1 ROZTOKY 1. Činidlo ˇ A 12,5 g (NH4)6MO7O4 . 4H2O rozpustíme ve 125 ml bidestilované vody; 0,5 g K(SbO)C4H4O6 . 0,5 H2O rozpustíme ve 20 ml bidestilované vody; Oba tyto roztoky důkladně promícháme a doplníme 4,5M H2SO4 do objemu 500 ml. Uchováváme v tmavých lahvích při teplotě 4 °C. ˇ B 50 g L-askorbové kyseliny rozpustíme ve 300 ml bidestilované vody, přidáme 250 ml 4,5M H2SO4, doplníme bidestilovanou vodou do objemu 1000 ml. Uchováváme v tmavých lahvích při teplotě 4 °C. ˇ alkalické 1000 ml A + 20 ml B + 20 ml C smícháme pro vytvoření alkalického činidla. Roztok A: 60 ml 1M NaOH 50 g Na2CO3 (bezvodý) doplníme do 1000 ml destilovanou vodou Roztok B: 0,5 g CuSO4. 5 H2O 100 ml destilované vody Roztok C: 1 g vinanu sodno-draselného ( C4H4KNaO6.4H2O) rozpustit ve 100 ml destilované vody. ˇ Coomassie Brilliant Blue G 250 0,1 g Coomassie Brilliant Blue G250 50 ml etanol (96%) 100 ml kyselina ortofosforečná (85% w/v) Doplnit do 1000 ml destilovanou vodou ˇ Folin-Ciocalteu (33%) 167 ml Folinova činidla doplníme do 500 ml destilovanou vodou. Toto činidlo je nestabilní, je nutné připravit vždy čerstvé a uložit při 4 °C. ˇ ke stanovení NH4-N Roztok A: 0,66 g bromkrezolové zeleně a 0,33 g metylčerveně rozpustíme v 1000 ml 95% etanolu Roztok B: 40 ml roztoku A přidáme k 400 ml 95% etanolu do odměrné baňky o objemu 2 litry.Potom smícháme 40 g kyseliny borité se 1400 ml teplé destilované vody. Vytvořený roztok vychladíme a přilijeme do odměrné baňky.Roztok v odměrné baňce alkalizujeme 0,05 M NaOH tak dlouho, dokud se odebraný růžově zbarvený vzorek o objemu1 ml nezbarví na světle zelený přídavkem 1 ml destilované vody. Takto upravený roztok doplníme destilovanou vodou do objemu 2000 ml. 2 ˇ ke stanovení redukujících cukrů I Činidlo A: 16 g bezvodého uhličitanu sodného a 0,9 g kyanidu draselného rozpustíme v 1000 ml destilované vody. Činidlo B: 0,5 g hexakyanid železito- draselný K3Fe(CN)6 a zředíme v destilované vodě 1000 ml. Uchováváme v tmavé láhvi. Činidlo C: 1,5 g síran železito-amonný, 1g SDS (sodium dodecyl sulfát) a 4,2 ml koncentrované kyseliny sírové doplníme teplou destilovanou vodou ( 50°C) do 1000 ml. ˇ ke stanovení redukujících cukrů II Roztok I: 15 g vinan sodnodraselný a 30 g Na2CO3 rozpustíme v 300 ml destilované vody. K vytvořenému roztoku přidáme 20g NaHCO3. Roztok II: 180 g Na2SO4 rozpustíme v 500 ml destilované vody. Rozpuštěný vzduch odstraníme z roztoku varem. Roztok necháme vychladnout při pokojové teplotě. Roztok III: roztok I a roztok II smícháme a doplníme do 1000 ml destilovanou vodou. Roztok IV: 5 g CuSO4 . 5H2O a 45 g Na2SO4 rozpustíme v 250 ml destilované vody. Roztok V: jeden díl roztoku III a 1 díl roztoku IV.(připravuje se těsně před použitím!) 2. DMA (defined medium anorganic) 0,875 g K2HPO4 0,475 g NaH2PO4 0,2 g MgSO4 .7H2O 0,01 g CaCl2 2,0 g NH4Cl 1000 ml vodovodní vody; Sterilizace 150 kPa 20 minut. 3. Extraktant TCA-fosfát-paraquant Roztok A: 81,6 g TCA (trichloroctová kyselina) 89,6 g Na2HPO4.12 H2O 600 ml destilovaná voda Roztok B: 25,8 g paraquant (1,1-dimetyl-4,4bipyridylium chlorid) 100 ml destilovaná voda smíchat roztok A (600 ml) a B (100 ml) 4. Fyziologický roztok 8,5 g NaCl 1000 ml destilované vody Upravit pH na 4,25 5. Kaseinát sodný (2%) 10 g kaseinátu sodného přidáme do teplé destilované vody (50 °C). Umístíme na magnetickou míchačku a doplníme destilovanou vodou na objem 500 ml. Jestliže máme k dispozici pouze kasein, rozpustíme 10 g kaseinu v Tris-HCl pufru, upravíme hodnotu pH na 8,1 přídavkem NaOH a doplníme do 500 ml 0,05M Tris-HCl pufrem (pH=8,1). 3 6. (KM) kultivační médium 20 g Pepton 3 g Beef extract 1000 mldestilované vody Sterilizace při 200 kPa 20 minut. 7. LB-agar 10 g Trypton 5 g Yeast extract 5 g NaCl 20 g agar-agar rozpustit v 1000 ml destilované vody, před přidáním agaru upravit pH na 7,3 Sterilizace při 250 kPa po dobu 20 minut. 8. LB-médium 10 g Trypton 5 g Yeast extract 5 g NaCl rozpustit v 1000 ml destilované vody, upravit pH pomocí 1M NaOH na 7,3 Sterilizace při 250 kPa po dobu 20 minut. 9. M9 (minimální médium) 7 g Na2HPO4.2H2O 3 g KH2PO4 1 g NH4Cl 0,5 g NaCl 4 g glukóza 0,25 g MgSO4.7H2O 0,02 g CaCl2.2H2O do 1000 ml doplnit demineralizovanou vodou 10. MEA (malt extract agar) Připravit MEB 20 g agar-agar Sterilizace při 120 kPa po dobu10 minut. 11. MEB (malt extract broth) 17 g Malt extract 3 g Pepton 1000 ml destilované vody Upravit pH na 5,4 Sterilizace při 120 kPa 10 minut. 12. Močovina (0,2 M ) 1,2 g močoviny rozpustíme přibližně v 80 ml 0,05M Tris-HCl pufru (pH=9,0), doplníme tímž pufrem do objemu 100 ml. Roztok připravujeme vždy čerstvý a uchováváme během dne při teplotě +4°C. 4 13. MPA1 (masopeptonový agar č. 1) 5 g NaCl 3 g Beef extract 5 g Pepton 20 g agar-agar 1000 ml destilované vody Sterilizace při 200 kPa 20 minut. 14. MPB1 (masopeptonový bujon č.1) 5 g NaCl 3 g Beef extract 5 g Pepton 1000 ml destilované vody Upravit pH na 7,2 Sterilizace při 200 kPa 20 minut. 15. MPB konc. (masopeptonový bujón koncentrovaný) 3 g Beef extract 10 g Pepton 100 ml destilované vody Upravit pH na 7,2 Sterilizace při 200 kPa 20 minut. 16. Oxaloctová kyselina 2 mg kyseliny oxaloctové do 1 ml 0,1M fosfátového pufru (pH = 7,5) 17. Pufr ˇ acetátový ( 2M,pH 5,5) 164,8g octanu sodného (bezvodý)) rozpustíme ve 700 ml destilované vody. Zředěnou kyselinou octovou upravíme hodnotu pH na 5,5 a doplníme objem na 1000 ml. 5 ˇ acetátový (0,1M,pH 5,5) 13,6g octanu sodného (tetrahydrát)) rozpustíme ve 700 ml destilované vody. Zředěnou kyselinou octovou upravíme hodnotu pH na 5,5 .Poté přidáme 2 g azidu sodného a doplníme objem na 1000 ml. Kys. Octová (ml) Octan (ml) pH 46,3 3,7 3,6 44 6 3,8 41 9 4 36,8 13,2 4,2 30,5 19,5 4,4 25,5 24,5 4,6 20 30 4,8 14,8 35,2 5 10,5 39,5 5,2 8,8 41,2 5,4 4,8 45,2 5,6 Pozn.: Pufr sestává z roztoku 0,2M kys. octové a 0,2M octanu sodného. 0,1M pufr připravíme smícháním uvedeného množství složek a doplníme do 100 ml vodou. ˇ borátový (pH=10) 56,85 g tetraborátu dvojsodného nebo 30 g tetraborátu dvojsodného (bezvodý) v 1500 ml teplé destilované vody. Po ochlazení upravíme hodnotu pH na 10 pomocí 20% NaOH a doplníme na objem 2000 ml destilovanou vodou. ˇ citrátový 42 g kyselina citronová 16 g NaOH 900 ml destilované vody Upravit na pH = 5,0 přídavkem 10M NaOH ˇ EDTA-magnesium arzenátový Roztok A: 31,2 g Na2HAsO4.7H2O v 800 ml destilované vody 10 ml 0,2 M EDTA (tetra sodium) Roztok B: 2,46 g MgSO4. 7H2O 100 ml destilovaná voda (pH upravit 1M H2SO4 na hodnotu 7,4) smíchat roztoky A (800 ml) a B (100 ml) a doplnit na objem 1000 ml destilovanou vodou 6 ˇ fosfátový 0,067M 0,067M KH2PO4 (ml) 0,067 M Na2HPO4 (ml) pH 9 1 5,91 8 2 6,24 7 3 6,47 6 4 6,64 5 5 6,81 4 6 6,98 3 7 7,17 2 8 7,38 1 9 7,73 0,5 9,5 8,04 Pozn.: 0,067 M roztok KH2PO4 připravíme rozpuštěním 9,078 g soli v 1000 ml redestil. vody. 0,067 M roztok Na2HPO4.2H2O připravíme rozpuštěním 11,876 g soli v 1000 ml redestil. vody. Sterilizace při 200 kPa 20 minut. ˇ fosfátový 0,1 M (pH = 7,5) 13,61 g KH2PO4 22,82 g K2HPO4.3H2O 1000 ml destilované vody ˇ fosfátový 0,05 M (pH 7,2) 1,431 g Na2HPO4. 12 H2O 0,549 g KH2PO4 rozpustit v 240 ml destilované vody ˇ fosfátový 0,05M (pH= 8,0) 50 ml 0,2 M KH2PO4 46,85 ml 0,2 M NaOH doplnit destilovanou vodou na 200 ml 7 ˇ Tris-HCl (0,05M) 0,05M Tris-(hydroxymethyl)-aminomethan (TRIS) pufr dle Gomoriho HCl (ml) pH 44,2 7,2 41,4 7,4 38,4 7,6 32,5 7,8 26,8 8 21,9 8,2 16,5 8,4 12,2 8,6 8,1 8,8 5 9 Pozn.: K 50 ml 0,2M roztoku TRIS přidáme uvedené množství 0,2M HCl a doplníme dest.vodou na 200 ml. 0,2M roztok TRIS připravíme rozpuštěním 24,2 g TRIS v 1000 ml destil. vody. 18. Roztok ˇ arzenát-molybdenát 25 g molybdenanu amonného rozpustíme ve 450 ml destilované vody. Přidáme po kapkách ( za neustálého míchání) 25 ml koncentrované kyseliny sírové. Na závěr přidáme 25 ml Na2HAsO4.7H2O ( 3 g .25 ml-1 vody) a důkladně promícháme. Připravený roztok ponecháme 2 dny při 37°C v termostatu a přelijeme do tmavé láhve. Těsně před použití smícháme 1 díl tohoto roztoku se dvěma díly 0,75 M H2SO4. ˇ dichloroizokyanid sodný (0,1%) 0,1 g dichloroizokyanidu rozpustíme ve 100 ml destilované vody (připravit těsně před použitím) ˇ KCl 74,6 g KCl rozpustíme v destilované vodě a přidáme 10 ml 1 M HCl (32% HCl odpovídá 10M HCl). Doplníme destilovanou vodou na 1000 ml. ˇ ke stanovení ureázy [ 2,5M KCl + síran stříbrný (100 mg.l-1 )] 100 mg Ag2SO4 v 700 ml destilované vody. Ve vytvořeném roztoku rozpustíme 188 g KCl a doplníme do 1000 ml destilovanou vodou. 8 ˇ KMC (roztok karboxymetyl celulózy) Příprava 0,7%(w/v) roztoku:7 g KMC (sodná sůl) rozpustíme v 1000 ml acetátového pufru a mícháme při teplotě 45°C po dobu 2 h. Vzniklý roztok musí být uchováván v chladu při +4°C, nejdéle po dobu jednoho týdne. ˇ NaHCO3 42 g NaHCO3 rozpustíme v 900 ml destilované vody a upravíme pH na hodnotu 8,5 pomocí 10M NaOH. Doplníme do 1000 ml destilovanou vodou. ˇ salicylátu sodného 17 g salicylátu sodného rozpustíme v destilované vodě. Přidáme 120 mg nitroprussid sodný a doplníme destilovanou vodou do 100 ml. ˇ stimulační 39 mg Yeast extract 58,5 mg NH4Cl 15,6 mg MgSO4 . 7H2O 13 mg KH2PO4 rozpustit a doplnit na objem 160 ml destilovanou vodou 19. Standard ˇ ATP (10-3 M) 6,23 mg ATP (disodium) 7,0 ml pufr EDTA-magnesium arzenátový ˇ ke stanovení ninhydrin-reaktivního dusíku 10mM L-leucin (1,312 g/l) 10mM NH4-N (0.661 g (NH4)2SO4 /l) Roztoky jsou připraveny odděleně v 0,5M K2SO4 a ředěny v rozsahu 0-1000 NH4-N ˇ NH4-N (50g NH4-N ml-1 ) 0,234 g síranu amonného rozpustíme v 1000 ml destilované vody. ˇ NH4-N ( I + II) Roztok I : 3,82 g chloridu amonného rozpustíme v destilované vodě a doplníme v destilovanou vodou na objem 1000 ml ( 1000 mg NH4-N ml ­1 ). Roztok je stabilní po dobu několika týdnů při teplotě +4°C. Roztok II: Pipetujeme 0,0, 1,0, 1,5, 2,0, 2,5 ml roztoku I do odměrných baněk (100 ml) a doplníme do 100 ml roztokem KCl. ˇ tyrozin 50 mg tyrozinu rozpustíme ve 100 ml 0,05M Tris-HCl pufru (pH=8,1). 9 20. TA (tryptonový agar ­ 2%;0,7%) 10 g Trypton 4 g Yeast extract 3 g NaCl 20 g agar-agar (pro přípravu 0,7% TA navážíme 7 g agar-agar) Doplnit destilovanou vodou do 1000 ml Sterilizace 150 kPa 20 minut. 21. TB (tryptonový bujón) 10 g Trypton 4 g Yeast extract 3 g NaCl Doplnit destilovanou vodou do 1000 ml Sterilizace 150 kPa 20 minut. 22. Trichloroctová kyselina (15%) 75 g trichloroctové kyseliny (TCA) rozpustíme přibližně v 300 ml destilované vody a doplníme destilovanou vodou do 500 ml. 23. Tween 80 1% emulze polyoxyetylensorbitan monooleátu v 0,05M Tris-HCl pufru Homogenizujeme roztřepáním do vytvoření stabilní emulze 24. YE konc. (yeast extract koncentrovaný) 2 g Yeast extract 100 ml destilované vody Upravit pH na 7,2 Sterilizace 150 kPa 20 minut.