C5720 Biochemie 01a_Úvod 9/24/2014 1 Petr Zbořil Obecná charakteristika •Biochemie je chemická disciplína, která studuje chemické složení živé hmoty a chemické i další procesy, které v ní probíhají. Je hraniční vědní disciplínou mezi chemií a biologií, zkoumá biologické objekty chemickými i fysikálními metodami • 9/24/2014 Petr Zbořil 2 Kořeny biochemie • •Organická chemie – chemie přírodních látek •Fysiologie •Mikrobiologie • 9/24/2014 Petr Zbořil 3 Historie – mezníky poznání •1828 - F. Wöhler syntéza močoviny •1869 - F. Miescher – objev DNA •1897 - Eduard a Hans Büchnerové – katalytický účinek bezbuněčného extraktu z kvasinek – enzymy (en zume) •1903 - Hoppe-Seyler – název biochemie • 9/24/2014 Petr Zbořil 4 Biochemie – 20. století •První krystalický enzym – ureasa - J. B. Sumner -1926 – z luštěniny Canavalia ensiformis •1953 – James Watson a Francis Crick – struktura DNA – start molekulární biologie. •Rozvoj metod studia, poznání struktur •Počitačové modelování • 9/24/2014 Petr Zbořil 5 Hlavní oblasti biochemie •a) látkové složení organizmů •b) vzájemná přeměna látek (metabolismus) zahrnující především chemické, ale také další pochody •c) přeměna energie a její tok v rámci organismu i v rámci celé biosféry (souboru všech živých organismů) •d) vzájemné vztahy dílčích pochodů v organismu, jejich organizace a regulace •e) tok informace, její projevy, autoreprodukce • 9/24/2014 Petr Zbořil 6 Význam biochemie •Teoretický – poznání podstaty života •Praktické aspekty – materiální základ rozvoje poznání •Aplikovaná biochemie olékařství – klinická biochemie a patobiochemie obiotechnologie opotravinářská biochemie odalší aplikace • 9/24/2014 Petr Zbořil 7