C3181 Biochemie I 06-Sacharidy, struktura a metabolizmus FRVŠ 1647/2012 2/1/2013 1 Petr Zbořil Obsah •Struktura a základní vlastnosti •Monosacharidy, reaktivita, di- a oligosacharidy •Zásobní polysacharidy, stručný metabolismus •Interkonverze monosacharidů •Přímá oxidace glukosy, význam •Pentosový cyklus • • • 2/1/2013 Petr Zbořil 2 Struktura a základní vlastnosti •Polyhydroxyaldehy – aldosy – na C1 •Polyhydroxyketony – ketosy – na C2 •Různý počet C oOd C3 – aldotriosy a C4 – ketotetrosy alespoň 1 C*, •Chiralita oD-enantiomery, L-výjimečně • 2/1/2013 Petr Zbořil 3 Monosacharidy •Aldosy oOd trios výše (1 a více asymetrických C) •Ketosy oKetotriosa nemá C* o • • • • • 2/1/2013 Petr Zbořil 4 Aldosy a ketosy 2/1/2013 Petr Zbořil 5 Struktura monosacharidů 2/1/2013 Petr Zbořil 6 Struktura monosacharidů 2/1/2013 Petr Zbořil 7 •Reaktivní polocetalový (poloketalový) hydroxyl oTvorba acetalů (ketalů) •Nové asymetrické •centrum - anomery Struktura monosacharidů 2/1/2013 Petr Zbořil 8 • > Deriváty monosacharidů 2/1/2013 Petr Zbořil 9 Deriváty monosacharidů •Cukerné alkoholy – mírná redukce karbonylu •Deoxycukry •Aminocukry • 2/1/2013 Footer Text 10 Glykosidy • •Glykosidická vazba – acetaly a ketaly oOR, SR, NR ospecificky štěpí glykosidasy •Homoglykosidy – sacharid + sacharid o- di-, tri-,…, oligo-, polysacharidy •Heteroglykosidy – sacharid + aglykon • 2/1/2013 Footer Text 11 Disacharidy • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®4)- a -D – glukopyranosa •Redukující • • • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®1) - a -D – glukopyranosid •Neredukující 2/1/2013 Footer Text 12 Disacharidy • • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®2) - b - D – fruktofuranosid •Neredukující • • • • •O - b -D - galaktopyranosyl •(1®4) - b -D – glukopyranosa •Redukující 2/1/2013 Footer Text 13 Zásobní polysacharidy •Škrob oRostliny, 250 – 300 glukos oAmylosa – rozpustná, 20-30% oAmylopektin – větve 20-30 glukos 2/1/2013 Footer Text 14 Zásobní polysacharidy •Glykogen oŽivočichové, mikroorganismy oVětve 10 - 12 glukos o1 – 5 MDa (sval, játra) • • 2/1/2013 Footer Text 15 Katabolismus polysacharidů •Hydrolýza škrobu oAmylázy, glykosidázy (hydrolýzy glykosidické vazby) oPodle produktu oα-amylázy – oligosacharidy dextriny, ztekucení oβ-amylázy – maltosa, zcukřování – dále maltáza – glukosa oGlukoamylázy - glukosa •Fosforolýza glykogenu oProduktem je glukosa-1-fosfát oRekuperace energie oAlosterická regulace 2/1/2013 Footer Text 16 Metabolismus monosacharidů • •Centrální role glukosy •Přeměny beze změny počtu C oIzomerizace – izomerázy, Glu Fru oEpimerace – Glu Gal •Změna počtu C oOxidační odbourání hexosy pentosy oZměna o 2 a 3 – kombinace – změna o 1 – pentosy hexosy •Přenos štěpů – donor ketosa, akceptor aldosa •Transketolace – přenos 2C •Transaldolace – přenos 3C o • 2/1/2013 Footer Text 17 Přímá oxidace glukosy • •Glukosa + ATP • Glu-6-P + ADP • • • •Probíhá s Glu-6-P •U mikroorganismů •a plísní s volnou glukosou 2/1/2013 Footer Text 18 Pentosový cyklus • • • • • • • • • • •3 x C5 = 2 ½ C6 2/1/2013 Footer Text 19 Pentosový cyklus • • • • • • • • •3 x C5 = 2 ½ C6 •TPP jako kofaktor transketolázy 2/1/2013 Footer Text 20 Pentosový cyklus 2/1/2013 Footer Text 21 • • • • • • • • • • •Účast transaldolasy Mechanismus transketolace • • • • • • • • • •a 2/1/2013 Footer Text 22 Mechanismus transaldolace • • • • • • • • • • • •A • 2/1/2013 Footer Text 23 Aktivní centrum transaldolasy 2/1/2013 Footer Text 24