1 Petra Vašíčková pvasickova@sci.muni.cz Původci hepatitid Virus hepatitidy A (HAV) Čeleď Picornaviridae Rod Hepatovirus Neobalený virus, 30 nm • Genom ➢ +ss RNA, ➢ velikost 7,5 kb ➢ ORF (P1 – strukturální proteiny, P2 a P3 nestrukturální proteiny) (Anderson and Shrestha, 2002) Patogen Doba inkubace Symptomy Infekční dávka Norovirus 12 - 48 hodin křeče v břiše, průjem, zvracení, horečka 10-100 Virus hepatitidy A 14- 28 dní bolest břicha, nevolnost, horečka, žloutenka, tmavá moč 10-50 Rotavirus 1 – 3 dny horečka, mnohočetné průjmy, bolesti v nadbřišku 100-1000 Virus hepatitidy E 40 - 60 dní bolest břicha, nevolnost, horečka, žloutenka, tmavá moč 100 ? Virus klíšťově encefalitidy 7 - 30 dní příznaky lehké chřipky, vysoké horečky, prudké bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes ? Viry způsobující alimentární infekce (EFSA 2011) Patogeny v souvislosti s onemocněním z potraviny (EFSA, report za rok 2014) Viry – epidemie (potraviny) • 2013 – 2014 Německo, Holandsko, Švédsko a Polsko, mražené bobulovité ovoce z Itálie, HAV • 2013 – Holandsko, mražené maliny z Polska, NoV • 2012 – 2013 – Skandinávie, mražené bobulovité ovoce , HAV • 2012 – Irsko, ústřice z Holandska, NoV • 2010 – Irsko, ústřice, NoV • 2009 – Dánsko, mražené maliny ze Srbska a Belgie, NoV • 2009 – Finsko, mražené maliny z Polska, NoV (>100 ) • 2006 – Holandsko, mražené maliny z Chile, NoV (45) • 2005 – Dánsko, mražené maliny z Polska, NoV (>350 ) • 2005 – Rusko, pivo (voda užitá při přípravě), HAV (> 500 ) • 1979 – ČR, mražené jahody z Polska, epidemie, HAV Kontaminace potravin HAV – molekulární epidemiologie (Vaughan et al., 2014) • 6 genotypů • I, II, III lidé ( 15 %) ➢ subtypy A, B ( 7- 7,5 %) • III, IV, V opice HAV – genotypy výskyt ve světe (Cristina and Costa-Mattioli, 2007) Drobné ovoce a zelenina – zahraničí Vzorek NoV HAV HEV Jahody/maliny čerstvé 0/81 0/81 0/81 Jahody/maliny mražené 0/39 0/39 1/39 Listový salát 3/210 4/175 0/175 Voda 2/41 0/41 0/41 Ruce 0/117 0/117 0/117 (Maunula et al., 2013; Kokkinos et al., 2013) Drobné ovoce (2013-2016) Farmy NoV HAV Jahody 2/156 0/156 Voda 3/23 0/23 Prostředí (stěry) 3/218* 0/218 Tržní síť Jahody CZ 0/45 0/45 Jahody dovoz 1/24 0/24 * ruce sběračů, toaleta Zelenina (2013-2016) Farmy NoV HAV Zelenina 1/318 0/318 Voda 1/12 0/12 Prostředí (stěry) 0/58 0/58 Tržní síť Zelenina CZ 1/37 0/37 Zelenina dovoz 1/40 0/40 Krájená zelenina (mrazená, salát) 2/117 0/117 Byliny (2013-2016) Farmy NoV HAV Byliny 4/115 0/115 Voda 5/14 0/14 Prostředí (stěry) 2/80* 0/80 Tržní síť Zelenina CZ 2/65 0/65 Zelenina dovoz 2/47 0/47 * ruce sběračů Virus hepatitidy E (HEV) Neobalený virus, 27-30 nm • Genom ➢ +ss RNA, ➢ velikost 7,2 kb ➢ ORF1, ORF2, ORF3 (Anderson and Shrestha, 2002) (Johne et al., 2014) Virus hepatitidy E (HEV) 1978 – popis onemocnění, Kašmír, Indie (Khuroo, 1978) 1983 – EM původce (Balayan et al., 1983) 1991 – charakteristika genomu (Tam et al., 1991) 1997 – popis u prasat domácích (Meng et al., 1997) 2003 - alimentární přenos (Tei et al., 2003; Matsuda et al., 2003) (Khuroo et al., 2011) (Johne et al., 2014) (Doceul et al., 2016) HEV - klasifikace (Anderson and Shrestha, 2002) Čeleď Rod Druh Hostitel Genotyp Hepeviridae Ortohepevirus Ortohepevirus A člověk HEV-1 člověk HEV-2 člověk, prase domácí a divoké, jelenovití, králík, promyka HEV-3 člověk, prase domácí a divoké HEV-4 prase divoké HEV-5 prase divoké HEV-6 velbloud, člověk HEV-7 velbloud HEV-8 ??? Ortohepevirus B kur HEV-B1-4 Ortohepevirus C potkan HEV-C1 fretka HEV-C2 Ortohepevirus D netopýr Piscihepeviru Piscihepevirus A pstruh (http://www.ictvonline.org/virusTaxonomy.asp) HEV - klasifikace (Anderson and Shrestha, 2002) Čeleď Rod Druh Hostitel Genotyp Hepeviridae Ortohepevirus Ortohepevirus A člověk HEV-1 člověk HEV-2 člověk, prase domácí a divoké, jelenovití, králík, promyka HEV-3 člověk, prase domácí a divoké, skot, ovce, koza HEV-4 prase divoké HEV-5 prase divoké HEV-6 velbloud, člověk HEV-7 velbloud HEV-8 ??? Ortohepevirus B kur HEV-B1-4 Ortohepevirus C potkan HEV-C1 fretka HEV-C2 Ortohepevirus D netopýr Piscihepeviru Piscihepevirus A pstruh (http://www.ictvonline.org/virusTaxonomy.asp) HEV-1, HEV-2 ̶ Lidé ̶ Epidemie - rozvojové země ̶ Přenos ➢ kontaminovaná voda ➢ přímý kontakt ̶ Onemocnění - věkové rozmezí 15 – 30 let ̶ Letalita 1 % (25 % těhotné ženy) (Khuroo et al., 2011) (Johne et al., 2014) HEV-3, HEV-4 ̶ Člověk, prase domácí i divoké, jelenovití ̶ Sporadické případy – celý svět ̶ Zoonotický přenos (Dalton et al., 2014) • Onemocnění – střední až pokročilý věk (muži) • Asymptomatická infekce (68 – 98 %) • Chronicita (Johne et al., 2014) HEV-3, HEV-4, průkaz v potravinách • Nedostatečně tepelně upravené maso a droby rezervoárových zvířat a výrobky z nich (figatelli, grilovaná játra, sashimi) • Dostatečně tepelně upravené potraviny - možnost křížových kontaminací během přípravy (zabíjačkové výrobky) • Mléko (kráva, velbloud?, i po pasteraci) • Mlži • Listový salát, jahody, mražené maliny • Byliny a koření Teplota (°C) Čas (min) Vylučování HEV prasaty Imunitní odpověď bez ošetření 0 ano ano 62 5 ano ano 62 20 ano ano 62 120 ano ano 68 5 ano ano 68 10 ano ne ? 68 20 ano ano 71 5 ano ano 71 10 ano ano 71 20 ne ne (Barnaud et al., 2012) (EPIDAT) • Holandsko 55,0 % (Rutjes et al., 2007) • Dánsko 49,5 % (Breum et al., 2010) • Itálie 42,0 % (Di Bartolo et al., 2008) • Španělsko 37,7 % (de Deus et al., 2007) • Maďarsko 36,0 % (Fordach et al., 2010) • Slovinsko 20,3 % (Steyer et al., 2012) Prasata domácí – chovy, Evropa ̶ 62,6 % (21) chovů HEV pozitivních ̶ 17,7 % (70) prasat HEV pozitivních (trus) Prasata domácí – chovy, ČR • Holandsko 55,0 % (Rutjes et al., 2007) • Dánsko 49,5 % (Breum et al., 2010) • Itálie 42,0 % (Di Bartolo et al., 2008) • Španělsko 37,7 % (de Deus et al., 2007) • Maďarsko 36,0 % (Fordach et al., 2010) • Slovinsko 20,3 % (Steyer et al., 2012) Prasata domácí – chovy, Evropa Prasata domácí – jatky, ČR Typ chovu Játra Žluč Obsah střevní Celkem Bio 2/113 (1,8 %) 8/112 (7,14 % 2/113 (1,77 %) 10/113 (8,8 %) Konvenční 4/150 (2,7 %) 5/150 (3,33 %) 0/150 (0 %) 9/150 (6,0 %) Infekce není rozpoznatelná během běžné veterinární prohlídky (ante- i post-mortem), pouze mikroskopické změny – maso a vnitřnosti volně šířeny do tržní sítě Masné výrobky – prodejny, ČR Vzorek HEV NoV Krájené masné výrobky 0/135 6/135 Mleté maso 1/100 3/100 Masné výrobky (zabíjačky) 1/145 5/145 Stěry prostředí 0/160 6/160 HEV prasata domácí, ČR • U prasat domácích zjištěn výskyt dvou hlavních fylogenetických skupin (Holandsko, Německo, Švédsko × Srbsko, Kyrgyzstán) ̶ Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu humánního izolátu a izolátů od prasat domácích → potvrzení zoonotického přenosu HEV Zvěř (Foto M. Klimeš) Zvěř volně žijící Volnost Prase divoké Jelen lesní Daněk evropský Srnec obecný Muflon obecný Jelen sika 1 16/62 2/145 0/19 0/23 0/0 0/0 2 4/22 0/4 0/1 1/4 0/0 0/0 3 8/17 0/10 0/0 0/0 0/0 0/0 4 0/26 0/0 0/0 0/2 0/1 0/0 5 2/26 0/5 0/0 0/0 1/1 0/0 6 5/37 0/5 0/0 0/1 0/0 0/18 Celkem 35/190 2/169 0/20 1/30 1/2 0/18 18,42% 1,18% - - - - Zvěř volně žijící – prase divoké (M.Bena) Zvěř volně žijící – prase divoké (M.Bena) Lokalita Pozitivní/celkem Žluč Játra Obsah střevní Pozitivní/celkem 1 1/20 1/18 0/20 0/20 2 0/17 0/12 0/17 0/17 3 4/21 3/20 3/21 1/21 4 0/5 0/5 0/5 0/5 5 0/2 0/2 0/2 0/2 6 5/21 5/19 3/20 3/21 7 3/20 3/18 3/20 3/20 8 2/2 2/2 1/2 0/2 9 1/22 0/20 1/22 0/22 10 6/15 3/14 6/15 3/15 11 3/14 1/13 2/14 1/14 12 2/20 2/20 2/20 2/20 13 4/20 3/19 3/19 3/20 14 2/20 2/20 0/20 2/20 15 3/22 2/22 3/22 2/22 16 4/20 1/20 4/20 1/20 Celkem (13/16) 40/261 28/244 31/259 21/261 % pozitivních 15.3% 11.5% 12.0% 8.1% Zvěř obory Obora Prase divoké Jelen lesní Daněk evropský Srnec obecný Muflon obecný Jelen sika A 14/63 0/0 0/36 0/0 2/15 0/0 B 39/91 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 C 0/0 0/0 0/0 0/0 2/22 0/0 D 8/106 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 Celkem 61/260 0/0 0/36 0/0 4/37 0/0 23,46% - - - - - Zvěř volně žijící x obory volno st obory celke m Věkové kategorie (Foto M. Bena, J. Drimaj, I. Slaná) •Prase divoké ➢ Německo 68,2 %, lokality až 100 % (Adlhoch et al., 2009) ➢ Itálie 25,0 % (Martelli et al., 2008) ➢ Španělsko 19,6 % (de Deus et al., 2008) ➢ Maďarsko 12,2 % (Forgach et al., 2010) ➢ Holandsko 8,0 % (Rutjes et al., 2010) •Jelenovití – Maďarsko, Holandsko Zvěř – volnost, Evropa HEV prasata divoká, ČR • U prasat divokých zjištěn větší genetická variabilita (sousední státy) • Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu izolátů od prasat divokých a domácích ̶ Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu humánního izolátu a izolátů od prasat divokých → potvrzení zoonotického přenosu HEV HEV – Evropský úřad pro bezpečnost potravin ̶ Vědecké stanovisko související s rizikem spojeným s virem hepatitidy E (HEV) a jeho přenosem potravinami (EFSA-Q-2016- 00315) ➢ Kriticky zhodnotit stávají metody průkazu HEV se zaměřením na sledování viru ve vzorcích od zvířat a vzorcích potravin ➢ Sumarizovat data o výskytu HEV u lidí a různých zvířecích druhů (rezervoárů × nahodilých hostitelů) ➢ Zjistit aktuální data o geografickém rozšíření HEV (genotypy, subgenotypy), výskytu a perzistenci HEV v potravinách a návycích spotřebitelů/konzumentů ➢ Navrhnout možná kontrolní opatření v rámci potravinových řetězců a vyhodnotit dekontaminační procesy ̶ červen 2017