6-Osmotický tlak 1. Roztok cukru o koncentraci 0,388 g/100 ml měl při 10^ oC osmotický tlak 380 mm Hg. Vypočtěte jeho M[r]. (R = 8,314 J.mol^-1.^oK^-1, hustota Hg = 13,59 g.cm^-3). 2. Byla naměřena závislost osmotického tlaku P (v mm vodního sloupce) roztoku hemoglobinu na jeho koncentraci c (v g/100 ml): c P c P 0,65 25 2,98 112 0,81 31 3,52 134 1,11 39 3,90 146 1,24 47 4,89 196 1,65 57 6,06 239 1,78 57 8,01 342 2,17 83 8,89 387 2,54 89 3. Vypočtěte osmotický tlak roztoku glycerolu (1 g/100 ml) při 22 ^oC! 4. U bílkovin A a B byla naměřena tato závislost osmotického tlaku P (kg.cm^-2) na jejich koncentraci c (g.dm^-3): c 10 20 30 40 P[A] 0,0038 0,0078 0,0120 0,0160 P[B] 0,0075 0,0220 0,0423 0,0720 Vypočtěte M[r] a z naměřených údajů vyvoďte, čím se odlišují molekuly bílkovin A a B! 5. Byl sledován vliv pH na osmotický tlak P ovčího hemoglobinu. Pro 1% roztok při 0 ^oC byla naměřena tato závislost: pH 5,0 5,4 6,5 6,7 6,8 6,8 6,8 7,2 10,2 P (mm Hg) 21,5 13,4 3,2 2,4 3,5 4,5 5,0 15,6 21,4 Určete pI a vysvětlete!