Adobe Systems 1 Petra Vašíčková pvasickova@sci.muni.cz http://jeromekahn123.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/h5n1-virus.jpg 090620098687 Původci hepatitid Virus hepatitidy A (HAV) Čeleď Picornaviridae Rod Hepatovirus Neobalený virus, 30 nm •Genom Ø+ss RNA, Øvelikost 7,5 kb ØORF (P1 – strukturální proteiny, P2 a P3 nestrukturální proteiny) (Anderson and Shrestha, 2002) http://education.expasy.org/images/Hepatovirus_genome.jpg http://education.expasy.org/images/Picornaviridae_virion.jpg Adobe Systems Patogen Doba inkubace Symptomy Infekční dávka Norovirus 12 - 48 hodin křeče v břiše, průjem, zvracení, horečka 10-100 Virus hepatitidy A 14- 28 dní bolest břicha, nevolnost, horečka, žloutenka, tmavá moč 10-50 Rotavirus 1 – 3 dny horečka, mnohočetné průjmy, bolesti v nadbřišku 100-1000 Virus hepatitidy E 40 - 60 dní bolest břicha, nevolnost, horečka, žloutenka, tmavá moč 100 ? Virus klíšťově encefalitidy 7 - 30 dní příznaky lehké chřipky, vysoké horečky, prudké bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes ? Viry způsobující alimentární infekce (EFSA 2011) Adobe Systems Patogeny v souvislosti s onemocněním z potraviny (EFSA, report za rok 2014) Adobe Systems Viry – epidemie (potraviny) •2013 – 2014 Německo, Holandsko, Švédsko a Polsko, mražené bobulovité ovoce z Itálie, HAV •2013 – Holandsko, mražené maliny z Polska, NoV •2012 – 2013 – Skandinávie, mražené bobulovité ovoce , HAV •2012 – Irsko, ústřice z Holandska, NoV •2010 – Irsko, ústřice, NoV •2009 – Dánsko, mražené maliny ze Srbska a Belgie, NoV •2009 – Finsko, mražené maliny z Polska, NoV (>100 ) •2006 – Holandsko, mražené maliny z Chile, NoV (45) •2005 – Dánsko, mražené maliny z Polska, NoV (>350 ) •2005 – Rusko, pivo (voda užitá při přípravě), HAV (> 500 ) • •1979 – ČR, mražené jahody z Polska, epidemie, HAV • Adobe Systems Kontaminace potravin Adobe Systems HAV – molekulární epidemiologie HAV genotype classification. Phylogenetic analysis of the six currently ... (Vaughan et al., 2014) •6 genotypů • •I, II, III lidé (> 15 %) Øsubtypy A, B (~ 7- 7,5 %) Ø •III, IV, V opice Adobe Systems HAV – genotypy výskyt ve světe 1. (Cristina and Costa-Mattioli, 2007) Adobe Systems Drobné ovoce a zelenina – zahraničí Vzorek NoV HAV HEV Jahody/maliny čerstvé 0/81 0/81 0/81 Jahody/maliny mražené 0/39 0/39 1/39 Listový salát 3/210 4/175 0/175 Voda 2/41 0/41 0/41 Ruce 0/117 0/117 0/117 (Maunula et al., 2013; Kokkinos et al., 2013) Adobe Systems Drobné ovoce (2013-2016) Farmy NoV HAV Jahody 2/156 0/156 Voda 3/23 0/23 Prostředí (stěry) 3/218* 0/218 Tržní síť Jahody CZ 0/45 0/45 Jahody dovoz 1/24 0/24 * ruce sběračů, toaleta http://www.slowfood.cz/wp-content/uploads/2011/06/jahudky.jpg Adobe Systems Zelenina (2013-2016) Farmy NoV HAV Zelenina 1/318 0/318 Voda 1/12 0/12 Prostředí (stěry) 0/58 0/58 Tržní síť Zelenina CZ 1/37 0/37 Zelenina dovoz 1/40 0/40 Krájená zelenina (mrazená, salát) 2/117 0/117 Adobe Systems Byliny (2013-2016) Farmy NoV HAV Byliny 4/115 0/115 Voda 5/14 0/14 Prostředí (stěry) 2/80* 0/80 Tržní síť Zelenina CZ 2/65 0/65 Zelenina dovoz 2/47 0/47 * ruce sběračů Virus hepatitidy E (HEV) Neobalený virus, 27-30 nm •Genom Ø+ss RNA, Øvelikost 7,2 kb ØORF1, ORF2, ORF3 (Anderson and Shrestha, 2002) (Johne et al., 2014) P1010016 Virus hepatitidy E (HEV) 1978 – popis onemocnění, Kašmír, Indie (Khuroo, 1978) 1983 – EM původce (Balayan et al., 1983) 1991 – charakteristika genomu (Tam et al., 1991) 1997 – popis u prasat domácích (Meng et al., 1997) 2003 - alimentární přenos (Tei et al., 2003; Matsuda et al., 2003) (Khuroo et al., 2011) Adobe Systems (Johne et al., 2014) Adobe Systems C:\Users\hempemi\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Figure 1 Viruses Review.tif (Doceul et al., 2016) HEV - klasifikace (Anderson and Shrestha, 2002) Čeleď Rod Druh Hostitel Genotyp Hepeviridae Ortohepevirus Ortohepevirus A člověk HEV-1 člověk HEV-2 člověk, prase domácí a divoké, jelenovití, králík, promyka HEV-3 člověk, prase domácí a divoké HEV-4 prase divoké HEV-5 prase divoké HEV-6 velbloud, člověk HEV-7 velbloud HEV-8 ??? Ortohepevirus B kur HEV-B1-4 Ortohepevirus C potkan HEV-C1 fretka HEV-C2 Ortohepevirus D netopýr Piscihepevirus Piscihepevirus A pstruh (http://www.ictvonline.org/virusTaxonomy.asp) HEV - klasifikace (Anderson and Shrestha, 2002) Čeleď Rod Druh Hostitel Genotyp Hepeviridae Ortohepevirus Ortohepevirus A člověk HEV-1 člověk HEV-2 člověk, prase domácí a divoké, jelenovití, králík, promyka HEV-3 člověk, prase domácí a divoké, skot, ovce, koza HEV-4 prase divoké HEV-5 prase divoké HEV-6 velbloud, člověk HEV-7 velbloud HEV-8 ??? Ortohepevirus B kur HEV-B1-4 Ortohepevirus C potkan HEV-C1 fretka HEV-C2 Ortohepevirus D netopýr Piscihepevirus Piscihepevirus A pstruh (http://www.ictvonline.org/virusTaxonomy.asp) Adobe Systems HEV-1, HEV-2 ̶Lidé ̶ ̶Epidemie - rozvojové země ̶Přenos Økontaminovaná voda Øpřímý kontakt ̶Onemocnění - věkové rozmezí 15 – 30 let ̶Letalita 1 % (25 % těhotné ženy) ̶ ̶ ̶ Ø Ø http://www.nuclear-free.de/images/contaminatedbathingcleaning.jpg (Khuroo et al., 2011) (Johne et al., 2014) Adobe Systems HEV-3, HEV-4 ̶Člověk, prase domácí i divoké, jelenovití ̶Sporadické případy – celý svět ̶Zoonotický přenos (Dalton et al., 2014) •Onemocnění – střední až pokročilý věk (muži) •Asymptomatická infekce (68 – 98 %) •Chronicita P1010016 (Johne et al., 2014) Adobe Systems HEV-3, HEV-4, průkaz v potravinách •Nedostatečně tepelně upravené maso a droby rezervoárových zvířat a výrobky z nich (figatelli, grilovaná játra, sashimi) •Dostatečně tepelně upravené potraviny - možnost křížových kontaminací během přípravy (zabíjačkové výrobky) •Mléko (kráva, velbloud?, i po pasteraci) •Mlži •Listový salát, jahody, mražené maliny •Byliny a koření • • • Ø Teplota (°C) Čas (min) Vylučování HEV prasaty Imunitní odpověď bez ošetření 0 ano ano 62 5 ano ano 62 20 ano ano 62 120 ano ano 68 5 ano ano 68 10 ano ne ? 68 20 ano ano 71 5 ano ano 71 10 ano ano 71 20 ne ne (Barnaud et al., 2012) Adobe Systems (EPIDAT) Adobe Systems •Holandsko 55,0 % (Rutjes et al., 2007) •Dánsko 49,5 % (Breum et al., 2010) •Itálie 42,0 % (Di Bartolo et al., 2008) •Španělsko 37,7 % (de Deus et al., 2007) •Maďarsko 36,0 % (Fordach et al., 2010) •Slovinsko 20,3 % (Steyer et al., 2012) Prasata domácí – chovy, Evropa Snímek 412.jpg Adobe Systems ̶62,6 % (21) chovů HEV pozitivních ̶17,7 % (70) prasat HEV pozitivních (trus) Prasata domácí – chovy, ČR Adobe Systems •Holandsko 55,0 % (Rutjes et al., 2007) •Dánsko 49,5 % (Breum et al., 2010) •Itálie 42,0 % (Di Bartolo et al., 2008) •Španělsko 37,7 % (de Deus et al., 2007) •Maďarsko 36,0 % (Fordach et al., 2010) •Slovinsko 20,3 % (Steyer et al., 2012) Prasata domácí – chovy, Evropa Snímek 412.jpg Adobe Systems Prasata domácí – jatky, ČR Typ chovu Játra Žluč Obsah střevní Celkem Bio 2/113 (1,8 %) 8/112 (7,14 % 2/113 (1,77 %) 10/113 (8,8 %) Konvenční 4/150 (2,7 %) 5/150 (3,33 %) 0/150 (0 %) 9/150 (6,0 %) P1010009.JPG Infekce není rozpoznatelná během běžné veterinární prohlídky (ante- i post-mortem), pouze mikroskopické změny – maso a vnitřnosti volně šířeny do tržní sítě Adobe Systems Masné výrobky – prodejny, ČR Vzorek HEV NoV Krájené masné výrobky 0/135 6/135 Mleté maso 1/100 3/100 Masné výrobky (zabíjačky) 1/145 5/145 Stěry prostředí 0/160 6/160 http://i.idnes.cz/12/034/cl6/JB422b8c_rr.JPG http://media1.vesele.info/images/_tmb/media1:50f829ed93db7.jpg/Jelitov%C3%BD%20prejt%202.jpg Adobe Systems HEV prasata domácí, ČR • •U prasat domácích zjištěn výskyt dvou hlavních fylogenetických skupin (Holandsko, Německo, Švédsko × Srbsko, Kyrgyzstán) • ̶Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu humánního izolátu a izolátů od prasat domácích → potvrzení zoonotického přenosu HEV ̶ • Adobe Systems Zvěř (Foto M. Klimeš) Adobe Systems Zvěř volně žijící Volnost Prase divoké Jelen lesní Daněk evropský Srnec obecný Muflon obecný Jelen sika 1 16/62 2/145 0/19 0/23 0/0 0/0 2 4/22 0/4 0/1 1/4 0/0 0/0 3 8/17 0/10 0/0 0/0 0/0 0/0 4 0/26 0/0 0/0 0/2 0/1 0/0 5 2/26 0/5 0/0 0/0 1/1 0/0 6 5/37 0/5 0/0 0/1 0/0 0/18 Celkem 35/190 2/169 0/20 1/30 1/2 0/18 18,42% 1,18% - - - - Adobe Systems Zvěř volně žijící – prase divoké (M.Bena) Adobe Systems Zvěř volně žijící – prase divoké (M.Bena) Adobe Systems Zvěř obory Obora Prase divoké Jelen lesní Daněk evropský Srnec obecný Muflon obecný Jelen sika A 14/63 0/0 0/36 0/0 2/15 0/0 B 39/91 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 C 0/0 0/0 0/0 0/0 2/22 0/0 D 8/106 0/0 0/0 0/0 0/0 0/0 Celkem 61/260 0/0 0/36 0/0 4/37 0/0 23,46% - - - - - Adobe Systems Zvěř volně žijící x obory volnost obory celkem Věkové kategorie (Foto M. Bena, J. Drimaj, I. Slaná) Adobe Systems •Prase divoké ØNěmecko 68,2 %, lokality až 100 % (Adlhoch et al., 2009) ØItálie 25,0 % (Martelli et al., 2008) ØŠpanělsko 19,6 % (de Deus et al., 2008) ØMaďarsko 12,2 % (Forgach et al., 2010) ØHolandsko 8,0 % (Rutjes et al., 2010) •Jelenovití – Maďarsko, Holandsko Zvěř – volnost, Evropa Adobe Systems HEV prasata divoká, ČR • •U prasat divokých zjištěn větší genetická variabilita (sousední státy) • •Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu izolátů od prasat divokých a domácích • ̶Zjištěna významná podobnost specifické oblasti genomu humánního izolátu a izolátů od prasat divokých → potvrzení zoonotického přenosu HEV ̶ • Adobe Systems HEV – Evropský úřad pro bezpečnost potravin • ̶Vědecké stanovisko související s rizikem spojeným s virem hepatitidy E (HEV) a jeho přenosem potravinami (EFSA-Q-2016-00315) ØKriticky zhodnotit stávají metody průkazu HEV se zaměřením na sledování viru ve vzorcích od zvířat a vzorcích potravin ØSumarizovat data o výskytu HEV u lidí a různých zvířecích druhů (rezervoárů × nahodilých hostitelů) ØZjistit aktuální data o geografickém rozšíření HEV (genotypy, subgenotypy), výskytu a perzistenci HEV v potravinách a návycích spotřebitelů/konzumentů ØNavrhnout možná kontrolní opatření v rámci potravinových řetězců a vyhodnotit dekontaminační procesy ̶červen 2017 •