1) Bacillus cereus - významný kontaminant mléka a mléčných výrobků Vede: MVDr. Šárka Cupáková, Ph.D. Slečna PODOBOVÁ Práce by měla být zaměřena na charakteristiku B. cereus (zejména morfologie a další vlastnosti, faktory virulence a patogeneze onemocnění, metabolismus ve vztahu ke kažení potravin, výskyt v prostředí a potravinách, epidemiologický význam, metody stanovení včetně stanovení jeho toxinů), možnosti jeho výskytu v mléce a mléčných výrobcích, problematiku kažení mléka a mléčných výrobků touto bakterií a v neposlední míře i na možnosti vzniku alimentárního onemocnění po konzumaci mléčných výrobků kontaminovaných B. cereus. 2) Mgr. Kristýna venclíková Bakterie rodu Rickettsia přenášené klíšťaty ve světě. Prakticky to bude o všech rickettsiích, které se ve světě vyskytují v klíšťatech. 3)Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i. Oddělení virologie - Pracovní skupina Virové choroby prasat Téma 1: Nově se objevující parvoviry prasat – rod Bocavirus školitel: RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D. Anotace: Nové technologie amplifikace nukleových kyselin a sekvenování vedly v posledních několika letech k popsání několika nových DNA virů u prasat, včetně virů zařazených do rodu Bocavirus, který je zástupcem čeledi Parvoviridae. Bocaviry byly popsány již v roce 1969 u skotu a psa, nicméně bocaviry prasat byly poprvé diagnostikovány ve Švédsku v roce 2009 ve výkalech selat postižených syndromem chronického chřadnutí. V současnosti je popsáno několik podskupin prasečích bocavirů a jejich klasifikační systém podléhá bouřlivému vývoji. Cílem bakalářské práce je vypracovat literární přehled, který se bude zabývat taxonomií, historií, původem, rozšířením, patologií, způsoby přenosu a diagnostikou prasečích bocavirů.Experimentální část práce bude zahrnovat vyšetření výkalů prasat na přítomnost DNA několika podskupin bocavirů prasat metodou polymerázové řetězové reakce. 4) Téma 2: Virové choroby včely medonosné školitel: RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D. slečna FORALOVÁ Anotace: Včela medonosná je hostitelem přibližně dvaceti popsaných +ssRNA virů. Jedná se zejména o zástupce čeledí Dicistroviridae a Iflaviridae a některé nezařazené viry. U infikovaných včel dochází k ovlivnění jejich morfologie, fyziologie a chování. Včelí viry jsou příčinou slábnutí včelstev a společně s bakteriálními patogeny, parazity a dalšími vnějšími vlivy mohou být důvodem jejich kolapsu. Cílem bakalářské práce je vypracovat literární přehled, který se bude zabývat taxonomií, historií, původem, rozšířením, patologií, způsoby přenosu a diagnostikou nejvýznamnějších virů včely medonosné (ABPV – acute bee paralysis virus, BQCV-black queen cell virus, SBVsacbrood virus, CBPV-chronic bee paralysis virus, KBV-kashmir bee virus, DWV-deformed wing virus). 5) Téma 3: Diagnostika rotavirových infekcí prasat školitel: Mgr. Romana Moutelíková Anotace: Rotaviry (čeleď Reoviridae) patří mezi významné a časté původce gastroenteritid prasat. V České republice jsou v chovech prasat nejčastěji detekovány rotaviry skupiny A, méně často rotaviry skupiny C, a jen velmi vzácně rotaviry skupiny B. Genom rotavirů se skládá z celkem 11 segmentů dvouřetězcové RNA, které kódují šest strukturních a šest nestrukturních proteinů. Geny kódující proteiny VP6, VP7 (G-typ) a VP4 (P-typ) představují základ klasifikace rotavirů. Cílem bakalářské práce je vypracovat literární přehled, který se bude zabývat taxonomií, historií, původem, rozšířením, patologií, způsoby přenosu a diagnostikou prasečích rotavirů skupin A, B a C. Experimentální část práce bude zahrnovat vyšetření výkalů prasat na přítomnost RNA rotavirů prasat skupin A, B a C metodou reverzně transkripční polymerázové řetězové reakce. 6) téma bychom měly s paní docentkou (já jako vedoucí, ona konzultant) - Salmonely v rostlinných produktech a krmivech slečna Zdychavská Podle organizace EFSA je 10 % epidemií salmonelóz způsobeno potravinami rostlinného původu. Cílem bakalářské práce je shrnout poslední poznatky o výskytu baktérií rodu Salmonella v rostlinných produktech a krmivech jak v evropských, tak mimoevropských zemích. 7) pan profesor Hubálek: "Mikrobiální agens lymské borreliózy". 8) Název: Rezistence na antimikrobika používaná léčebně v chovech drůbeže Mgr. Lucie Pokludová PhD Cíl práce: Shromáždit data indikující stav citlivosti a rezistence na antibiotika u patogenů vyvolávajících onemocnění u drůbeže a možnou souvislost se spotřebami antimikrobik Anotace tématu: Práce kompilačního charakteru (+ možná i využití statistiky, pokud bychom se snažili nějak kvantifikovat signifikanci určitých markerů). Vypracování seznamu registrovaných veterinárních léčivých přípravků s obsahem antimikrobik používaných v chovech drůbeže v ČR. Spotřeby antimikrobik dle farmakologických skupin - kvalifikované odhady pro chovy drůbeže v ČR. Obdobná data dostupná z okolních států EU. Kompilace dostupné literatury uvádějící data o citlivosti a rezistenci bakterií - původců onemocnění drůbeže, event o spotřebách antimikrobik z ČR a případně sousedních EU států, či států se kterými obchodujeme (exporty a importy drůbeže, jednodenních kuřat). Data o ko-selekci rezistence v rámci různých skupin ATM ( opět se zaměřením na patogeny drůbeže), data o plasmidově přenášené rezistenci (např. PMQR, ESBL, AmpC), data o zkřížené rezistenci. Indikace závěrů, která data jsou podstatná a kterým směrem se zaměřit v dalším výzkumu. 9)Téma: Mikrorganizmy v pivovarském prostředí Vedoucí práce: Jana Kopecká Slečna MEZEROVÁ Cílem práce je podat literární přehled, který bude shrnovat současné poznatky o zastoupení mikroorganizmů v pivovarském průmyslu/prostředí včetně případných kontaminant. Stručně bude popsán samotný proces výroby piva se zaměřením na místa, kde se mohou vyskytnout kontaminace. Práce bude zaměřena především na čisté kultury používané pro výrobu piva, tedy na kvasinky rodu Saccharomyces. Pivovarské kvasinky budou porovnávány z hlediska vlastností a využití pro odlišné typy piva. Možnosti kontaminace piva budou rozděleny do více částí - divoké kvasinky, aerobní a anaerobní bakterie, kontaminace surovin, výrobků i technologického zařízení a její předcházení (např. chmelení piva, stáčení v ochranné atmosféře). Rešerše bude doplněna o praktickou část, která bude spočívat v dokumentaci mikroorganizmů (makroskopické a mikroskopické znaky pivovarských kvasinek i kontaminant). Téma: Mikrorganizmy ve vinařském prostředí Vedoucí práce: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc. Pan Lukáš Cílem práce je podat literární přehled, který bude shrnovat současné poznatky o zastoupení mikroorganizmů ve vinařském průmyslu/prostředí včetně případných kontaminant. Stručně bude popsán samotný proces výroby vína se zaměřením na místa, kde se mohou vyskytnout kontaminace. Bude porovnáno čisté (přidání ušlechtilých kvasinek) a spontánní (kvašení mikroflórou bobulí) kvašení. Práce bude zaměřena především na čisté kultury používané pro výrobu vína, tedy na kvasinky rodu Saccharomyces, Kloeckera, Hanseniaspora, atd.. a dále na běžnou mikrofloru bobulí. Kvasinky budou porovnávány z hlediska vlastností, účelu použití a rozdílů v různých technologických postupech. Možnosti kontaminace vína budou rozděleny do více částí, a to porovnání divokých kvasinek a bakterií (aerobní a anaerobní), kontaminace surovin, výrobků i technologického zařízení a její předcházení (např. „síření vína“). Rešerše bude doplněna o praktickou část, která bude spočívat v dokumentaci mikroorganizmů (makroskopické a mikroskopické znaky vinařských kvasinek i kontaminant). Název : Herpetické infekce u imunokompromitovaných dospělých a pediatrických pacientů Slečna Plevová Anotace: Herpetické viry patří mezi závažné oportunní patogeny a jsou častou příčinou infekčních komplikací léčby imunokompromitovaných pacientů. Incidence jednotlivých herpetických virů a závažnost infekcí se může lišit u skupin pacientů s odlišným základním onemocněním (např. transplantace solidních nádorů, transplantace krvetvorné tkáně, HIV pacienti) a u pacientů různých věkových skupin. Cílem této bakalářské práce je popsat význam herpesvirových infekcí s důrazem na stanovení incidence jednotlivých herpetických virů a srovnání jejich výskytu mezi skupinami imunokompromitovaných dospělých a pediatrických pacientů (zaměření práce bude zejména na pacienty s hematoonkologickým onemocněním). Přínosem práce by mělo být objasnění relevance indikací k vyšetření konkrétních virů v jednotlivých skupinách pacientů. Mgr. Pavlína Volfová, Ph.D. sekce oportunních infekcí Centrum molekulární biologie a genové terapie Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno a LF MU Černopolní 9 625 00 Brno tel: 532234628 Mgr. Eva Brhelová eva_brhelova@seznam.cz Návrhy znění tématu: Infekce gramnegativními bakteriemi u imunokompromitovaných pacientů Návrh anotace: Cílem bakalářské práce je podat přehled nejčastějších gramnegativních bakterií, jako původců infekcí u imunokompromitovaných pacientů. Bude vysvětleno, kteří pacienti jsou považováni za imunokompromitované, jaké infekce se u nich nejčastěji vyskytují a jakým způsobem se šíří patogeny, které tyto infekce způsobují. V práci budou popsány molekulární metody detekce a typizace těchto patogenních mikroorganizmů a mechanismy jejich rezistence k antimikrobiálním látkám. 13) Mikroorganismy a jejich funkce v poškození staveb a materiálů. O této problematice toho v současné době není příliš moc známo, zejména z mikrobiologického hlediska, což jsme zjistili při dělání rešerše projektu pro Ministerstvo kultury. Kdyby to to téma zaujalo, byla bych pilným studentům za jeho zpracování vděčná :- )