8-Chemická analýza 1. Byl srovnáván obsah železa, celkové a disulfidické síry v koňském a vepřovém hemoglobinu: Hemoglobin Fe,% S-S,% celk.S,% koňský 0,355 0,380 0,390 vepřový 0,40 0,000 0,480 Srovnejte min. M[r] a určete počet uvedených prvků v molekule! 2. Glutenin obsahuje 1,6 % Try, 4,5 % Tyr a 1,8 % kys. β-hydroxyglutamové. Vypočtěte min. M[r] a počet uvedených zbytků v molekule! 3. Bylo zjištěno, že 1 g hemoglobinu (Hb) váže max. 1,34 ml O[2] za normální T a p. Hb obsahuje 0,335% Fe. Vypočítejte stechiometrii vazby O[2] na Fe! 4. Vazebná kapacita želatiny je pro kyseliny 96.10^-5 a pro zásady 7.10^-4 val.g^-1. Určete min. M[r]! 5. Vazebná kapacita albuminu je pro kyseliny 72.10^-5 a pro zásady 7.10^-4 val.g^-1. M[r] určená měřením difuse a sedimentací je 67 100. Určete počet kyselých a zásaditých skupin v molekule! 6. Peptid A poskytl po totální hydrolýze ekvimolární směs Ala, Arg, Glu, Gly, Lys, Tyr a Val. Po působení 2,4-DNFB se v hydrolyzátu objevil DNF-Ala. Karboxypeptidáza odštěpí z A jako první Gly. Trypsin štěpí A na Arg a peptidy B a C. Peptid B se štěpí chymotrypsinem na B[1] a B[2]. B[1] se hydrolyzuje na Val a Tyr, DNFB derivatizuje Val. B[2] dává po hydrolýze Glu a Gly, DNFB derivatizuje Glu. Peptid C poskytuje hydrolýzou Ala a Lys, DNFB derivatizuje Ala. Jaká je primární struktura peptidu A?