8-Chemická analýza 1. Glutenin obsahuje 1,6 % Try, 4,5 % Tyr a 1,8 % kys. b-hydroxyglutamové. Vypočtěte min. M[r] a počet uvedených zbytků v molekule! 2. 1 g želatiny váže 960 mmol jednosytné kyseliny a 700 mmol jednosytné zásady. Určete minimální M[r]! 3. Byl srovnáván obsah železa, celkové a disulfidické síry v koňském a vepřovém hemoglobinu: Hemoglobin Fe,% S-S,% celk.S,% koňský 0,355 0,190 0,390 vepřový 0,40 0,000 0,480 Fe - 55,845, S - 32,065 Srovnejte min. M[r] a určete počet uvedených prvků v molekule! 4. Vazebná kapacita albuminu je pro kyseliny 72.10^-5 a pro zásady 7.10-4 val.g^-1. M[r] určená měřením difuse a sedimentací je 67 100. Určete počet kyselých a zásaditých skupin v molekule!