Protokol č.2: Tvary buněk a kolonií Kmeny mikroorganismů pro cvičení 1 a 2 (ke každé úloze 2-3 preparáty své nebo spoluautorů, do každého protokolu pak psát pouze kmeny v něm zobrazené) Bacillus thuringiensis CCM 19 (G+ tyčky) Arthrobacter crystallopoietes CCM 2386 (G+ tyčky) Serratia marcescens CCM 303(G- tyčka) Azotobacter vinelandii CCM 289 (slizovité kolonie, pouzdra) Leuconostoc mesenteroides CCM 1803 (slizovité kolonie, pouzdra) Bacillus sphaericus CCM 1615 (G+ tyčky) Bacillus mycoides CCM 145 (G+ tyčky) Sporosarcina ureae CCM 860 – G+ tetrády Bacillus cereus CCM 2010 (G+ tyčky) Bacillus megaterium CCM 2007 (G+ tyčky) Bacillus subtilis CCM 2216 (G+ tyčky) Streptomyces griseus ssp. griseus CCM 2386 – vlákna, G+ Nocardia carnea CCM 2756 – pro makrofoto kolonií Saccharomyces cerevisiae – kvasinka, eukaryotní buňka, pro fázový kontrast Micrococcus luteus CCM 169 - G+ kok 1) Gramovo barvení – složí pro rozlišení G+ a G- a pro určení morfologie buněk. Koky, tyčinky, zakřivené tyčky, spirily, pleomorfní buňky,vlákna 2-3 preparáty 2) Analýza obrazu - LUCIA G/GF Ukázka preparátu, program LUCIA – s vložení měřítka + velikost buňky 3) Makrofotografie kolonií Makroskopické snímání kolonií – příklady pravidelných, nepravidelných, lesklých, matných kolonií, jejich popis – okraje, povrch, tvar, barva Kolonie bakteriální = společenství buněk vzniklé obvykle na povrchu pevné kultivační půdy z třeba i jediné životaschopné buňky. + Velikost (průměr; mm) + Tvar – kolonie pravidelná kulatá, oválná, nepravidelně laločnatá, vláknitá, rhizoidní, plazící se + Profil – kolonie vyvýšená, plochá, pupkovitá,miskovitá … + Okraje – pravidelné, filiformní, laločnaté, okrouhlé … + Povrch – hladký, lesklý (S – fáze), matný, drsný (R- fáze), krabatý + Transparence – průhledná, průsvitná, neprůsvitná kolonie + Barva - kolonie bezbarvá, či pigmentovaná :našedlá, bělavá, žlutá … O/ Další znaky popisované na bakteriální kolonii: § Vůně, zápach – po jasmínu, žluklém másle, ovocný … § Tvorba mycelia § Změny media – dvorec zbarvení, hemolýzy, precipitátu § Konzistence – zjišťuje se bakteriální kličkou (viskózní, mazlavá, drobivá, zarůstá do agaru)