Stříbřicí roztoky: 1- Ve 100ml destilované vody rozpustíme 5g dusičnanu stříbrného, přidáváme zvolna a ke konci velmi opatrně hydroxid amonný až se vzniklá sraženina rozpustí - jen slabý zákal nerozpustné sraženiny. Roztok přefiltrujeme do hnědé láhve, která je dokonale zbavena nečistot a mastnoty a doplníme destilovanou vodou na 500ml. 2- Druhý roztok je redukční: 500ml destilované vody uvedeme do varu v kádince. Do vařící vody postupně přilijeme roztok dusičnanu stříbrného (1g AgNO[3] v 10ml vody) a roztok vinanu sodno-draselného ( v 10 ml vody rozpustíme 0,83g vinanu sodno-draselného, tzv. Seignetovy soli). Vznikne sraženina procházející do světlešedého zabarvení. Var se přeruší asi po 3 min. Sraženina se sbalí a je dobře filtrovatelná. Po ochladnutí se roztok přefiltruje do čisté hnědé lahve se zabroušenou zátkou. Místo vinanu se dá použít i ekvimolární množství glukosy (postup zůstává stejný). Čištění skla: Musíme zbavit sklo hlavně mastných nečistot, umýváme jarem, roztokem konc. louhu a nakonec kys. chromsírovou. Skleněné předměty dokonale omyjeme pitnou vodou a nakonec destilovanou vodou. Těsně před stříbřením smícháme stejné objemy roztoků a dokonale promícháme a nalijeme do čisté nádoby, kterou nebo v které provádíme stříbření. Po 1 hodině vyjmeme předmět z lázně a několikrát vypláchneme pitnou vodou a nakonec destilovanou. Proces se dá urychlit zahřátím stříbřící směsi na asi 50 - 60° C. Pozor, roztok nesmí vařit! Necháme dokonale oschnout a opatříme vrstvičku Ag ochranným lakem (polyvinylacetát rozpustný v acetonu). Nežádoucí stříbro snadno odstraníme kys. dusičnou. Kovové stříbro ve velmi slabé vrstvě prosvítá modře. Zlato zeleně.