J04 – Biochemická identifikace Ondřej Zahradníček K praktickému cvičení pro VLLM0421c Kontakty na mne: 777 031 969 zahradnicek@fnusa.cz ICQ 242-234-100 Postavení v systému metod n Přímé metody (mikrob – část – produkt): n Mikroskopie – průkaz ve vzorku i id. n Kultivace – průkaz ve vzorku i identifikace n Biochemická identifikace – jen identifikace! n Průkaz antigenu – průkaz ve vzorku i id. n Průkaz nukleové kyseliny – zpravidla jen průkaz ve vzorku n Pokus na zvířeti – zpravidla průkaz ve vzorku n Nepřímé metody (protilátky) Obecný princip n I mezi savci jsou rozdíly. Člověk neumí tvořit vitamin C, někteří savci ano n Mezi bakteriemi velké rozdíly v produkci různých enzymů. Někdy jsou mezidruhové, avšak jsou i mezi kmeny n Bakterii předložíme určitý substrát a zkoumáme, zda ho bakterie pomocí svého enzymu změní v produkt. Produkt se musí lišit od substrátu skupenstvím či barvou. Neliší-li se, užijeme indikátor Pro připomenutí… Jestlipak víte, že jste se s takovým biochemickým testem už vlastně setkali? Že ne? Ale ano, v minulém praktiku. ENDOVA PŮDA v sobě také Problémy n Málokdy pozorujeme, že 100 % či 0 % kmenů určitého druhu tvoří daný enzym n Častěji je to 90 %, 10 %, 70 %, 30 %… Pokud např. víme, že Janičkella tvoří lenkulázu v 90 % a Evičkella v 10 %, pak lenkuláza-pozitivní mikrob sice může být typická Janičkella, ale také atypická Evičkella n Proto lze-li, sledujeme více znaků než 1 Možnosti praktického provedení – 1 (rychlé testy) n Katalázový test (Ú2): velmi jednoduchý, do substrátu (roztok H[2]O[2]) rozmícháme bakterie. Bublinky = pozitivita n Testy s dg. proužky – oxidáza (Ú1), PYR-test a podobné. Reakční ploškou se dotkneme kolonií. V případě pozitivity ploška změní barvu. Někdy je nutno několik minut vyčkat (INAC u dg. moraxel), někdy vyčkat a pak ještě přikápnout činidlo (PYR-test). Možnosti praktického provedení – 2 (inkubace 24 h) n Jednoduché zkumavkové testy: do zkumavky se dá substrát (a indikátor). Pozitivita testu = změna zbarvení (arabinóza). Substrát se může přidat i na proužku (ONPG-test, Ú3). n Složité zkumavkové testy: v jedné zkumavce více reakcí, např. zbarvení tekutiny + prstenec + zákal (MIU, Ú5). Nebo jsou substráty (více než jeden) v.pevné půdě (Hajnova půda Ú4). Ú4 Hajnova půda - princip n Barva spodní části půdy beze změny: baktérie nefermentuje glukózu (rozdíl tzv. G- neferm. tyčky × enterobakterie) n Spodní část zčerná – tvorba H[2]S n Půda potrhaná, s bublinkami – tvorba plynu z glukózy n Dolní část žlutá, horní červená – bakt. fermentuje glukózu, ale ne laktózu n Půda celá žlutá – fermentuje i laktózu Ú5 MIU princip n Motility – pohyb. Pohyblivé bakterie rostou nejen kolem vpichu, ale v celém objemu zkumavky. n Indol (tvorba). U bakterií tvořících indol se po přídání Kovácsova činidla vytvoří červený prstenec na styku činidla a půdy n Urea (močovina). Štěpení močoviny – celý objem půdy zrůžoví Hajna + MIU – vyhodnocení (Ú6) Možnosti praktického provedení – 3 (opět min. 24 h) n Miniaturizace sady jednoduchých zkumavkových testů `a testy v důlcích plastových mikrotitračních destiček. Místo každé zkumavky je jeden důlek n Sady obsahují zpravidla 8 až 32 testů n Liší se v technických detailech. Vždy je však substrát lyofilizovaný, bakterie se nejprve rozmíchá ve FR nebo suspenz. médiu a pak se kape či lije do důlků Různé typy testů v „panelech“ n U nás se užívají testy fy Pliva-Lachema Brno (zde NEFERMtest 24) n Ve světě existují různé produkty Co se po vás chce v Úkolu 7a n Nachystejte si destičky, které jsou vcelku (EnteroTest 2). Odhrňte si jeden řádek, ve kterém ještě není tekutina. n Do jedné širší zkumavky se zlatým kloboučkem vyžíhanou kličkou vmíchejte bakterie. Kličku opět vyžíhejte n Kapátkem suspenzi ze zkumavky přeneste do jednoho řádku destičky n Nyní by se destička dala přes noc do 37.°C (Ta vaše je jen cvičná, vyhodí se) Vyhodnocení testů (Úkol 7b) n Všechny reakce se odečtou. Někdy též reakce se zbytkem susp. ve zkumavce n (1) Porovnání s tabulkou: nepraktické. n (2) Někdy se výsledek zadá do počítače, který „vyplivne“ výsledek. n (3) Nejčastěji se vypočítá oktalový kód výsledek vyhledá v seznamu kódů. Konkrétně u ENTEROtestu16 (530 063 = E. coli, 99,89 %, T[in]=1,00) Charakteristika výsledku n Ať už v seznamu kódů, nebo ve výstupu počítače, je výsledek charakterizován: n % pravděpodobnosti: např. že je 90% pravděpodobnost, že kmen opravdu je Janičkella elegans a ne něco jiného n Index typičnosti: míra shody s „ideálním kmenem“ Janičkella elegans. Pokud je kmen ideální, je T[in] = 1,00; pokud kmen např. netvoří lenkulázu, ačkoli 90 % janičkel ji tvoří, bude T[in] nižší než 1,00 Přeji Vám hezký zbytek dne…