6-Osmotický tlak 1. Roztok cukru o koncentraci 0,388 g/100 ml měl při 10^ oC osmotický tlak 380 mm Hg. Vypočtěte jeho M[r]. (R = 8,314 J.mol^-1.^oK^-1, hustota Hg = 13,59 g.cm^-3. 2. Byla naměřena závislost osmotického tlaku P (v mm vodního sloupce) roztoku hemoglobinu na jeho koncentraci c (v g/100 ml): c Π c 0,65 25 2,98 112 0,81 31 3,52 134 1,11 39 3,90 146 1,24 47 4,89 196 1,65 57 6,06 239 1,78 57 8,01 342 2,17 83 8,89 387 2,54 89 Určete M[r] ! 4. U bílkovin A a B byla naměřena tato závislost osmotického tlaku P (kg.cm^-2) na jejich koncentraci c (g.dm^-3): c 10 20 30 40 P[A] 0,0038 0,0078 0,0120 0,0160 P[B] 0,0075 0,0220 0,0423 0,0720 Vypočtěte M[r] a z naměřených údajů vyvoďte, čím se odlišují molekuly bílkovin A a B! 5. Byl sledován vliv pH na osmotický tlak P ovčího hemoglobinu. Pro 1% roztok při 0 ^oC byla naměřena tato závislost: pH 5,0 5,4 6,5 6,7 6,8 6,8 6,8 7,2 10,2 P (mm Hg) 21,5 13,4 3,2 2,4 3,5 4,5 5,0 15,6 21,4 Určete pI a vysvětlete!