Kooperativní efekty ■ kooperativita - interakce biomakromolekuly (obvykle tvořené z podjednotek) se 2 a více Ugandy ■ vazba prvního Ugandu usnadní (znesnadní) vazbu dalšího Ugandu - pozitivní (negativní) kooperativita ■ 1910 - objevil Hill pozitivní kooperativitu při vazbě kyslíku na hemoglobin ■ alosterie - vlastnost biomolekuly změnit strukturu při vazbě Ugandu do nesubstrátového místa Hillova rovnice frakční saturace Y: M + nl_ == MU [MLJ 1 [L]" [MLJ + [M] [M] [MLJ 1 + 1 + K K + [L]n [Lf upravit: [Lf l-Y K a log: log l-Y = «log [L]-log Ä' - Hillův graf... výnos log[Y7(1-Y)] proti log[L] -> jeho směrnice ... Hillův koeficient nH ■ pozitivní kooperativita ... nH>1 (max. hodnota koeficientu udává minimální počet interagujících podjednotek n) {n a nH jsou různé pojmy!) negativní kooperativita nH<1 1 Rozšíření teorie na enzymy ■j 1963Monod: E + nS == ES„ K = [E][sr studium kinetiky na základě počáteční rychlosti enzymové reakce [ESJ [E]0 ■ grafické projevy: sigmoidni ^ kinetika~~ ŕí [L] log Vymax-Vy = «log[S]-log£ 1/Y 1/[L] MWN model (Monod, Wyman, Changeaux) každá podjednotka enzymu má buď vysokou (R) nebo nízkou (T) afinitu k substrátu v molekule enzymu mají vždy všechny podjednotky stejnou konformaci (všechny v T, nebo všechny v R) bez substrátu převládá T, přejde-li v přítomnosti substrátu jedna z nich na R, tak se stanou všechny R přechody mezi T a R stavy mohou způsobit i jiné efektorové molekuly: dvě formy: T... tensed R... relaxed íl"" alosterický inhibitor aktivátor (heterotropní) 2 Pňklad alosterie - fosfofruktokinasa ■ fruktosa-6-fosfát + ATP === fruktosa-1,6-bisfosfát + ADP ■ alosterický aktivátor - AMP ■ alosterický inhibitor - ATP ■ ukázka přímého výnosu reakční rychlosti: [ f ruktosa-6-fosfát ] Analýza pomocí Scatchardova výnosu ■ enzym jVJ tvořen z n podjednotek m (tj. M ~ mn), každá m má 1 vazebné místo pro Ugand L (substrát, inhibitor, aktivátor, ...) ■ probíhá postupná interakce s ligandem: mn + L == mnL mnL + L == mnL2 ... m,,^., + L == mnLn ■ experimentální studium: - směs volného enzymu (výchozí koncentrace [E]0) a volného Ugandu ([L]0) - nechá se ustavit rovnováha a určí se koncentrace volného Ugandu [L] - koncentrace vázaného Ugandu je pak [L]v = [L]0 - [L] - koncentrace zbylých volných vazebných míst za rovnováhy: [m] = [m]0 - [L]v = n[M]0 - [L]v ■ průměrný rozsah vazby r (platí: 0 < r < n), je to vlastně podíl koncentrace obsazených vazebných míst a celkové koncentrace enzymu, tj. r=[Ly[M]0 3 Vazebná místa v M se neovlivňují ■ lze uvažovat jedinou rovnováhu: m + L == ml_ a příslušnou disoc. konstantu: K [m] [L] [mL] lze upravit pomocí předchozích definovaných koncentrací aj. g=(n[M]0-[L]v) [L]v n \r ) [L] dále lze modifikovat do tvaru analogického saturační kinetice enzymové reakce: vyhodnocuje se linearizací dle Scatcharda: n[L] K + [L] r/[L] směrnice = -1//C [L] [0,0] 1 výsledek: počet podjednotek n disociační konstanta K Vazebná místa se ovlivňují ■ projevy: sigmoidní kinetika r/TL] určí se n, K určit nelze [0,0] vyhodnocení - použije se Hillova rovnice upraví se na tvar: zlogaritmuje: [L] r = n[L]nH (aK) + [Lf» r =tL]n" n - r (aK) log í r \ nH log[L]-log^ Vliv pH na aktivitu ■ důvod: disociace skupin účastnících se enzymové reakce aktivita kombinace disociačních závislostí pak určuje konečný vliv na aktivitu interpretace na úrovni kinetiky pomocí vlivu na parametry o.o K a V nm "max obsah BH+ .0 • — - obsah A~ 7 pH 10 Vliv pH na enzymovou reakci ■ molekuly enzymu, substrátu i komplexu enzym-substrát obsahují disociující skupiny ■ ve vodném prostředí za daného pH vystupují jako různé formy lišící se množstvím vázaných protonů (např. enzym je přítomen ve formách EH2, EH a E) ■ ze všech daných forem však pouze jedna forma substrátu reaguje s jednou formou enzymu (zde EH) za vzniku komplexu enzym-substrát ■ pouze jedna z forem komplexu (zde EHS) pak reaguje na produkt eh2s *1 v1es IÍ s + eh + K 2E K, ±:ehS' 2ES -*eh + p es -j podíl žádané formy (např. EH) lze vyjádřit jako: /eh [EH] 1 1 [E] + [EH] + [EH2] JEX + 1+[EH1] [H+] K2E [EH] [EH] K 1E [H+] ■ obdobný vztah platí i pro EHS a nebo pro substrát, pokud disociuje ■ po zlogaritmování lze pak uvažovat krajní hodnoty výsledného výrazu pro různé meze pH: log/EH =-log [H+] iU K2E V ^1E [H+] ■ lze dále odvodit, že: pH-log^ 1E 0 -pH + log/ř 2E pH nízké pH kolem 7 pH vysoké v =v f max max-' EHS Á fl EHS a dále po zlogaritmování: pX = -logX) lze interpretovat závislosti obou parametrů na pH mm aproximací závislostí pak lze určit hodnoty pACdisociujících skupin informace o aktivním místě enzymu EHS P^m = P^m - lOg /EHS + lOg /j 'EH j \ log/^ 'HJ-J p/C1ES p/C1E pK2E pK2ES pH 6 Interpretace ■ nalezené hodnoty pK pro skupiny v aktivním místě se porovnají s tabelovanými rozsahy pK pro známé aminokyseliny ■ při shodě lze usuzovat, že v aktivním místě se vyskytuje daná aminokyselina ■ praktický význam zjištění pH optima - nalezení nejvhodnějších podmínek pro enzymovou reakci -dosažení nejvyššího výtěžku Vliv teploty na enzymovou reakci obecně chemické reakce běží rychleji při zvýšení teploty na druhou stranu biomolekuly při vyšší teplotě ztrácí aktivní konformaci a denaturují (náhodná struktura klubka) výsledkem je existence individuálního teplotního optima pro každý enzym 0.6 0.4 0.2 0.0 zvýšení aktivity při růstu teploty r M 0 10 20 30 40 50 tm 7 Vliv doby inkubace Temperature (°C) ■ kratší inkubační čas při enz. reakci vede k posunu teplotního optima k vyšším teplotám ■ delší čas inkubace za dané teploty má opačný vliv Vliv teploty na stabilitu Time (min) ■ při vyšší teplotě ztrácí enzym aktivitu mnohem rychleji ■ pokles je velmi strmý v důsledku rel. vysoké AG 200 až 300 kJ/mol, takže po překročení kritické teploty je denaturace velmi rychlá Vliv teploty na kin. konstanty kinetické rychlostní konstanty - Arrheniova rovnice: k = A exp v RT ■ rovnovážné konstanty - vant Hoffova rovnice: ■ často v alternativním tvaru: \nK = ^ + AS RT ln— = AH 1 1 T T Praktické aspekty ■ enzymy uchováváme v chladu ■ dlouhodobě zmražené, vyvarovat se opakovanému zmrazování a rozmrazování ■ přidat kryoprotektivní činidla (glycerol, polyoly -manitol) ■ přesné (1%) měření rychlosti vyžaduje temperaci lepší než 0.1 °C ■ teplotní kvocient O10 - kolikrát se zvýší reakční rychlost, jestliže teplota vzroste o 10 °C (obvykle kolem 2) 9