MALDI-MS analýza mikroorganizmů Její výhodou je rychlé získání výstupních dat, která jsou obtížně dostupná u geneticky a biochemicky obtížně odlišitelných druhů, např. druhů rodu Listeria, B. anthracis a B. cereus, kmeny beta-hemolytických streptokoků skupiny A. Technika MALDI-TOF MS však poskytla jedinečné signály těchto bakterií. Důkazem typizace až po úroveň kmene jsou studie typizace kmenů methicilin-senzitivních (MSSA) a rezistentních (MRSA) stafylokoků. Další studie získala charakteristické spektrum kmene E. coli O157:H7 se specifickým signálem antigenu: m/z 9740. · rychlost analýzy a značná citlivost detekce, vysoká reprodukovatelnost a jednoduchá příprava vzorku, detekce markerů široké palety mikroorganismů * Databáze Referenční spektra jsou vytvořena za využití vhodných algoritmů a uložena na internetu (Demirev a kol. 1999). Takto je např. dostupná knihovna PNNL obsahující referenční signály kmene B. subtilis ATCC 15841 v TSB, E. coli a Y. enterocolitica v LB bujonu (Valentine a kol. 2005). Protože pro mnohé bakteriální druhy je tato technika teprve ve stadiu optimalizačních procesů, databáze jsou většinou placeny. Navíc proteinové databáze nejsou úplné v případě druhů, u kterých byla provedena pouze částečná analýza genomu. * nízké detekční limity, až 10^ –15 mol * Analýzu je tedy při zamražení vzorku možno provést nezávisle na datu kultivace. I zaschlá kapka vzorku ve směsi s MALDI matricí skýtá možnost analýzu opakovat; vzorek je v této podobě stabilní několik dní. Obě situace jsou výhodné pro možnosti srovnávacích analýz. Toho je možno využít např. pro krátkodobé srovnávací studie Podle mnohých studií je 90 % signálů hmotnostního spektra v rozmezí 500-10 000 Da. K typizaci kmene může přispět detekce charakteristických proteinů. Biomarkerové proteiny mohou být identifikovány sekvenováním či měřením přesné hmotnosti peptidů získaných enzymatickým štěpením Postup přípravy vzorku pro MALDI-MS analýzu v mikrobiologické laboratoři (flowbox, vortex): - 5-10 mg buněčného materiálu narostlé kultury rozmíchat v 900 μl sterilní DDW - dobře promýt buňky od media (vortex) (při použití buněk z kultivace v tekutém mediu doporučuji dvojí promytí v DDW) - Centrifugovat 2 minuty při 4000-5000ot/min - Odpipetovat vodu po promytí buněk, dále pracujeme s peletem - K peletu buněk přidat 300 μl DDW a promíchat na vortexu - Přidat 900 μl 96 % ethanolu, promíchat na vortexu - Centrifugovat 2 minuty při 13 500 ot/min - Odpipetovat VEŠKERÝ supernatant - Pelet skladovat v lednici Postup přípravy vzorku pro analýzu v laboratoři MS (kampus, přízemí, budova A2): MALDI MS analýza vzorku bakteriální kultury: