Mykologické praktikum Daniel Dvořák sbíráme celé plodnice (i s bazí třeně - důležité znaky!) sbírat (pokud možno) reprezentativní materiál – mladé i dospělé plodnice v čerstvém stavu (=ne ohnilé, oschlé, rozblemcané, přestárlé či přemrzlé plodnice) malé a křehké plodnice zvlášť do krabiček (rybářské potřeby – „organizér“, filmovky) větší plodnice do alobalu (příp. do novin či do papírových sáčků - nevýhodné u slizkých a lepkavých plodnic) umisťujeme do koše nebo do krabic (plech, plast), možno také krabice vystlat mechem a plodnice vložit přímo do nich plodnice nesmí vyschnout, pomačkat se či zapařit, raději ne více druhů dohromady! (míchají se výtrusy) již v terénu označit např. provizorním číslem sběr a zpracování materiálu Již v terénu zapíšeme: topografické údaje ekologické údaje • okolní dřeviny (mykorizní druhy) • substrát (u dřevních druhů je vhodné přiložit kousek dřeva k případnému pozdějšímu xylotomickéku ověření) některé znaky, delším transportem mizející (zejména u drobných hub): • vůně (bývá jiná v bázi třeně) • ojínění • hygrofánnost • slizkost nebo lepkavost • přítomnost, zbarvení a charakter vela • barva lupenů v mládí (pokud se zráním mění) velmi vhodné digitální foto sběr a zpracování materiálu po příchodu z terénu, neurčujeme-li ihned (a někdy i přesto), je třeba pořídit podrobný popis: fotografie (nebyla-li pořízena již v terénu) - u digi pozor na vyvážení bílé! zbarvení celé plodnice (pokud možno pozorovat ± na denním světle!) barva a barevné změny dužniny na řezu, příp. povrchu plodnic po otlačení sběr a zpracování materiálu v ideálním případě barevný kód podle barevné stupnice - chromotaxie Ridgway R. (1912): Color Standards and Color Nomenclature. – Washington, D.C., published privately (by the author). 43 pp + 53 color pls. Kornerup A. et Wanscher J.H. (1967): Methuen Handbook of Colour. Second edition. Methuen Co., London. 243 pp + 30 two-page color plates. Munsell soil color charts, 1988 (205 barev) Küppers H (2003): Du Mont’s Farbenatlas. (5500 barev) „Munsell“ 1988 sběr a zpracování materiálu Küppers 2003 sběr a zpracování materiálu podrobný popis: chuť (ochutnávaný kousek vyplivnout!) a vůně morfologický popis (ideální kresba) přítomnost vela (často nutno sledovat mladé plodnice!) výtrusný prach - několik hodin nebo nejlépe přes noc nechat klobouk položený na bílém papíře nebo na sklíčku, otisk lze přiložit k položce (ideální k měření spor - jen zralé) sběr a zpracování materiálu konzervace a uchovávání materiálu sušení v sušičce (klasická kuchyňská sušička na ovoce) nebo na zdroji tepla při teplotě max. 50 °C, ideálně 30-40 °C - větší houby rozkrojit (lépe schnou a vejdou se do sušičky) - usušit zcela do sucha (pozor u masitějších druhů a chorošů!), pak krátce vystavit vyšší vzdušné vlhkosti (plodnice poněkud „zvláční“) - uložit do novin či igelitových sáčků se zipem a do herbářové obálky s etiketou: • jméno • lokalita • stanoviště • datum • sběratel položka variantou je též sušení pomocí silikagelu (drobné plodnice) konzervace a uchovávání materiálu výhody: skladnost, trvanlivost, snadná příprava nevýhody: změna tvaru a barvy plodnic à používáno zejména pro vědecké sbírky sušení sušené položky náchylné k poškození plísněmi (při zvlhnutí) a hlavně hmyzem (brouci, moli) - zvláště citlivé jsou některé jednoleté choroše (Trametes, Pycnoporellus), lošákovité houby, holubinky a ryzce, některé hřiby aj. à nutná dezinsekce!!! (alespoň 1x ročně, poprvé hned po usušení): - hluboké podmrazení – několik dní při teplotě -30°C a nižší - plynování – CS2 (silně jedovatý), příp. tablety proti hmyzu (Invet apod. - menší sbírky) ideální kombinace obou metod konzervace a uchovávání materiálu konzervace v tekutinách - základem většiny používaných roztoků formaldehyd, ledová kyselina octová, glycerol a etanol - několik dní máčet v roztoku, pak umístit do skleněného nebo PE válce výhody: plodnice drží tvar nevýhody: náročné na prostor, obtížný transport, změna barev, tekutiny nutno doplňovat à používáno zejména pro expoziční účely kryosikace (lyofilizace) - sušení za velmi nízkého tlaku a teploty (~ve vakuu - vakuové vymrazování) - materiál nutno udržovat v suchém prostředí (snadno znovu vlhne) výhody: výborně zachována barva a zejména tvar plodnic nevýhody: velké (zejména počáteční) náklady, rel. prostorová náročnost, nutno uchovávat v absolutním suchu à užíváno zřídka