GRAMNEGATIVNÍ BAKTERIE II. Rod Haemophilus  Hemofily jsou krátké G- tyčinky, patří do čeledi Pasteurellaceae  V mikroskopu- od malých kokobacilů po dlouhé tyčky  Nerostou na ENDU, dokonce ani na KA, protože nejsou schopné získat z krvinek růstové faktory, které potřebují. Klasifikace hemofilů  Haemophilus influenzae  pouzderný typ b (Hib)  pouzderné typy a, c, d, e, f  neopouzdřené kmeny  Haemophilus parainfluenzae (mnohem běžnější a mnohem méně patogenní), Haemophilus aphrophilus a mnoho dalších druhů  Haemophilus ducreyi, původce pohlavně přenášené choroby ulcus molle  Velmi běžná je přítomnost hemofilů v krku, přičemž patogenní role je velmi pochybná. Zvlášť v případě Haemophilus parainfluenzae nepředpokládáme, že by byl patogenem. Haemophilus influenzae  Dlouho považován za původce chřipky.  Virulentní kmeny mají polysacharidové pouzdro (a až f), nejčastěji typ b (Hib).  Nejzávažnější choroby jsou invazivní infekce u předškolních dětí - epiglotitida, meningitida, pneumonie a sepse.  Další časté choroby jsou otitis media a sinusitida.  Od r. 2001 očkování dětí Růstové faktory hemofilů  Hemofily vyžadují faktory z krvinek, avšak jejich potřeba konkrétních faktorů je specifická:  H. parainfluenzae vyžaduje faktor V (= NAD)  H. aphrophilus vyžaduje faktor X (= hemin)  H. influenzae vyžaduje oba faktory. H. influenzae (vlevo), H. parainfluenzae (vpravo) www.medmicro.info Pasteurella multocida  Pasteurella multocida je běžnou flórou v dýchacích cestách psovitých a kočkovitých šelem.  U člověka způsobuje zejména zhnisání ran po pokousání psem či jiným zvířetem.  Má podobný charakteristický pach, podobný hemofilovému, ale na rozdíl od něj roste na krevním agaru (nikoli však na Endově půdě)  Vypadá tam jako něco mezi streptokokem a enterokokem, ale je rezistentní na vankomycin, což obvykle mikrobiologa „trkne“. Gramnegativní nefermentující bakterie  Nejběžnější bakterie ze skupiny gramnegativních nefermentujících baktérií je Pseudomonas aeruginosa  Mezi další patří např. rody Acinetobacter, Burkholderia nebo Stenotrophomonas  Striktně aerobní bakterie  Obecně: Jsou to bakterie z vnějšího prostředí (saprofyté), často rostlinné patogeny, „bakteriezbabělci“, které si netroufnou na zdravého člověka. Jejich terčem jsou pacienti s popáleninami, klienti ARK, JIP, transplantačních center a podobně Pseudomonas aeruginosa  G- rovná tyčinka  Charakteristický zápach (jasmín) a barva (zelený pigment)  Vyskytuje se v odpadní vodě, střevě obratlovců, na rostlinách a v půdě  Významný původce nozokomiálních nákaz, kolonizuje vlhká místa pacienta (uši, podpaží,..)  Infekce popálenin, těžké operativní výkony, katétry, maligní procesy, cystická fibróza atd. Výjimečný kmen pseudomonády s modrým pigmentem textbookofbacteriology.net textbookofbacteriology.net http://de.wikipedia.org www.uiowa.edu Nefermentující a cystická fibróza  Cystická fibróza je těžké, vrozené onemocnění plic s poruchou produkce normálního plicního surfaktantu. To vede ke změněným charakteristikám plic, včetně mnohonásobně zvýšeného rizika infekce  Nejčastějšími původci jsou: Pseudomonas aeruginosa Burkholderia cepacia Staphylococcus aureus Kmeny zpravidla získají polyresistenci. Další „nefermentující“: Pseudomonas fluorescens http://www.bact.wisc.edu Burkholderia cepacia Burkholderia cepacia způsobuje hnilobu cibule (Allium cepa), je to tedy typický rostlinný patogen Nozokomiální infekce dýchacích cest Burkholderia pseudomallei • Burkholderia pseudomallei je původcem těžkého onemocnění- melliodiózy • Příbuzná B. mallei způsobuje zoonózu zvanou malleus čili vozhřivka Nebezpečné i pro člověka Stenotrophomonas maltophilia Původci respiračních infekcí, ranné infekce, infekce močových cest Acinetobacter sp. http://www.buddycom.com Z řečtiny: a-kineto- = „nepohyblivý“ Diagnostika hemofilů a pasteurel  Pasteurely rostou na krevním agaru  Hemofily na krevním agaru růst neumí, rostou na čokoládovém agaru  Na KA rostou v přítomnosti takové bakterie, která jim krvinku „otevře“ (satelitový fenomén). Takovou bakterií je například zlatý stafylokok  Mají droboučké kolonie, proto se používá disk k odclonění ostatních bakterií (bacitracin, ale ve vyšší koncentraci než v bacitracinovém testu) Satelitový fenomén  Jak už víme, hemofily potřebují faktory z erytrocytů, ale nejsou samy schopny je narušit. Narušení může obstarat  zahřátí agaru (čokoládový agar)  přítomnost jiného mikroba  Satelitový fenomén představuje tu druhou možnost, jak může hemofil získat faktory z krvinek. Znamená růst hemofila pouze kolem stafylokokové čáry. Detekce hemofilů Hemofily jsou rezistentnější než bakterie běžné flóry, takže rostou uvnitř zóny, ovšem jen kolem stafylokokové čáry (satelitový fenomén!) www.medmicro.info Diferenciální diagnostika G- nefermentujících  Endova půda: jak již víme, rostou na ní z klinicky významných jen enterobakterie, příslušníci čeledi Vibrionaceae a gramnegativní nefermentující tyčinky  Nefermentující odliší to, že nefermentují glukózu (např. Hajnova půda zůstává po kultivaci celá červená, nezmění vůbec barvu) K diagnostice nefermentujících  Pseudomonády se zpravidla poznají:  Mají typickou vůni (mladé kultury)  Tvoří pigmenty, nejčastěji zelené, někdy modré či rezavé. Nejlépe jsou viditelné na MH, ale trochu i na KA či Endově agaru  Mají pozitivní oxidázu  Ostatní nefermentující musíme rozlišit biochemicky, například NEFERMtestem 24 Úkol 1: Barvení kultur podle Grama  Obarvěte podle Grama podezřelé kmeny (pro zopakování: natřít, nechat uschnout, fixovat plamenem, poté barvit: Gram 30 s, Lugol 30 s, alkohol 15 s, voda, safranin 60 s, voda, osušit, imerzní obj.)  Rozlišíte bakterie podle tvaru a typu buněčné stěny. Pro vzájemné G- tyčinek musíte pokračovat dál. Úkol 2: Kultivace bakterií  Podívejte se na výsledky kultivace našich bakterií na čokoládovém agaru, krevním agaru, Endově a MH půdě. Popište morfologii kolonií na krevním agaru. U bakterií, které na krevním agaru nerostou, popište kolonie na čokoládovém agaru.  Hemofily potřebují faktory z erytrocytů, ale nejsou samy schopny je narušit, nerostou na KA  Pasteurely na KA rostou, na Endu však nikoli  G– nefermentující naopak rostou na všech půdách Úkol 3a: Satelitový fenomén  Jak už víme, satelitový fenomén znamená růst hemofila pouze kolem stafylokokové čáry.  Přítomnost satelitového fenoménu je důkazem, že jde opravdu o příslušníka rodu Haemophilus  Kolonie jsou mrňavé, prohlížejte je důkladně! Úkol 3b: Test růstových faktorů hemofilů Jeden disk obsahuje faktor X, druhý faktor V, třetí směs obou Úkol 3c – antigenní analýza – demonstrace výsledku  Zapište výsledek aglutinace hemofilů dle obrázku (jde o kmen K): koláž s použitím: www.microbes-edu.org Úkol 3d: detekce Pasteurella typickým vzorcem citlivosti  Žádné gramnegativní bakterie nejsou citlivé na vankomycin. Vankomycin lze použít jen u grampozitivních,  Na druhou stranu, jen málo bakterií je citlivých na penicilin, zvlášť mezi G– tyčinkami.  Kombinace citlivosti k penicilinu a rezistence k vankomycinu je poměrně specifická pro rod Pasteurella. Úkol 4: Hajnova půda pro detekci G– nefermentujících bakterií  Čtyři z našich kmenů rostly na Endově agaru (vizte Úkol 2). Mohly by to být G– nefermentující, Enterobacteriaceae či Vibrionaceae.  Typické pro G– nefermentující je chybění jakékoli změny na Hajnově půdě (zůstává červená, případná nahnědlá barva nevadí, je Úkoly 5a: Oxidázový test  Proveďte oxidázový test (pro připomenutí: reakční ploška se přiloží na kolonie, pozitivita = modré zbarvení)  Z nejběžnějších G– nefermentujících tyčinek má Pseudomonas oxidázu pozitivní, Burkholderia zpravidla také; Stenotrophomonas většinou ne a Acinetobacter také nikoli. Úkol 5b: NefermTest 24  Pro přesnou biochemickou identifikaci G– nefermentujících užíváme většinou Nefermtest 24 (nebo podobný jiných výrobců).  Je to trojstrip (ne dvojstrip jako minulý týden)  Kód se tu tvoří jiným způsobem:  první číslice je 0 (oxidáza –) nebo 1 (oxidáza +)  dalších 6 číslic pochází ze sloupců H až C  sloupce B a A se nepočítají (používají se jen pro případné další rozlišení Úkol 6 – testy antibiotické citlivosti  Hemofily nerostou na MH agaru  Zpravidla se používá Levinthalův agar (přefiltrovaný čokoládový agar), na kterém jsou zóny lépe viditelné než na klasickém čokoládovém agaru  V naší laboratoři se používá „hemofilový agar“, což je půda blízká agaru Levinthalovu  G– nefermentující naopak rostou ochotně na nejrůznějších médiích Upozornění  Hemofily tvoří velmi mrňavé kolonie. Pokud je očkujeme nahusto (jako při testování citlivosti na antibiotika), jsou ještě mrňavější.  Proto je na agaru není moc vidět. Je třeba najít vhodné úhly mezi vaším okem, miskou s hemofilem a dopadajícím světlem – zprvu se zdá, že tam nic není! Tabulka zón citlivosti – HEM Antibiotikum Zkratka Referenč. zóna* Ampicilin (aminopenicilin) AMP 22 mm Ko-amoxicilin (am.+inhib.) AMC 18 mm Cefuroxim (cefalosp. 2G) CXM 20 mm Tetracyklin (tetracyklin) DO 29 mm Ko-trimoxazol (směs) SXT 16 mm Azithromycin (makrolid) AZM 12 mm Tabulka zón citlivosti – neferm. Antibiotikum Zkratka Referenč. zóna* Piperacilin + tazobaktam TZP 22 mm Gentamicin (aminoglykos.) CN 18 mm Imipenem (karbapenem) IPM 22 mm Ciprofloxacin (chin 3 gen) CIP 29 mm Ceftazidim (CS 3 gen) CAZ 16 mm Colistin CT 12 mm Zóny u hemofilů jsou často velké a splývající, což studenty mate! Jsou-li zóny tak velké, že se nedají změřit, tak je neměřte a prostě rovnou napište, že kmen je na dané antibiotikum citlivý. Zeleně jsou vyznačeny hypotetické okraje zón – všimněte si, že z naprosté většiny buď splývají, nebo jsou mimo misku