proteomika GENOMIKA PROTEOMIKA jan havliš : masarykova univerzita :: středoevropský technologický institut ::: mendelovo centrum genomiky a proteomiky rostlin :: přírodovědecká fakulta, ústav experimentální biologie ::: oddělení funkční genomiky a proteomiky O) Creative Commons: Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko License 1 proteiny (II.) : vznik proteinů a jejich složení : vlastnosti proteinů :: velikost a tvar, polarita, náboj, reaktivita :: základní hierarchie struktury proteinu : transport a lokalizace : zánik proteinů expresní a diferenční proteomika (III.) : jak studovat proteom? : z čeho se proteom skládá? : kolik tam toho je? : a co na to má vliv? proč proteiny? : stojí mezi genotypem a fenotypem : oddřou většinu práce v živém organizmu! :: metabolizmus, regulace, obrana, transport, struktura a pohyb genom : v zásadě statická entita :: změny spise nežádoucí : relativně jednoduchý proteom : dynamický systém :: radikální změny se změnou času a podmínek : složitý systém F-aktin nukleozom DNA oooo aktivátor hemoglobin buňka § (erytrocyt) 4 protein/peptid ~ bio(hetero)polymer : monomer - aminokyselina :: biogenní aminokyseliny (L-formy) a-amino-skupina bocni řetězec a-karboxy- H skupina HJM obojetný ion (zwitter-iorí) vztah mezi pKa a pH u aminokyselin (a peptidů/proteinů) pí, izoelektrický bod celkový náboj aminokyseliny (AK) : bežne :: Ala/A, Arg/R, Asp/D, Asn/N, Cys/C, Glu/E, Gln/Q, Gly/G, His/H, Ile/I, Leu/L, Lys/K, Met/M, Phe/F, Pro/P, Ser/S, Thr/T, Trp/W, Ty r/Y, Val/V : zvláštni značky Asx/B asparagin nebo asparagová kyselina Glx/Z glutamin nebo glutamová kyselina Xle/J leucin nebo izoleucin C( M) . T h3n-c-h r>_ H coo coo .1 .1 H,N-C-H H,N-C-H A ČH* v /°" V chs ch, COO . T H»N-C-H CHa CH3 coo coo H*n-c-H H3Ň—c—H Mh—Č—ch3 L. I o • I HaN-C-H CH, Ô klasifikace AK :: kyseliny a jejich amidy ::: Asp/D (pK = 3.7), Asn/N, Glu/E (pK = 4.3), Gln/Q :: alifatické :::Gly/G, Ala/A, Leu/L, Ile/I, Val/V :: aromatické ::: Tyr/Y, Trp/W, Phe/F :: báze ::: His/H (pK = 6.0), Lys/K (pK = 10.5), Arg/R (pK = 12. :: cyklické ::: Pro/P (pK = 11.0) :: hydroxyderiváty ::: Ser/S, Thr/T + Tyr/Y (pK = 10.0) :: sirné ::: Cys/C (pK = 8.2), Met/M vzácné :: Sec/U selenocystein, Pyl/O pyrrolyzin (prokaryota) :: AK vzniklé posttranslační modifikací (PTM) ::: hydroxyprolin a selenomethionin abiogenní aminokyseliny :: genetický kód 2.0 ::: syntetické aminokyseliny do syntetických proteinů ::: bioinženýrství alifatické multifunkční struktura aminokyselin : C-konec; kyselý :: =^> záporný náboj/polární : N-konec; zásaditý :: =^> kladný náboj/polární : boční řetězec :: široký rozsah vlastností ovlivnění fyz.-chem. vlastností a struktury proteinů a peptidů vysoká variabilita : složité chování : širší spektrum metod studia absorbance (UV), fluorescence náboj, polarita, Mr 3D struktura reaktivita, interakce velmi malé malé nepolární aromatické polární nabité kladně nabité 10 vznik peptidů/proteinů : proteiny :: biosyntéza ::: transkripce (DNA > mRNA) ::: translace (mRNA > protoprotein) ::: posttranslační změny (protoprotein > funkční protein) 5'-UTR | začátek transkripce DNA ukončení | T-UTR 31 exon 1 intron 1 exon 2 intron 1 exon 3 transkripce I pre-RNA 1 GU AG GU AG sestřih RNA mRNA 5^-čepička (^J) 1 2 poly(A) konec a biosyntéza ::: in vitro syntéza (NCL - native chemical ligation) íi schéma transkripce negativníř. HTTTTT I I I I I I I I > ^^^^^^^^^^ 7 transkripce-► 3* RNA polymeráza dvoušroubovice DNA splétání pozitívníř. rozpletaní 12 vznik peptidové vazby peptidová vazba H i 0 H I +H3N-C-C I \ +H3N-C-[CJ- 0 O N aminokyselina 1 R2 O" aminokyselina 2 dipeptid H I // c-C i \ y ŕ_ PCP C A PCP doména C (Cy) NRPS PCP C A PCP peptidyl-S-PCP 23 posttranslační modifikace (PTM) proteinů : chemická modifikace aminokyseliny :: změna bočního řetězce nebo jeho derivatizace ::: deaminace Gin, racemizace Pro, hydroxylace Phe : modifikace primární sekvence protoproteinu ::: aktivace {trimming) ::: sestřih {splicing) : význam PTM :: zacílení (lipoproteiny) :: stabilita (glykoproteiny) :: funkce (fosfoproteiny) :: řízení aktivity (kaspázy) 24 chemická modifikace aminokyseliny : velké množství (> 200) : nese funkci, ale nemusí (oxidace Met, Trp) (CH2) 3 zesíťo vá n í (cross-linking) : vznik můstků (S-S) : stabilitní funkce N (CH.) 4x Lys elastin 4xTyr pulcherosin 3x Lys kolagen 25 pyroglutamyl-acetyl-formyl-myristoyl- V H3N ® eooc oligosacharid (O-glykosylace) V OH i Ser, Thr oligosacharid (N-glykosylace) CONH2 Asn, Gin A 4-hydroxy-(> Tyr) fosforyl- metyl- y-karboxy- Y COO0 Asp, Cl li \=/ acetyl-metyl-y-hydroxy- v pyridoxal liponat biotin retinal ubiquitin ®NH3 Lys Cys SH Pro 3- hydroxy- 4- hydroxy- aktivace protoproteinu : odstranění signálních pep. : odstranění nefunkčních č. preproenzym > proenzym > enzym 27 proteinový sestřih : podobné jako u RNA (pre-RNA > mRNA) i-1 N-extein N > O/S přesun acyl inteirTp^ ■lí HX = HS-, HO- hx I^nii.. C-extein iix trans-thioesterifikace 1 tvorba sukcinimidu 0/S>N přesun acyl o HX transport a lokalizace proteinů cytoplazmatická dráha sekreční dráha standardní dráha bez signálu ©signální peptid (sekreční dráha) /j\ signální sekvence ^ (ER proteiny) signální skupina (lysozimální proteiny) fflSL^a-šroubovice sooc- - -LEDK ^\ signální peptid y) : krátké peptidy manoza-6-fosfát \ |\|-, GkOneC : intrastrukturní (sign. sekvence) nepolární region sekvence (4) ukončující transport (membránové proteiny) -H ©signální peptid ŕ mifnrhnnrlriální (mitochondrialni proteiny) ©signální sekvence (jaderné proteiny) q signální sekvence y. KKRK (peroxizomy) ©signální region (sekreční váčky) F KS - 3 signální region : souhra různých strukt. motivů : jsou rozpoznávány receptory : využití transferových proteinů 30 zánik proteinů zánik peptidové vazby : proteázy (proteolytické enzymy) :: vznikají proteolytické peptidy : peptidázy (karboxy-, amino-, dipeptidázy ) :: di- a tripeptidy a dále AK : přenos energie in vitro :: srážka (N2, He, Ar), záření (foton, e~) © 31 metabolizmus proteinů funkční protein proteazom peptidy •##)\(-~^ lysozom degradace aminokyseliny : dusíková bilance :: rovnováha :: 300-400 g denně : lysozom :: cca 40 hydroláz :: proteázy 32 funkce proteazomu 33 expresní a diferenční proteomika praktické základy exprese proteinů a rozdíly v n í : aktuální podmnožina proteomu definuje děje v živém systému :: jaké proteiny se aktuálně v systému vyskytují? :: kolik jich tam je? :: kde jsou? :: v jaké formě tam jsou? ::: volné, vázané v proteinových komplexech ::: strukturní, signální, zásobní, enzymy... :: a proč? : rozdíly v dějích v různých stavech živého systému :: podmnožiny proteomu různých stavů a jejich průnik 34 metabolom A regulace metabolizmu proteom aktuální podmnožina proteom u - sada proteinů posttranslační modifikace regulace translace transkriptom : čím je to dáno? : jak to zjistíme : co na to má vliv? posttranskripcni modifikace regulace transkripce genom 35 hypotéza (biologický problém) opakovatelný jev vs. šum předpoklad testování předpokladu (odpovídající empirická studie) instrumentální data model reformulovani modelu (nové poznatky) analýza interpretace syntéza a možná objev © testovaní modelu (odpovídající empirická studie) instrumentální data falzifikace justifikace (model biologického systému) 36 základní charakteristika bioanalytů : geny (génom) : mRNA (transkriptom) : proteiny (proteom) : nízkomolekulární látky (metabolom) : velmi široká škála fyzikálně-chemických vlastností : jsou jich řádově desítky tisíc druhů v jednom organizmu : jsou velmi dynamické : metody jsou stále ve vývoji a metodika není triviální 37 identita proteinu : čím je dána identita proteinu? primární sekvence proteinu : alternativní sbalení (priony) : posttranslační modifikace terciární sekvence proteinu : kvartérní struktura unikátní funkce proteinu : enzymová reakce : interakce s jinou molekulou 38 jak můžeme zjistit identitu proteinu? specificita : buď vydělíme protein ze směsi jiných proteinů : nebo to jde i ve směsi (specifická interakce) :: kontaminace separace : už ta závisí na individuálních vlastnostech proteinu :: není ale často dostatečně specifická : náboj, polarita, molekulová hmotnost/velikost : specifické interakce primární sekvence : určení pořadí aminokyselin :: postupné odbourávání ::: enzymaticky (exoproteolýza) ::: chemicky (terminálni degradace) ::: fyzikálně-chemicky (štěpení peptidové vazby) :: hmotnostně-kombinatoricky ::: peptidové mapová n í/peptidová signatura :: fyzikálně ::: změna odporu při průchodu řetězce nanopórem terciární sekvence : určení 3D struktury :: lokalizace jader/atomů ::: jaderný spin ::: difrakce záření (X) na atomech ::: kryo-elektronová mikroskopie :: topologická analýza ::: vzdálenosti aminokyselin unikátní funkce proteinu : detekce unikátního produktu enzymové reakce : detekce vzniku unikátního komplexu : co má vliv na identitu/přítomnost proteinu? genomické vlivy pre- c : zapiš genu donor větvení akceptor exon :: mutace : převedení genetické informace :: chyba v transkripci :: chyba v translaci proteomické vlivy : úpravy proteinu :: náhodné či nežádoucí modifikace AK :: náhodná či nežádoucí proteolýza smyčka intronu metod icko-a na lytické vlivy : chyby v přípravě či analýze vzorku 42 forma proteinu : čím je dána forma proteinu? struktura : definuje funkci a interakce :: volný :: vázaný - kvartérní struktura, proteinový komplex lokalizace : definuje funkci 43 : jak můžeme zjistit formu proteinu? složení : separace a eventuální denaturace :: molekulová hmotnost, tvar... interakční partneři : stabilní ko-lokalizace separace na úrovní b. kompartmentů : co má vliv na formu proteinu? struktura obsah proteinu : čím je dáno množství proteinu? fyzický počet kopií proteinu : intracelulární :: různé formy ::: volný ::: proteinové komplexy ::: jiné supramolekulární struktury :::: jádro, b. membrány, b. organely : extracelulární :: ve mnohobuněčných organizmech v mezibuněčném prostoru :: exoproteo m/sekreto m 45 jak můžeme zjistit obsah proteinu? specificita separace primární sekvence + další informace : množství AK :: absorbance, fluorescence : množství specifických peptidů :: iontočet terciární sekvence + další informace : specifická interakce :: interaktant s vhodnými analytickými vlastnostmi ::: absorbance, fluorescence, scintilace, enzymová aktivita : nespecifická interakce 46 : co má vliv na obsah proteinu? genomické vlivy : transkripční aktivace :: promotor či zesilovač (enhancer), transkripční aktivátor : transkripční umlčování :: epigenetika (vtištění, metylace DNA, histonový kód...) :: dsRNA/střihač (d//tc?^-siRNA-komplex RISC, miRNA... proteomické vlivy : metabolizmus (katabolizmus) :: předčasné odstranění :: dislokalizace metodicko-analytické vlivy : chyby v přípravě či analýze vzorku 47 ... a jejich rozdíly : jak můžeme zjistit rozdíl obsah proteinu? :: relativní rozdíl :: absolutní rozdíl relativní vs. absolutní rozdíl : jen poměr signálů odpovídajících obsahu :: dva srovnávané stavy vs. třetí stav - standard 48 praktický příklad studie expresní proteomiky stanovení obsahu stafylokokového enterotoxinu H v potravinách Staphylococcus aureus : enterotoxiny A - V (SE, staphylococcal enterotoxirí) : exoproteom/sekretom S. aurea : spolu s proteázami a dalšími proteiny {cca 150; 58 stálých) : obsah SEH cca 0.4 - 12.0 nM, Mr = 25 210, pí = 5.65 Stafylokoková enterOtOXikÓza (SFP - staphylococcal foodpoisoning) : enterotoxiny - superantigeny :: aktivace imunitního systému > jeho selhání :: jen malé množství stačí na vyvolání reakce (~ |jg) 49 výskyt SEH v potravinách : masné výrobky : mléčné výrobky : cukrářské výrobky Ä : původně pouze v surovinách :: termostabilní, odolný vůči proteázám i změnám pH :: původce odstraněn, toxin zůstává 10 20 30 40 50 srovnání s jinými SE : menší obsah : srovnatelná toxicita P0A0LS/1-241 P0A0V2/1-2S7 P0Í552/1-266 P0A0L9/U241 P0A0L2I1-2S7 P01552/1-266 POAOLSfi-241 P0A0L2/1-257 P01S52/1-26Ô P0A0L&1-241 P0A0Ľ2/1-257 P015&2/1-26Ó P0A0L9/1-241 P0A0L2/1-257 PO f552/1-266 i IinkikI- -HfsIlBlísftsyak.........aeMBoMhMolMaI- - aygqM i |k|ta|t- • II d i HtIt tIpl vmgsIkse e t n e kdIp kkSehqItHJgIl. ko i y yyn - i |y|rlMshvi |i fHi|vi|tpnvla|sqpdpkpdeBBsIkfB. T^enmkvlIdo 70 BO 90 100 110 I lil e|i k|de i sgekdliIr- ■ ■ nqgdsg^—kMataMq!f|n|nM iM^f Eli eIhDQFL'jh r i . Fi • f to m SvVYNOL lIoIo -Kí i . oÍyIĺ-I, Bl yB y l|vfl i DQFL v fdl iíys i Kd|kLGn|ĎnvSÍe|kNk|l AD1y|d|yBvfHn| 130 140 iso 160 170 103 B*|e k i s e I..........i seIlHJtIln s e kIaqerv i :■ anvw. ■ i|ke t -. | i ii7 gBBaggtp|..........k r cmyggv|lhdn|r|te|kkvp i nlwlBkqn t v'FlE 1 117 HHJyFSKKTND i NSMOTDKP; CMYGGVT: HNg|q|dkySs|tvr!feBMnLLS - - F 1 60 47 hpf i k| 58 ekakt s8 nhvsa 120 I0ľ 11b 116 180 149 166 TB 174 D S1 TNKKI.VT 24 i Ll |ľ lolo- - ysntl|r| |p|dkfdqsky|mi 190 200 210 ■J i k i |k jsdHS Jyk - - - Be i s elq Qa|rBqeBŇb1NSDVf|gkVQR! oelD' lt|hBvknkm1efn- -n|pyet 220 230 EiDMKÍPRD YSFj 1 Y D 204 iHTsMp|vnMlFG224 i en - tf 129 240 250 i 205 lkée ■ • WO YE i DkHE| 225|q1q- -YSNTL 230 IpIdKFDQSKY; 260 270 li;|dd i s h lov nIyIkkk < vd|i FASP :: specifické interakce ostatní metody ::: imunoanalýza : žádná separace :: artefakty (IEF) : nízká výtěžnost :: nespecifické ztráty 54 detekce SEH : primární a sekundární sekvence :: UV-Vis detekce (IP-RPLC) :: tandemová hmotnostní spektrometrie (IEF, IP-RPLC, SDS-PAGE, 2D-PAGE) : terciární sekvence :: imunoanalýza (SDS-PAGE) stanovení SEH : primární sekvence :: SIL + hmotnostní spektrometrie (180, GIST, ICPL) ::: nereprodukovatelné < nespecifické procesy ve FASP : terciární sekvence :: imunoanalýza (imunoblot) > konečná © 55 výsledky stud detekce SEH v modelovém vzorku : ano stanovení SEH v modelovém vzorku : ne > žádná aplikace v reálném vzorku : žádný model sekrece SEH v potravinách : žádná metoda stanovení SEH v potravinách metodické překážky : nereprodukovatelné stanovení SEH :: velmi nízký obsah > zásadní vliv nespecifických ztrát reseni? : jiná metoda separace (RPLC-OT MS) : jiná metoda stanovení (???) existují sice obecné (expresně) proteomické postupy : ale nejsou univerzální :: nutnost hledat vždy přípatřičný postup