Identifikace bakterií (biochemické testy, standardizované identifikační systémy) Cíl: Identifikace neznámého izolátu Identifikace MO – stanovení příslušnosti k určité taxonomické skupině - čistá kultura!!!! morfologie: makro- i mikroskopické znaky, tvar a zbarvení kolonie, charakter růstu, identifikační barvení – Gram, acidorezistence, tvorba spor, přítomnost pouzdra, atd. fyziologie: vztah k O2, teplota – růst, rezistence, tolerance k NaCl, žlučovým solím, ATB, typ metabolizmu, atd. biochemie: zdroje C, redukce nitrátů, tvorba indolu, acetoin, atd. doplňující testy: elektron. mikroskopie, obsah G+C v DNA, sérotizace, fagotypizace, PCR, ribotypizace, imunochemické reakce, chemická analýza BS, produkce toxinu, patogenity, atd. ! Záleží na sledované skupině – tabulky, klíče, často využití pc! • Druh = jasně vymezená skupina navzájem příbuzných kmenů, zahrnujících typový kmen = sdílí 70% a vyšší DNA-DNA homologii komplementárních párů bazí (DNA reasociace) = vykazuje, až na výjimky, shodné fenotypové znaky a současně má některé odlišné znaky od jiných skupin • Bergey‘s Manual of Systematic Bacteriology – přehled popsaných druhů, jejich vlastností, klíče a tabulky k určování • Biochemické identifikační testy – snadno zjistitelné a poměrně stálé vlastnosti (mutace je vzácná) – v prostředí mohou být mutanti → % kmenů pozitivních reakcí u kmene • Standardizované testovací systémy – rychlé zpracování velkého množství vzorků – odstranění nesrovnalostí individuálními rozdíly v přípravě médií, provedení i hodnocení → standard, diagnostické soupravy reprezentativní soubory biochemických testů (mikrometody – v 1 soupravě 10-20 testů) jednoduché, snadná manipulace, tabulka hodnocení; API systém u nás nejvíce od Lachema Brno (ve spolupráci s CCM) Mikro-LA-Test – vysušená média v destičkách s jamkami, do kterých se kape buněčná suspenze (ENTEROtest, STAPHYtest, ENTERO RAPID, ANAEROtest,…) Hodnocení – tabulky, index či program TNW Kontrola kvality – kontrolní kmeny CCM se standardními výsledky E. coli Salmonella entericaShigella flexneri Průkaz glykosidáz v mikrotestu API (u manotolu a sorbitolu je patrná produkce plynu) Čeleď Enterobacteriaceae – G- tyčky, fakultativně anaerobní – klinicky významná, početná čeleď, cca 65 druhů – osídlují střevo, většina nepatogenní, ale i významní patogeni (antropogenní serovary salmonel – Typhi, Paratyphi; Shigella, Yersinia pestis, některé kmeny E. coli) – rozlišení: kvasné zkoušky, redukce nitrátů, tvorba H2S, hydrolýza močoviny, KCN test, tvorba indolu… – selektivní půdy – ENDO a MacKonkey agar, Simmons-citrát agar, Salmonella-Shigella agar, agar s briliantovou zelení – netvoří spory, chemoautotrofní, mezofilní – oxidáza negativní (kromě rodu Plesiomonas); kataláza pozitivní glukózu štěpí za tvorby plynu; redukují nitráty KOH test – určení G+/– do kapky 3% KOH se nanese kličkou kultura – pokud se za kličkou potáhne sraženina (viskózní suspenze)→ Gdošlo k poškození BS a vylití obsahu buňky Katalázový test – kataláza umožňuje rozkládat H2O2 na H2O a molekulární O2 – do kapky 3% H2O2 se nanese kličkou kultura – pozitivní reakce → uvolňování bublinek OF test (typ metabolismu glukózy) – médium s glukózou a acidobazickým indikátorem (bromthymolová modř) → ve vzniklém kyselém prostředí žloutne (pozitivní reakce); v zásaditém prostředí zmodrá alkalizací; při neutrální reakci zelená – 2 zkumavky (bez a s parafinem), očkuje se vpichem – možno odečíst i pohyb bakterií – nefermentující pod parafinem modrá či zelená barva Obr: dvojice zkumavek zleva - beze změny, oxidace a fermentace, pouze oxidace • médium s glukózou a bromthymolovou modří (indikátor pH) plníme do zkumavek, rychle zchladíme a do každé druhé zkumavky přidáme sterilní parafinový olej. Testovaný kmen očkujeme vpichem vždy do dvou zkumavek (s parafinovým olejem a bez). TSI test (tripple sugar iron) – test na utilizaci laktózy, glukózy, sacharózy, produkci H2S pomocí indikátoru železa podle Hajny – acidobazický indikátor (bromkrezolová červeň) – indikátor produkce H2S (síran železnatý) – médium je očkováno vpichem a po šikmé ploše i hádkem v 1 zkumavce – žlutá (pozitivní reakce), černá – H2S – produkce plynu – nadzvedlý či potrhaný agar – glukóza – sloupec; laktóza – šikmá část The tube on the left has a yellow butt (acid), red slant (alkaline), H2S production as indicated by blackening of the agar, and no gas roduction. The tube on the right shows no H2S formation, a yellow slant (acid), gas production, and an acid butt. Note that the gas on the bottom has lifted the agar. The tube on the left has a red butt (alkaline), red slant (alkaline), and no acid or H2S production. The tube on the right has a yellow slant (acid), yellow butt (acid), and no gas or H2S production. Důkaz produkce oxidázy – enzym cytochrom oxidáza c – chromogenní oxidačně-redukční činidlo → oxidací mění barvu (červenofialová) – papírek zatlačit na kulturu nebo kličkou přenést část kultury – pozitivní – do 30 sec intenzivně zmodrá; opožděně pozitivní – do 2 min zmodrá; negativní – beze změny i po 2 min + Pseudomonas aeruginosa, P. putida, P. fluorescens – Enterobacteriaceae (kromě rodu Plesiomonas) Identifikace G- fermentujících tyček pomocí ENTEROtestu – k identifikaci čeledi Enterobacteriaceae (glukózu fermentují, oxi -) – 16 testů (2x8 na destičce) – VYBRAT VHODNÝ KMEN – 2,5 - 3 ml fyziologického roztoku + buněčná kultura → zákal 1 dle stupnice McFarlanda – POZOR na orientaci destičky – pipetovat 100 µl suspenze do každé jamky – anaerobní podmínky (prvních 5) – 2 kapky parafínu – kultivace 18-24 hod při 37°C – při hodnocení se zakapávají jamky pro indol a fenylalanin (reakce do 3 min) – interpretační tabulka, barevná srovnávací stupnice • H2S produkce sirovodíku • LYS dekarboxylace lysinu • IND produkce indolu • ORN dekarboxylace ornitinu • URE rozklad močoviny • PHE deaminace fenylalaninu • ESC hydrolýza eskulinu • SCI utilizace citrátu • MAL utilizace malonátu • INO produkce kyseliny z inositolu • ADO produkce kyseliny z adonitu • CEL produkce kyseliny z celobiózy • SUC produkce kyseliny z sacharózy • SOR produkce kyseliny z sorbitolu • TRE produkce kyseliny z trehalózy • MAN produkce kyseliny z mannitolu ONPG test – produkce β-galaktozidázy – bezbarvý o-nitrofenyl-β-D-galaktopyranozid – pozitivní reakce (enzymy schopné štěpit laktózu) – vznik žlutého ortho-nitrofenolu – do zbytku fyziologického roztoku s bakteriální kulturou sterilně vložíme testovací proužek a kultivujeme 24h při 37°C Program TNW • Identifikační skóre = míra výlučnosti identifikace - procento pravděpodobnosti, že kmen přísluší právě k tomuto taxonu /druhu/ a žádnému jinému >99 výborné odlišení 96–99 velmi dobré odlišení 90-96 kmen je odlišen <90 kmen neodlišen • T index = typičnost identifikovaného kmene vzhledem k vypsanému taxonu - čím vyšší T index, tím podobnější je daný kmen „ideálu“ daného taxonu >0,75 typický kmen 0,5-0,75 méně typický kmen 0,25-0,5 netypický kmen <0,25 zcela netypický kmen Doplňující testy Sada latexových reagens pro průkaz somatického antigenu O157 u kultur E. coli Latexová (zprostředkovaná) aglutinace (vpravo pozitivní výsledek)