Vliv lidské činnosti na kvalitu půdy – globální hledisko Zdeněk Máčka Koncepce kvality / zdraví půdy • KVALITA PŮDY = schopnost půdy plnit žádanou funkci • Stěžejní funkce půdy: – prostředí pro udržení života rostlin a živočichů – přírodní nárazník – udržování dobrého zdravotního stavu rostlin a živočichů Kvalita půdy – vymezení pojmu Schopnost půdy fungovat v rámci hranic ekosystému (a někdy i mimo něj) tak, aby byla udržena biologická produktivita a rozmanitost, byla zachována kvalita přírodního prostředí a bylo zajištěno zdraví rostlin a živočichů. Schéma definice a funkce půdního zdraví a jeho indikátorů Hodnocení kvality půdy • Dynamické fyzikální, chemické a biologické procesy → funkce půdy • Hodnocení půdních procesů pomocí souboru indikátorů • Index kvality půdy Rezistence a resilience půdy • Rezistence = schopnost odolávat změně při působení vnější síly nebo disturbance • Resilience = schopnost půdy zvrátit vlastnosti, které získala působením vnější síly nebo disturbance Udržení biologické produktivity půdy • Populační exploze • Intenzifikace agroekosystémů – „zelená revoluce“ Pozitivní dopady intenzifikace zemědělství • Zvýšení obsahu makronutrientů v půdách • Zvýšení množství posklizňových zbytků → eroze, obsah organických látek • Snížení záborů další (zranitelné) půdy • Efektivnější využívání živin novými odrůdami plodin Negativní dopady intenzifikace zemědělství • Přehnojování • Zasolování • Kontaminace pesticidy • Dopady na výživu světové populace • Vitalita zemědělských plodin • Snížení biodiverzity Vynucená intenzifikace zemědělství • Střídavé hospodářství (shifting-cultivation) • Nomádské pastevní systémy • Zemědělství v marginálních oblastech, urbanizace Terra preta do índio - Amazonie