Střevní infekce a hlavní původci průjmů MUDr. Lenka Černohorská, PhD. Normální flóra zažívacího traktu • Dutina ústní (ústní neisserie, streptokoky, anaeroby) • Jícen (amikrobie) • Žaludek (enterokok ojediněle, laktobacilus) • Dvanáctník (enterobakterie, enterokok) • Tenké střevo (málo bakterií) • Tlusté střevo (anaerobní - bifidobacterium, clostridia; aerobní - E. coli, enterokoky aj.) Střevní infekce Průjmy Otravy z potravin Příznaky střevních infekcí ü Průjem ü Zvracení ü Nechutenství ü Teploty ü Dehydratace – a z toho plynoucí až šokový stav Původci infekčních průjmů • Bakterie • Viry • Paraziti Bakteriální původci průjmů U nás • Campylobacter jejuni • Salmonella sp. • Escherichia coli (ETEC, EIEC, EPEC, EHEC) • Shigella sp. • Yersinia enterocolitica • Enterobakterie, kvasinky aj. • Clostridium difficile - po užívání linkosamidů Ve světě • Vibrio cholerae aj. • Aeromonas sp. • Plesiomonas shigelloides Viroví původci průjmů • Rotaviry • Adenoviry • Kaliciviry – virus Norwalk • Coronaviry • Astroviry Parazitární původci průjmů • Giardia lamblia – bičíkovec • Entamoeba histolytica - améba • Cryptosporidium parvum • Cyclospory, Isospory aj. Terapie průjmů • Běžné infekce neléčíme antibiotiky • Vážná onemocnění • Parazitární původce • Ve většině případů je nutná hydratace • Vhodná je i úprava střevní flóry (zelí, jogurty) Prevence a epidemiologie Otravy z potravin Mikrob sám není původcem otravy! Původcem je enterotoxin, který se vylučuje během množení mikroba v potravině !!!! Otravy z potravin • Staphylococcus aureus (majonézy) • Bacillus cereus (pokrmy z rýže) • Clostridium botulinum (botulotoxin v konzervách – zelenina, klobásy) • Clostridium perfringens typ A Terapie a prevence otrav • Stafylokoková - rychle odezní sama • B. cereus – hydratace • Botulinismus – JIP - antisérum, umělá ventilace, často infaustní prognóza • Prevence - správná příprava pokrmů, hygiena rukou Odběr + transport stolice na jednotlivá vyšetření • Bakterie – v transportní půdě • Viry – lískový oříšek • Paraziti – lískový oříšek do zkumavky • Otravy – zvratky, zbytky jídel Diagnostika bakteriálních původců • Průkaz toxinu A (C. difficile) • Kultivace na různých půdách (výběr závisí na stáří pacienta a diagnóze) • U cestovatelů přidáváme i méně obvyklé půdy Den 0. (přijatá stolice) Negativní výsledek je za 48h Pozitivní za 72h a déle Identifikace bakterie • Biochemická (pestré řady, ENTEROTEST) • Serotypizace • Citlivost na ATB běžně nestanovujeme Průkaz virových a parazitárních původců • Viry : přímý průkaz – elektronová mikroskopie, PCR, ELISA, latex. aglutinace • Parazité: mikroskopický průkaz Původci otrav – diagnostika • Nestačí kultivační průkaz mikroba • Vždy nutný průkaz toxinu (NRL, specializované techniky - chromatografie, pokus na myši aj.)