Body Bílkoviny - aminokyseliny Pozn 20 a) Napište vzorec dipeptidu: např. (Lys-Glu - další varianty) b) Napište všechny ionizované formy dipeptidu od pH 1 do pH 14 a disociačním rovnováhám přiřaďte pK údaje: (Glu: pK[1]=2,1, pK[2]=9,5, pK[3] = 4,1 Lys: pK[1] = 2, 2; pK[2] = 9,2, pK[3] = 10,8) c) vypočítejte pI tohoto dipeptidu 15 Napište vzorce následujících aminokyselin – ca 4 z 20 Popište Edmanovu metodu sekvenace peptidů - rovnice Co je primární (sekundární, terciární, kvarterní) struktura bílkoviny? Jak je stabilizována, jaké síly – interakce se uplatňují při jejím formování? Popište Merrifieldovu metodu syntézy peptidů na pevné fázi! Kterou reakcí obecně se dokazují a stanovují aminokyseliny? Popište ji - nejlépe rovnicemi. Popište ninhydrinovou reakci – rovnice, význam 10 Popište strukturní úrovně peptidů a bílkovin Jaké jsou metody stanovení primární struktury bílkoviny Zakreslete strukturu a-helixu (antiparalelního - paralelního b-skládaného listu) bílkoviny, včetně vazeb, které strukturu stabilizují. Jakým způsobem byste určili N-terminální aminokyselinu určitého peptidu? Popište proces denaturace bílkovin, jaké faktory ji způsobují? Jak ovlivňuje rozpustnost bílkoviny pH? 5 Co jsou to Ramachandranovy diagramy, k čemu slouží? Co jsou to dihedrální (torsní) úhly u peptidů a jaký je jejich význam? Co je to hydropatie u bílkovin, jak je tento parametr vyjadřován a jaký má význam. Jaká je role hydrofobních interakcí ve struktuře bílkoviny a kde se uplatňují?