Využití přístrojů ve výuce přírodovědných předmětů

Okyselování oceánů

Oceán je významný rezervoár CO2. Při pohlcování oxidu uhličitého reaguje s vodou a vzniká kyselina uhličitá (H2CO3). V dalším kroku se rozdělí na  HCO3- a H+ Tím dochází ke snižování pH vody. Navíc se v důsledku nárůstu teploty vody schopnost absorbovat CO2 z atmosféry snižuje.

Vydechováním brčkem do sklenice dostáváme oxid uhličitý do destilované vody. Pokles jejího pH jsme schopni změřit pH metrem.

Vybavení: čidlo pH senzor GDX-PH , sklenice/kádinka, destilovaná voda, brčko, počítač/mobil ( u mobilního zařízení nutnost Bluetooth a GPS), nainstalovaná aplikace Graphical Analysis (GA), návod k GA
  1. Odšroubujte víčko nádobky se skladovacím roztokem KCl a vytáhněte čidlo. Nádobku odložte na bezpečné místo, aby se roztok nevylil. 
  2. Hodnota pH skladovacího roztoku se pohybuje okolo hodnoty 4, proto čidlo po vyjmutí opláchněte destilovanou vodou. 
  3. Připojte čidlo k aplikaci Graphical analysis dle návodu s využitím bezdrátové technologie bluetooth nebo USB kabelu (u notebooku).
  4. V aplikaci klikněte na Režim (levý dolní roh). Nastavte požadovanou Frekvenci (optimum 1–2 vzorků za sekundu). Spustit měření zůstává na Ručně. Zastavit měření nastavte také na režim Ručně. Vše potvrďte tlačítkem Hotovo. 
  5. Do sklenice/kádinky nalijte destilovanou vodu, stačí přibližně 3–5 centimetrů (jinak trvá pokus příliš dlouho). Vložte čidlo a brčko. 
  6. Vyčkejte, než se okamžitá hodnota pH v pravém dolním rohu ustálí. Klikněte na tlačítko Zahájit.
  7. Poté začnete kontinuálně zvolna vydechovat brčkem do vody. Hodnota pH by měla začít zvolna klesat. 
  8. Po několika desítkách sekund vydechování (cca 120 s) již nedochází k výraznému poklesu pH. Tlačítkem Zastavit proto ukončete měření. 
  9. Experiment uložte kliknutím na Nepojmenováno v levém horním rohu. Vyberte  Uložit jako… 
  10. Čidlo opláchněte destilovanou vodou, vložte zpět do skladovací nádobky a pečlivě zašroubujte.

Pokus lze opakovat s různou teplotou vody a pozorovat, kdy je pokles rychlejší či větší. V takovém případě je vhodné měření pH doplnit i měřením teploty vody. Jako varianta místo foukání brčkem, kdy nemám zajištěno stejné množství vydechovaného CO2, se dá využít nějaká sycená limonáda - viz např. tento návod