Bacillus cereus Taxonomické zařazení: kmen Firmicutes, třída Bacilli, čeleď Bacillaceae, rod Bacillus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích, endospóry oválné, nezduřující buňku Velikost buňky [µm]: 3-5 x 1,0-1,2 Pohyblivost: pohyblivý Vztah ke kyslíku: aerobní i anaerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecitináza pozitivní, tvoří acetoin, hydrolyzuje želatinu, škrob, kasein a eskulin, redukuje nitráty, roste při 40 °C a anaerobně Obsah G+C [mol %]: 31,7-40,1 Výskyt a význam: půda, voda, potraviny Poznámka: produkuje toxiny Fotografie: [LINK] Bacillus cereus CCM 2010 médium č.1 (masopeptonový agar), 30°C, 24h. [LINK] Bacillus cereus CCM 2010 Gramovo barvení, médium č.1, 30°C, 24h. Bacillus mycoides Taxonomické zařazení: kmen Firmicutes, třída Bacilli, čeleď Bacillaceae, rod Bacillus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích, endospóry oválné, nezduřující buňku Velikost buňky [µm]: 3-5 x 1,0-1,2 Pohyblivost: nepohyblivý Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecitináza pozitivní, tvoří acetoin, hydrolyzuje želatinu, škrob, kasein a eskulin, redukuje nitráty, roste při 40 °C a anaerobně, rhizoidní kolonie Obsah G+C [mol %]: 32,5-39,0 Výskyt a význam: půda, voda, potraviny Poznámka: Fotografie: [LINK] Bacillus mycoides CCM 145 médium č.10 (Bacillus médium), 30°C, 24h. [LINK] Bacillus mycoides CCM 145 Gramovo barvení, médium č.10, 30°C, 24h. Bacillus sphaericus Taxonomické zařazení: kmen Firmicutes, třída Bacilli, čeleď Bacillaceae, rod Bacillus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: tyčky, endospóry kulaté, zduřující buňku, uloženy terminálně Velikost buňky [µm]: 1,5-5,0 x 0,6-1,0 Pohyblivost: pohyblivý Vztah ke kyslíku: aerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, neokyseluje glukózu, ureáza negativní, nehydrolyzuje eskulin a škrob, hydrolyzuje želatinu Obsah G+C [mol %]: 34,0-40,0 Výskyt a význam: půda, mořské sedimenty, mléko, potraviny Poznámka: Fotografie: [LINK] Bacillus sphaericus CCM 1615 médium č.1 (masopeptonový agar), 30°C, 2 dny. [LINK] Bacillus sphaericus CCM 1615 Gramovo barvení, médium č.1, 30°C, 24h. Bacillus subtilis Taxonomické zařazení: kmen Firmicutes, třída Bacilli, čeleď Bacillaceae, rod Bacillus Reakce na Gramovo barvení: G+ Tvar a uspořádání buněk: tyčky v nepravidelných shlucích, spóry oválné, nezduřující buňku Velikost buňky [µm]: 2-3 x 0,7-0,8 Pohyblivost: pohyblivý Vztah ke kyslíku: aerobní Způsob výživy: chemoorganotrofní Optimální kultivační teplota: 30 °C Speciální požadavky na výživu a růst: Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecitináza negativní, tvoří acetoin, netvoří arginin dihydrolázu, hydrolyzuje želatinu, škrob a eskulin, redukuje nitráty, roste při 50 °C neroste při 55 °C Obsah G+C [mol %]: 41,5-47,5 Výskyt a význam: půda, voda, potraviny Poznámka: Fotografie: [LINK] Bacillus subtilis CCM 2216 médium č.1 (masopeptonový agar), 30°C, 2 dny. [LINK] Bacillus subtilis CCM 2216 Gramovo barvení, médium č.1, 30°C, 24h.