do kryozkumavky rychlé zmražení - vhození do N2 Alginátové perly s vyrostajícími prýty brambor -I (Solanum tuberosum) z enkapsulovaných n meristémů Příklady využiti kryoprezervace meristému Německá sbírka mikroorganismu a buněčných kultur (ĎSMZ, Braunschweig, Německo) - meristémy 519 starých kultivaru brambor - metoda mrazení perel International Potato Centre (CIP, Lima, Peru) - 345 kultivaru brambor - vitrifikace K.U. Leuven, Belgie - 306 kultivaru banánu (1/4 ze světového počtu kultivaru) - vitrif ikace kasava, česnek, máta a australské ohrožené druhy In vitro plants of Morus acidosa "Amami07" Excision of shoot tips 1,5-2,0 mm L x 0.5-1,0 mm W Preculture MS+ 0,2mg/l BA, Q.3MSUC, / Id / 25 °C Adhesion to cryo- plate with Na alginate sol. Hardeningof the gel V byCaCb sol. Immersion into LN and storage Osmoprotectten: 2 M Glycerol + 0.6 M Sue. [0,6 M LS Sol.] /25 ' C/30 min Dehydration: PVS2/25 "C/SOmin i Setting cry-plate into cryotu be https ://www. n aro. af f rc. g o. j p/arch i ve/n i as/ eng/research/h23/nias02304.htm