VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY PODLE ČEHO VYBÍRAT POTRAVINY ? ● V čem je výrobek zabalený (počet obalů, PVC, PS, atd.) ● Kde je výrobek vyrobený (z jaké dálky je dovezený - spotřeba energie) ● Obsahuje konzervační látky? Obsahuje dochucovadla a barviva a jaká? ● Produkt intenzivního zemědělství? ● BIO VÝROBEK? ● Maso? Živočišné produkty? “ÉČKA“ ● antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, zahušťovadla, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, lešticí látky, látky zlepšující mouku, ● Ne všechna „éčka“ jsou nebezpečná ● E100, E120 – žluté a červené barvivo - neškodné ● E621 – (g. sodný) zvýrazňovač chuti - škodlivý ● E223 – disulfid sodný, konzervant - škodlivý ● E220 – oxid siřičitý, konzervant - škodlivý INTENZIVNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ ● Týrání zvířat ● Monokultury (škůdci – pesticidy; Irský bramborový hladomor 1816-1818) ● Snižování přírodní rozmanitosti ● Eroze ● Kontaminace půdy ● Kontaminace spodních vod ● Úpadek venkova PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci (zvyšovat obsah organické hmoty a humusu v půdě, zlepšovat její fyzikální vlastnosti a umožnit bohatý rozvoj společenstva půdních organismů) ● vyvarovat se všech forem znečištění pocházejících ze zemědělského podnikání (využívání všech odpadů pro výrobu organických hnojiv) ● pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje, minimalizovat ztráty ● minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů energie (odmítnutí syntetických minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin); PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● hospodářským zvířatům vytvořit podmínky, které odpovídají jejich fyziologickým a etologickým potřebám a humánním a etickým zásadám (způsob chovu musí zvířatům umožnit přirozené chování včetně pohybu venku, jejich zdravý růst, vývoj a reprodukci) ● udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny ● Pěstování rostlin se děje (je-li to možné) bez chemických postřiků (pesticidy, herbicidy, antibiotika, hormony, ozáření, GMO) ● Chov zvířat je přirozený PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● Zvířata v ekologickém zemědělství: ● nesmí být chována ve velkochovech ● musí mít dostatek prostoru ● musí mít přirozenou potravu POTRAVINY GMO ● POTRAVINY GMO: Geneticky modifikované organismy. Komerčně se využívají právě v zemědělství. Potřebných vlastností organismu se dosahuje uměle vyvolanými změnami v genech organismu. Ekologické nebezpečí představuje zejména možnost křížení s příbuznými druhy a vytvoření tzv. superplevele, který ohrozí diversitu ekosystému. Zdravotní hrozbu mohou představovat alergeny v organismech, ve kterých se přirozeně nevyskytují. PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ