Proteus vulgaris Taxonomické zařazení: třída Gammaproteobacteria, čeleď Enterobacteriaceae, rod Proteus Reakce na Gramovo barvení: G- Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky Velikost buňky [µm]: 1,0-3,0 x 0,4-0,8 Pohyblivost: pohybuje se pomocí peritrichálně umístěných bičíků, typicky se pohybující buňky (swimming) se na tuhém médiu diferencují v buňky pohybující se plazivým růstem (swarming) Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 37 °C (roste 10-43 °C) Speciální požadavky na výživu a růst: vyžaduje kyselinu nikotinovou Hlavní diagnostické znaky: produkuje sirovodík a fenylalanindeaminázu, hydrolyzuje Tween 80, tvoří indol, ureáza a fosfatáza pozitivní, laktóza negativní, kataláza pozitivní, oxidáza negativní Obsah G+C [mol %]: 38,1-40,5 Výskyt a význam: střevo člověka, hnojiva, voda, půda Poznámka: patogenní, způsobuje infekce močových cest Escherichia coli Taxonomické zařazení: čeleď Enterobacteriaceae, rod Escherichia Reakce na Gramovo barvení: G- Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky, jednotlivé nebo po dvou Velikost buňky [µm]: 2,0-6,0 x 1,1-1,5 Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků nebo nepohyblivé Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 37°C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, oxidáza negativní, laktóza pozitivní, tvoří indol, netvoří sirovodík a acetoin Obsah G+C [mol %]: 48-52 Výskyt a význam: tlusté střevo teplokrevných živočichů a člověka Poznámka: potenciální patogen E. coli: Endova půda SACCHAROMYCES CEREVISIAE Hansen Taxonomické zařazení: Ascomycetes Čeleď: Saccharomycetaceae Druhy, které vytvářejí kulovité hladkostěnné askospóry a jejich asky přetrvávají, rozdělujeme na dva rody: 1. Zygosaccharomyces- buňky jsou ve vegetativní fázi haploidní a než se vytvoří askus, musí se spájet nezávislé buňky nebo musí dojít k somatogamní autogamii. 2. Saccharomyces- buňky jsou ve vegetativní fázi diploidní a tyto diploidní buňky se přímo mění na asky. Spóry se spájí nebo nejprve klíčí a potom se spájí na diploidní spóry, které klíčí na diploidní buňky. Morfologické znaky: Tvar a velikost vegetativních buněk [µm]: S.cerevisiae subsp.cerevisiae- elipsoidní i kulovité buňky s rozměry(3,7-9,7)x(2,6-6,4). Některé kmeny vytváří cylindrické až protáhlé buňky, někdy víc než 20 dlouhé. Vytváří se rudimentární nebo stromečkovité- bohatě větvené pseudomycelium. Pravé mycelium se nevytváří. S.cerevisiae subsp.uvarum- buňky stejných tvarů i rozměrů. Vyšlechtěné triploidní nebo aneuploidní buňky jsou mohutnější, průměrně 7-8 dlouhé. Pseudomycelium jen rudimentární, pravé hyfy se netvoří. Vzhled a konzistence kolonií: S.cerevisiae subsp.cerevisiae- nátěr je těstovitý, krémový, světle hnědý, hladký, lesklý, ale může být i skládaný, kráterovitý, drsný, kučeravý. S.cerevisiae subsp.uvarum- nátěr je těstovitý, krémový, hladký. Nikdy není drsný ani kučeravý. Obrovské kolonie rostou pomaleji než S.cerevisiae subsp.cerevisiae a dosahují i menších rozměrů. Prorůstají často do výšky. Charakter nárůstu v kapalném mediu: S.cerevisiae subsp.cerevisiae - v kapalinách tvoří sediment a při okrajích prstenec, po delším čase se může vytvořit i tenká mázdra. S.cerevisiae subsp.uvarum- v kapalných prostředích vytváří sediment, po delším čase mohou vytvořit prstenec . Mázdra se nevytváří. Způsob rozmnožování: Vegetativní rozmnožování - Vegetativně se rozmnožuje multilaterálním holoblastickým pučením. Pohlavní rozmnožování - Haplo-diplobiotický životní cyklus, vegetativní buňky se mění přímo na asky. Spóry diploidních kmenů jsou po1-4 v asku, jsou kulovité s hladkou stěnou. Kmeny jsou homothalické i heterothalické. U S.cerevisiae subsp.uvarum u pivovarnických polyploidů, se spóry zpravidla nevyskytují, nebo jen po1-2 a nejsou vitální. Fyziologické znaky: Produkce ureasy - negativní. Utilizace KNO[3] - negativní. Zkvašování sacharidů: Mal+ Sac+ Lac- Asimilace sacharidů: Mal+ Sac+ Lac- Raf+ Mlz+ (Raf+ Mlz-) Xyl- Ara- Inl- Aml- (Inl+ Aml-) Cel- Tre+ Výskyt a význam: Spojený rod S. cerevisiae se v praxi využívá ve velké míře hlavně v klasickém kvasném průmyslu. Nativní preparát. Úsečka na fotografii znázorňuje délku 100 µm Micrococcus luteus Taxonomické zařazení: kmen Actinobacteria, čeleď Micrococcaceae, rod Micrococcus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: kulovité buňky, v tetrádách Velikost buňky [µm]: 0,9-1,8 Pohyblivost: nepohyblivé Vztah ke kyslíku: aerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 25-37°C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, oxidáza pozitivní, nerostou v 15% NaCl, furazolidon rezistentní, hydrolyzuje želatinu, neokyseluje glukózu, žlutě pigmentující Obsah G+C [mol %]: 70-75,5 Výskyt a význam: primárně pokožka savců, sekundárně maso, půda a voda Streptomyces griseus ssp. griseus Taxonomické zařazení: třída Actinobacteria, čeleď Streptomycetaceae, rod Streptomyces Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: bohatě větvená, dlouhá vlákna, tvoří substrátové a vzdušné mycelium, kulaté spory v rovných řetízcích, převážně na vzdušném myceliu Velikost buňky [µm]: průměr 0,5-2,0 Pohyblivost: nepohyblivá Vztah ke kyslíku: aerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, redukuje nitráty, hydrolyzuje kasein, želatinu, hypoxantin, škrob, buněčná stěna - L-diaminopimelová kyselina, menachinon MK-9, mykolové kyseliny nejsou, mastné kyseliny - nasycené a iso/anteiso větvené, fosfolipid PII, spory na substrátovém myceliu ojediněle Obsah G+C [mol %]: 69-78 Výskyt a význam: půda, voda Poznámka: vývojový cyklus, klidové arthrospory přežívají nepříznivé podmínky v půdě, nepohyblivé Bacillus cereus Taxonomické zařazení: kmen Firmicutes, třída Bacilli, čeleď Bacillaceae, rod Bacillus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích, endospóry oválné, nezduřující buňku Velikost buňky [µm]: 3-5 x 1,0-1,2 Pohyblivost: pohyblivý Vztah ke kyslíku: aerobní i anaerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecitináza pozitivní, tvoří acetoin, hydrolyzuje želatinu, škrob, kasein a eskulin, redukuje nitráty, roste při 40 °C a anaerobně Obsah G+C [mol %]: 31,7-40,1 Výskyt a význam: půda, voda, potraviny