Charakterizace proteinů hmotnostní spektrometrií Bi 7050 PŘÍPRAVA PROTEINOVÉHO VZORKU PRO MS ANALÝZU Hana Konečná Centrální laboratoř SOLUBILIZACE VZORKU § nekovalentní interakce – denaturace detergenty CHAPS, Triton, Nonidet chaotropy močovina, thiomočovina § disulfidické můstky – redukce § inhibice proteáz, fosfatáz, glykozidáz § odstranění solí, lipidů, polysacharidů, NA ZÁKLADNÍ PRAVIDLA § zabránit proteolýze § jednoduchý postup § čerstvé reagencie § čerstvý vzorek § odstranit pevné částice - centrifugace § odstranit kontaminanty KONTAMINANTY § soli, zbytky pufrů § malé endogenní molekuly § iontové detergenty § nukleové kyseliny § polysacharidy § lipidy § fenolické látky 2D GE PRVNÍ ROZMĚR 2D GE § rehydratace § aplikace vzorku § ochrana cysteinu § fokusační podmínky BARVENÍ PROTEINU - LINEARITA Biomarkery onemocnění GvHD v lidské plasmě 2D or not 2D ? n rozlišení n vizuální aspekty n multigelové jednotky n dynamický rozsah n extrémní proteiny (membránové,basické...) n reprodukovatelnost, image analýza n citlivost barvení n pracnost n nesnadná automatizace n postdigesční extrakce PREFRAKCIONACE PREFRAKCIONACE MIKRO ROZSAH SDS PAGE separace identifikace ALTERNATIVA 2D GE MULTIDIMENZIONÁLNÍ CHROMATOGRAFIE PROTEINY A PEPTIDY PRINCIPY SEPARACE KAPALINOVOU CHROMATOGRAFIÍ IMAC Immobilized Metal Affinity Chromatography PHOS Select Iron Affinity gel HPLC LC PERFÚZNÍ MULTIDIMENZIONÁLNÍ CHROMATOGRAFIE MULTIDIMENZIONÁLNÍ CHROMATOGRAFIE PRO KOMPLEMENTARITA METOD LITERATURA