GEOGRAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ Rostlinná výroba světa 1 Obiloviny Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Úvod ¨RV = základ světového zemědělství ¨2/3 hrubé světové produkce zemědělství ¤65,6 % (FAO, 2010), 62,9 % (FAO, 2000) ¨HVZ – <60% produkce zemědělství ¤Evropa (52,4%), S Evropa (33,7%) EU (53,1%) X J Evropa (66,5%) ¨HMVZ – většina produkce zemědělství ¤Z Afrika (87,2%), stř. Afrika (84,9%) X J Afrika (47,3%) ¨ ¨ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Hrubá světová produkce v roce 2010 Region RV (%) Region RV (%) Svět 65,6 Asie 71,3 Afrika 74,4 střední 52,4 východní 75,5 východní 69,9 střední 84,9 jižní 72,5 severní 59,4 jihovýchodní 78,8 jižní 47,3 západní 67,8 západní 87,2 Evropa 52,4 Amerika 59,5 východní 52,2 severní 59,1 severní 33,6 střední 55,1 jižní 66,5 Karibik 58,3 západní 47,2 jižní 61 Oceánie 46,5 Zdroj: FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Úvod ¨RV lze dále členit na: ¤produkci potravin (nejvýznamnější složka), ¤krmiv (společně s produkcí potravin zaujímají asi 90 %) ¤technických plodin ¤pochutin ¨RV se svojí strukturou neustále vyvíjí ¤závislost na úrovni společensko ekonomického vývoje ¨trvale dominantní postavení si zachovávají obiloviny ¤hlavně pšenice, rýže, kukuřice, ječmen, žito, oves, proso a sorgho (čirok) ¨ ¨ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Obiloviny ¨50 – 60% celkové RV ¨velká energetická hodnota => rozhodující potravina rostlinného původu na Zemi ¤přímá výživa ¤krmivo ¨velká nutriční hodnota ¤50 - 80 % glycidů (škrobů) ¤10 - 17 % bílkovin ¨podíl ve výživě se pohybuje od 15 % (Oceánie) do 65 % (Asie) ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Obiloviny ¨dlouhodobé skladování a přeprava -> nezaměnitelné při vytváření státních potravinových rezerv ¨na světovém obchodu zemědělskými produkty dosahuje téměř 1/5 ¨nejdůležitější místo ve výživě – pšenice a rýže ¤nejhodnotnější, nejlepší kultivace ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Typy výživy typy vyzivy Typy výživy legenda typy vyzivy legenda Světová produkce obilovin ¨největší podíl na růstu sklizně – rýže, kukuřice, pšenice ¤cca 90% produkce obilovin ¤1990: 1. pšenice, 2. rýže, 3. kukuřice ¤2010: 1. kukuřice, 2. rýže, 3. pšenice ¨růst: žitovec ¨stagnace: čirok, proso ¨pokles: ječmen, žito, oves ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin (2010) Zdroj: FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin vývoj ¨vzestupná tendence ¤od r. 1945 se produkce zvýšila cca 3x ¨Průměrná produkce ¤1948 – 1952: 700 mil. t ¤1963 – 1967: 1 030 mil. t ¤1973 – 1977: 1 393 mil. t ¤1983 – 1987: 1 768 mil. t ¤1993 – 1997: 1 985 mil. t ¤2003 – 2007: 2 247 mil. t ¨ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin vývoj ¨spotřeba obilí na 1 obyv. ¤HVZ pokles, HMVZ vzestup ¨Poměr přímá spotřeba / krmivo závisí na vyspělosti státu ¤V HVZ se již zkrmuje 65 – 80 % produkce obilí. ¨Pšenice je na podmínky nejnáročnější obilovinou mírných zeměpisných šířek ¤hlavně stepní oblasti severní polokoule (500 mm srážek za rok) ¨ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin regionální diferenciace ¨pšenice – hlavní konzumní pšenice v HVZ ¨Afrika – nejvýznamnější kukuřice (40%) ¤střední – větší význam také čiroku (20%) ¤severní – 45% pšenice, 20% kukuřice ¤jižní – 85% kukuřice ¤západní – 30% kukuřice, 25% proso, 25% rýže, 20% čirok Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin regionální diferenciace ¨Amerika – dominantní kukuřice (60-75%) ¤severní - + 20% pšenice ¤střední - + 20% čiroku ¤jižní - + 20% pšenice, 15% rýže ¤Karibik – výjimka (60% rýže, 30% kukuřice) ¨ ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin regionální diferenciace ¨Asie – nejvýznamnější rýže (asi ½ produkce), význam pšenice a kukuřice ¤střední – 85% pšenice ¤východní – 40% rýže, 35% kukuřice, 25% pšenice ¤západní – 60% pšenice, 20% ječmen ¤jižní – 55% rýže, 35% pšenice ¤JV – 85% rýže, 15% kukuřice ¨ ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Světová produkce obilovin regionální diferenciace ¨ ¨Evropa – nejvýznamnější pšenice (asi ½ produkce), význam ječmene a kukuřice ¤východní – 50% pšenice, 20% kukuřice, ¤severní – 60% pšenice, 30% ječmen ¤jižní – 45% kukuřice, 30% pšenice ¤západní – 55% pšenice, 20% ječmen ¨Oceánie – 65% pšenice, 20% ječmen ¨ ¤ Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Pšenice produkce ¨významné postavení ve světovém obchodě ¨přes 30% osevních ploch obilovin ¨průměrná produkce v letech 1948 – 1952: 171 mil. t ¨produkce v roce 2010: 654 mil. t ¨největší produkční oblasti. nDálný východ (hlavně v Severočínské nížině), nJižní Asie (hlavně severozápadní Indie a přilehlé oblasti Pákistánu) nEvropa (Východoevropská pšeničná oblast) nSeverní Amerika (prérie kolem Mississippi a v Kanadě) nAustrálie (JV část) nJižní Amerika (Argentina – La Plata) Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Pšenice produkce ¨Pěstování pšenice v HVZ se vyznačuje: nvysokou mechanizací nVysokou produktivitou práce, nvysokou rentabilitou, nrozdílnou intenzitou. ¨celosvětový průměrný hektarový výnos = cca 3,0 t/ha, nzáp. Evropa (7,0 t/ha), sev. Evropa (6,1 t/ha), stř. Amerika (5,2 t/ha) nNizozemsko (8,9 t/ha), Belgie (8,8 t/ha), Irsko (8,6 t/ha) nstř. Asie (1,3 túha), záp. a stř. Afrika (1,6 t/ha) ndo roku 1989 byl největším světovým producentem SSSR (až 92,0 mil.tun), nV roce 2010 je největším producentem Čína (15,2 mil.tun.) 227422-top_foto1-pmxd5 Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Zdroj:FAO Světová produkce pšenice (2010) Zdroj: FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Rýže ¨Nejdůležitější obilovina vlhkých subtropů ¨Při vysokých a stálých teplotách a dostatku vláhy 2-3 sklizně ročně ¤Umožňuje největší koncentraci zemědělské populace s hustotou osídlení 300-500 osob na km2 (JV Čína, Jáva aj.) ¨Po r. 1945 se produkce značně zvýšila ¨průměrná produkce v letech 1948 – 1952: 167 mil. t ¨produkce v roce 2010: 696 mil. t ¨areál pěstování velmi široký: nseverní polokoule až po 46° s.z.š. (Francie, Itálie, Rumunsko), njižní polokoule do 40° j.z.š. npřevážná část její produkce je však rozložena ve velkých nížinách s dostatkem vody nutné pro závlahy Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. pestovani_ryze Zdroj:FAO Zdroj:FAO Světová produkce rýže (2010) Zdroj: FAO Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO Kukuřice ¨Objemem produkce nejvýznamnější plodina nDynamický nárůst produkce ¨celosvětový průměrný hektarový výnos = cca 5,2 t/ha nS Amerika (9,6 t/ha), Z Evropa (9,2 t/ha), J Evropa (7,3 t/ha) nIzrael (28,4 t/ha), Jordánsko (19,4 t/ha), Katar (18,6 t/ha) nStřední Afrika (1,0 t/ha), Karibik (1,1 t/ha), východní Afrika (1,6 t/ha) ¨produkce v roce 2010: 840 mil. t ¨Velmi přizpůsobivá ¤množství vyšlechtěných odrůd ¨Nejhodnotnější jadrné krmivo ¤většina slouží ke krmení ¨Průmyslová plodina ¤škrob, bioetanol atd. ¨velký význam v Latinské Americe ¤Mouka, tortillas Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Kukurice-pro-pevne-nervy-vitalitu-a-krasu Zdroj:FAO Zdroj:FAO Světová produkce kukuřice (2010) Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj: FAO Zdroj:FAO Ječmen ¨Důležitá krmná plodina ¤Zejména v oblastech, kde nedozrává kukuřice ¨produkce v roce 2010: 123,5 mil. t ¨Snáší nižší teploty, kratší vegetační doba (<100 dní) ¤Extrémní polohy, často na okraji výskytu vegetace nS polokoule - do 70° s.š. nTibet – do 3 700 m n. m. ¨Oblast s kvalitními půdami, vyššími teplotami a dostatkem vláhy ¤Část produkce na sladovnické odrůdy (výroba piva) ¨Největší producenti (2010): ¤Německo (10,4 mil. t), Francie (10,1), Ukrajina (8,5), Rusko (8,4), Španělsko (3,2) Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. Zdroj:FAO ANd9GcQ-kZSiqQ_niyVR_wvnnrD271AwBpWV11cBqSkBGyoX6kCytXnt jec%20bojos Žito a oves ¨tradiční obiloviny ¤stále více ztrácejí na významu ¤osevní plochy ustupují především pšenici ¤konzumní význam stále: Rusko, Bělorusko, Polsko, (Německo) ¨žito je nároky na půdu a teploty nejodolnější plodinou ¤pěstuje se především v chladnějších oblastech severní polokoule ¨světová produkce žita v roce 2010: 12,4 mil. t ¤1989: 34 mil. t nnejvětší producenti: Polsko (3,3 mil t.), Německo (2,9), Rusko (1,6), Bělorusko (0,7), Čína (0,7) ¨oves ¤významná krmná obilovina (po ječmeni nejvyýznamnjší) ¤pokles produkce (mechanizace, úbytek koní) ¤světová produkce 2010: 19,6 mil. t nnejvětší producenti: Rusko (3,2 mil. t), Kanada (2,3), Austrálie (1,4), Polsko (1,3), USA (1,2) Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. 04_zito Zdroj:FAO 18250 image Zdroj:FAO P1010743oves Proso a sorgho (čirok) ¨obiloviny suchých subtropů ¤vyžadují vysoké teploty, dobře snášejí sucho ¨Proso ¤světová produkce (2010): 31,6 mil. t ¤dvě hlavní oblasti: jižní Asie, západní Afrika ¤největší producenti (2010): nIndie (13,3 mil. t), Nigérie (4,1), Niger (3,8), Mali (1,4), Čína (1,3) ¨Čirok ¤světová produkce (2010): 55,7 mil. t ¤Amerika, západní Afrika, jižní Asie ¤největší producenti (2010): nUSA (8,8 mil. t), Mexiko (6,9), Indie (6,7), Nigérie (4,8), Argentina (3,6) Z0047 Geografie zemědělství a průmyslu doc. RNDr Antonín Věžník, CSc. ANd9GcT6phKOdCwHvOi1-5_jyRBd5l6vpdgfydOjfhxwk3M2-YkcoY33 ANd9GcSsc_wKAiG-CDP9v_702ntR1mtZnB7QWyNvXUXtaIe-wseu8pNb P1000896proso Zdroj:FAO 497ae670a6ef6 z_cirok Zdroj:FAO sorghum