Jméno: Datum: Téma 7: Mikrotuberizace brambor Metoda mikrotuberizace je využívána při množení, skladování a distribuci šlechtitelského materiálu vegetativně rozmnožovaných rostlin. Bramborové hlízky se v podmínkách in vitro vytvářejí z axilárních meristémů prýtu. Mikrohlízky jsou modifikované stonky, které na apexu obsahují množství dormantních meristémů (“bramborová očka”). Dormanci lze přerušit skladováním mikrohlízek při nižších teplotách po dobu několika týdnů. Materiál: in vitro kultura prýtů různých kultivarů brambor (Solanum tuberosum L.) Médium 1. tuberizační: makro a mikroelementy MS médium, vitamíny B5 (Gamborg et al. 1969), 8% sacharosa, 0,7% agar, pH 5,7 (MS-8) 2. udržovací: makro a mikroelementy MS médium, vitamíny B5, 2% sacharosa, 0,7% agar, pH 5,7 (MS) Pomůcky: Postup: 1. Přenes kultury brambor z kultivační místnosti do sterilního laminárního boxu. 2. Připrav sterilní nástroje a kultivační nádoby s čerstvým médiem (MS, MS-8). 3. Kultivační nádoby otevři a ožehni hrdlo nádob plamenem. 4. Přenes kultury do sterilní Petri misky. 5. Odřízni vrcholovou část prýtu (asi 2 cm) s neporušeným vrcholovým meristémem a inokuluj ji do udržovacího MS média pro další kultivaci. 6. Zbylou část prýtu rozděl na jednonodální segmenty a podle pořadí na prýtu je inokuluj do MS-8 média. 7. Stejným způsobem založ kontrolní inkubaci jednonodálních segmentů na MS médiu. 8. Opatrně ožehni hrdlo otevřené kultivační láhve, láhev uzavři a popiš. 9. Kultivuj v kultivační místnosti na světle (bílé zářivky, 50 μmol.m^-2.sec^-1, krátký den fotoperioda 8 hod/16 hod tma) při 21ºC po 2 - 4 týdnů. Hodnocení: V průběhu kultivace kontroluj kontaminace kultur. Zaznamenej počet mikrohlízek u každého kultivaru. Všimni si rozdílů při tvorbě mikrohlízek v závislosti na obsahu sacharosy v médiu, poloze nodálního segmentu na prýtu (topofýza), délce fotoperiody a vysvětli jejich podstatu. Vyhodnoť rozdíly mezi kultivary ve velikosti a zbarvení mikrohlízek. Literatura: 1. McCown, B.H. and P.J.Joyce. 1991 Automated propagation of microtubers of potato. In: I.K.Vasil /Ed./, Scale – Up and Automation in Plant Propagation, pp.95 – 109. Academic Press, San Diego. 2. Jackson S.D. (1999): Multiple Signaling Pathways Control Tuber Induction in Potato. – Plant Physiol., 119: 1-8.