Zkouška z Mikrobiologie Bi5710 – podzim 2011 – L. Tvrzová Průběh a pravidla zkoušky Zkouška je písemná, 1. částí je test – 22 otázek, 22 bodů maximální zisk, minimální zisk pro složení zkoušky je 10 bodů, 2. část – otázka nebo úkol – odpovídáte souvislým nebo strukturovaným textem v rozsahu cca ½ strany A4 – 8 bodů za kompletně zodpovězenou otázku (odpověď na otázku či všechny části otázky, shrnutí nejdůležitějších údajů). Celkový zisk – maximálně 30 bodů. K bodům získaným u zkoušky se připočítávají bonusové body z průběžných testů v semestru (při účasti na přednáškách). Zkouška je hodnocena na základě získaného počtu bodů méně než 15 bodů - F 15 – 17 bodů – E 18 – 20 bodů – D 21 – 24 bodů – C 25 – 27 bodů – B 28 a více bodů - A Každý student, který splní podmínky testu – tj. získá alespoň 10 bodů, má možnost požádat o ústní zkoušení. Domluví se osobně při zkoušce nebo písemně (mailem) do 24h od zveřejnění výsledků zkoušky v IS MU. Známka pak bude shrnovat výsledky písemné a ústní zkoušky. Tuto možnost doporučuji především studentům, kteří mají ztíženou přípravu ke zkoušce, problémy s písemným vyjadřováním a písemným projevem ... Tématické okruhy ke zkoušce 1. Mikrobiologie jako vědní disciplína, vznik a nejdůležitější mezníky. Charakteristika základních skupin mikroorganismů, jejich postavení ve fylogenetickém stromu organismů. 2. Prokaryotická buňka – struktura a funkce buňky bakterií a archeí. a. Pohyb a struktury pohybu. b. Diferenciace u prokaryot - klidová stádia, sporulace. c. růst a dělení prokaryotických mikroorganismů 3. Buňka eukaryotických mikroorganismů - houby (mikroskopické vláknité houby, kvasinky) - struktura a funkce buňky, růst, výskyt a význam 4. Výživa mikroorganismů – osnova přednášky 5. Přehled metabolismu mikroorganismů, se zaměřením na metabolismus prokaryot – osnova přednášky 6. Stručný přehled aktuálního systému prokaryot, jeho podstata 7. Vliv vnějšího prostředí na mikroorganismy 8. Kontrola růstu a množení mikroorganismů 9. Účelové chování bakteriální buňky – taxe a quorum sensing 10. Význam mikroorganismů v humánní a veterinární medicíně, v potravinářství, zemědělství a biotechnologiích a. nejdůležitější klinicky významné mikroorganismy b. mikroorganismy v mlékárenství, pekárenství, výrobě etanolu a alkoholických nápojů c. biokontrolní mikroorganismy d. mikroorganismy v symbióze s jinými organismy – hlízkové baktérie, metanogenní archea, mykorhiza Kontrolní otázky a úkoly: Proč jsou v mikrobiologii důležité metody metody sterilní práce? Popište podstatu těchto metod a jejich historický vývoj. Uveďte jména badatelů a lékařů, kteří se zasloužili o pokroky v medicíně v souvislosti s významným omezením dopadu infekčních chorob na zdraví člověka. Co jsou to mikroorganismy, jaké mají společné vlastnosti a čím se mikroorganismy jednotlivých základních skupin odlišují? Jaký má význam obor mikrobiologie? Kde se setkáváme s objekty jeho studia? Jak se liší prokaryotická buňka od buňky eukaryotické? Které tvary buňky znáte u prokaryot? Jak vznikají charakteristické shluky? Porovnejte buněčnou stěnu G+ a G- baktérií, porovnejte také jejich peptidoglykan. Jak se liší buněčná stěna archeí od buněčné stěny bakterií? Jako stavbu má cytoplazmatická membrána archeí, čím se odlišuje od stavby buněčné stěny baktérií a jaký mají tyto odlišnosti praktický význam? Jak probíhá dělení bakteriální buňky? Je u bakterií známa diferenciace? Co jsou faktory virulence? Uveďte příklady. Jaký je rozdíl mezi statickou a kontinuální kultivací mikroorganismů? Jak se liší výsledná růstová křivka? Jak ovlivňuje teplota růst prokaryotických mikroorganismů? Jaký je vztah prokaryotických mikroorganismů ke kyslíku? Jak jsou přizpůsobeny jeho přítomnosti/ nepřítomnosti? Definujte pojem sterilizace, jaký je význam, používané metody? Jak se liší a co mají naopak společného přirozená a syntetická kultivační média? Co jsou to selektivně-diagnostická kultivační média? Jaký je princip jejich použití? Kdo stál u zrodu metod sterilní práce a zavedení kultivačních médií v mikrobiologii? Jak se liší kultivace aerobních mikroorganismů od kultivace anaerobních mikroorganismů? Co je nutno dodržet při kultivaci aerobů a co při kultivaci anaerobů? Jak rostou a dělí se buňky hub? Jaký typ metabolismu má Escherichia coli a jak se její vztah ke kyslíku projevuje při kolonizaci jejího přirozeného prostředí? Jaký vztah ke kyslíku mají fakultativně anaerobní mikroorganismy a jak mohou získávat energii? Který typ energetického metabolismu preferují a proč? Jak je regulován metabolismus mikroorganismů v závislosti na dostupnosti (změnách koncentrace) akceptorů elektronů? Co je to kyslíkový efekt? Je u hub znám anaerobní metabolismus? Co je to fixace vzdušného dusíku? Které mikroorganismy jsou zodpovědné za tento proces a jaký má význam (pozitivní/ negativní) pro životní prostředí? Uveďte příklady metabolických procesů známých pouze u prokaryotických organismů. Jaký mají tyto procesy význam? Uveďte příklady metabolických procesů známých pouze u zástupců domény Archea. Jaký mají tyto procesy význam? Co je to homofermentativní mléčné kvašení a jaký má význam? Které mikroorganismy jsou zodpovědné za etanolové kvašení využívané v potravinářských procesech (pekárenství a výroba alkoholických nápojů)? Jaký je princip využívaných procesů? Jaké je taxonomické zařazení zodpovědných mikroorganismů a jak vypadá jejich buňka? Jak mohou získávat energii autotrofní mikroorganismy? Co je to anoxygenní fotosyntéza, u kterých mikroorganismů je známa a jak se liší od oxygenní fotosyntézy? Jaký má ekologický význam? Co je to metanogeneze? Které mikroorganismy mají schopnost fixovat vzdušný dusík (aerobní, anaerobní, fakultativně anerobní, patogenní, dle výskytu a metabolismu)? Co jsou a kdy vznikají sekundární metabolity? Na čem je založen aktuálně platný systém prokaryotických mikroorganismů? Co jsou to molekulární chronometry? Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Euryarcheota. Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Crenarcheota. Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Proteobacteria. Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Actinobacteria. Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Firmicutes. Uveďte nejdůležitější znaky a některé významné zástupce kmene Cyanobacteria. Uveďte bakteriální původce onemocnění člověka, živočichů a rostlin - příklady, faktory virulence, průběh onemocnění. Co jsou to nozokomiální infekce a které mikroorganismy je způsobují? Jaký je mechanismus účinku beta-laktamových antibiotik a čím může být způsobena rezistence na tato antibiotika? Která antibiotika inhibují proteosyntézu? Které antimikrobiální látky se používají k potlačení infekcí způsobených houbami a viry? Co je to fenolový koeficient? Co je to antiseptukum a dezinfekční roztok? Jak se sterilizuje jednorázový plastový laboratorní materiál? Které typy záření je možno využít k potlačení růstu mikroorganismů? Co jsou to biokontrolní mikroorganismy? Co jsou to acylované laktony homoserinu? Jak se uplatňují při regulaci funkce bakteriální buňky? Které baktérie a houby se využívají při výrobě mléčných výrobků? Co jsou to probiotické mikroorganismy?