DALŠÍ G+ BAKTERIE praktikum č. 3 Lékařská mikrobiologie – cvičení Mikrobiologický ústav LF MU www.pinterest.com Z minulých cvičení byste měli znát  Základní mikrobiologické půdy  Klinický význam stafylokoků, odlišení S.aureus od CoNS, význam a detekce koagulázy a hyaluronidázy, MRSA  Biochemické metody identifikace - % pravděpodobnosti, Tin, kataláza, oxidáza, PYR test  Klinický význam streptokoků, dělení dle hemolýzy, odlišení S.pyogenes a S.agalactiae (PYR test, CAMP test), určení S.pneumoniae (optochinový test), ASLO Přehled G+ bakterií Cvičení Tvar Zástupci P01 koky Stafylokoky (S.aureus, CoNS) P02 koky Streptokoky (viridující, hemolytické) P03 koky Enterokoky tyčky Listerie, Bacily, Korynebakteria Listerie a korynebakteria nesporulují, bacily sporulují. Obsah cvičení  Charakteristika enterokoků  Charakteristika G+ tyčinek  Léčba infekcí způsobených enterokoky a G+ tyčinkami  Diagnostika enterokoků a G+ tyčinek  Diferenciální diagnostika enterokoků a G+ tyčinek  Praktické úkoly  G+ koky v drobných shlucích či krátkých řetízcích  Vysoká odolnost – 6,5 % NaCl (pozor – stafylokoky až 10 % NaCl!), žluč, azid sodný, pH 4,8 - 11  Kataláza NEG  Klinický význam:  Součást normální mikroflóry střeva  Jedni z nejběžnějších původců močových infekcí  Nozokomiální infekce (rány, sepse, endokarditidy, implantáty, atd.)  Primární rezistence k cefalosporinům  E. faecalis (90%), E. faecium a další  Nebezpečné VRE – vankomycin rezistentní enterokoky Charakteristika enterokoků http://biowiki.hgtc.edu Charakteristika G+ tyčinek - listerie  G+ krátké tyčinky  Výskyt: v prostředí a potravinách (mléko, sýry, zelenina, maso, půda, listí…),  Vysoká odolnost - růst při nízkých teplotách (4 °C – lednička, sýrárny) a vysokých koncentracích NaCl či žluči  Kataláza POZ  L. monocytogenes, L. ivanovi, L. innocua aj. http://cit.vfu.cz Charakteristika G+ tyčinek - listerie  Klinický význam:  Listerióza - gastroenteritida, horečnaté onemocnění, málokdy infekce u zdravých dospělých  Riziko pro těhotné - hrozí kongenitální infekce plodu přes placentu (možný potrat) nebo (ve třetím trimestru) infekce plodu, nebo také perinatální infekce při porodu (kontaminovaný poševní sekrete).  Novorozenci - typická meningitida či sepse (málo časté, vysoká letalita)  Lidé s oslabenou imununitou – infekce ran, sepse, meningitidy Charakteristika G+ tyčinek - korynebakteria  Korynebakteria jsou grampozitivní tyčinky kyjovitého tvaru (koryné = kyj), některá pleomorfní, mohou být gramlabilní.  Odolné k vyschnutí a koncentraci NaCl, ale nerostou na MH agaru bez krve. Tvoří palisády a tzv. havraní křídla.  Kataláza POZ  Corynebacterium diphtheria – záškrt, díky očkování vzácný  Nedifterická (= nezáškrtová) korynebakteria – součástí běžné mikroflóry kůže. http://pixcooler.com Charakteristika G+ tyčinek - korynebakteria  Klinický význam:  Záškrt - pseudomembranózní angina (pablány, otok). Vznik pouze pokud kmen bakterie produkuje difterický toxin (ten do buňky vnáší tzv. β-fág). Charakteristický oteklý krk, při absenci terapie smrt udušením. www.wikipedia.org Charakteristika G+ tyčinek - bacily  G+ mohutné tyčinky s rovnými konci  Pohyblivé, sporulující - jedna endospora (terminální, subterminální či centrální)  Kataláza POZ  Většina zástupců – neškodné mikroby vnějšího prostředí.  V klinice většinou kontaminace.  Několik významných zástupců – Bacillus anthracis, Bacillus cereus, Geobacillus (dříve Bacillus) stearothermophillus a Bacillus subtilis www.cropsoil.uga.edu Charakteristika G+ tyčinek - bacily  Klinický význam:  Bacillus anthracis - obligátní patogen, původce veterinárního onemocnění – antraxu – potenciál biologické zbraně. Jedna z prvních nákaz, na kterých byla zkoušena vakcinace.  Bacillus cereus – enterotoxikózy, infekce oka. Imunokompromitované osoby - infekce ran, endokarditidy, sepse.  Geobacillus stearothemophillus a Bacillus subtilis schopnost přežívat při velmi vysokých teplotách  použití: indikátory účinnosti sterilizátorů. Enterokoky a G+ tyčinky: léčba  Enterokoky a listerie – primární rezistence na cefalosporin. Enterokoky také primárně rezistentní na makrolidy, linkosamidy.  E.faecalis – citlivý na ampicilin, ale E.faecium – primárně rezistentní.  Možné použití ko-trimoxazolu, doxycyklinu, jako rezerva vankomycin.  VRE – vankomycin rezistentní kmeny (hlavně u hematoonkoligkých pacientů)  linezolid (ZYVOXID), případně dalfopristin/quinupristin (SYNERCID). Enterokoky a G+ tyčinky: diagnostika – přehled kultivace a mikroskopie Enterokoky Listerie Korynebakteria Bacily Mikroskopie G+ koky v krátkých řetízcích G+ tyčinky řetězící se za sebou, palisády G+ tyčinky skládající se vedle sebe jako palisády nebo "havraní křídla" G+ robustní tyčinky, možná sporulace Kultivace šedavé, většinou bez hemolýzy (ale možná viridace i hemolýza) podobné enterokokům, hemolýza možná velmi drobné kolonie (podobné mouce) plsťovité kolonie, někdy výrazná hemolýza Diagnostika: enterokoky  Kataláza NEG  Růst na žluč – eskulinové půdě, na Slanetz – Bartleyho agaru.  Biochemie – štěpení arabinosy (E. faecalis neštěpí  půda je zelená, E. faecium štěpí  půda žloutne)  Antigenní analýza - zpravidla se nepoužívá.  Testy citlivosti – běžný MH agara. Existují i půdy na screening VRE. Foto: archiv ústavu Diagnostika: G+ tyčinky  Kataláza POZ u všech tří skupin (ale např. u rodu Arcanobacterium blízkého korynebakteriím je negativní!)  Biochemickyé rozlišení koryneformních tyčinek navzájem – API Coryne, Remel)  Diagnostika listerií – růst při nízkých teplotách, vysokých koncentracích NaCl a hemolytické interakce.  Průkaz antigenu – průkaz difterického toxinu Elekovým testem (viz. dále). Diferenciální diagnostika: enterokoky  Gramovo barvení: grampozitivní koky x grampozitivní tyčinky x ostatní bakterie.  Stafylokoky odliší pozitivní kataláza a růst na NaCl (10 %!).  Streptokoky odliší nepřítomnost růstu na Slanetz – Bartleyho či žluč – eskulinové půdě, popř. PYR testem (kromě S. pyogenes negativní).  Vzájemné rozlišení je možné arabinózovým testem nebo složitějším testem – ENCOCCUS test – 8 reakcí. Diferenciální diagnostika: bacily  Gramovo barvení: grampozitivní koky x grampozitivní tyčinky x ostatní bakterie.  Bacily se navíc projeví už v Gramově barvení coby velmi rozměrné (robustní) tyčinky. Často, ale ne vždy, můžeme také pozorovat tvorbu endospor.  Kultivace – velké, plsťovité kolonie.  Druhové určení je možné biochemickými testy, testy citlivosti na antibiotika apod.  U G+ tyčinek ale není jednoznačný algoritmus! Diferenciální diagnostika: listerie a koryneformní tyčinky  Gramovo barvení: grampozitivní koky x grampozitivní tyčinky x ostatní bakterie.  Nesporulují, nejsou robustní – vyloučeny bacily.  Spolehlivější dourčení – biochemie, růst při různých teplotách (listerie 4°C), testy hemolytických interakcí.  U G+ tyčinek ale není jednoznačný algoritmus! Diferenciální diagnostika: listerie  Chromogenní půda na diagnostiku listerií – ALOA – modré zbarvení kolonií listerií, patogenní druhy mají kolem sebe tzv. HALO = odlišně zbarvené okolí. www.oxoid.com Diferenciální diagnostika: koryneformní tyčinky  Detekce difterického toxinu za použití speciálního papírku s antitoxinem – položen na povrch agaru, kam se posléze očkují testované kmeny.  Pozitivní výsledek = precipitační linie. http://www.rahulgladwin.com Úkol č. 1 – Gramovo barvení  Obarvěte podle Grama osm podezřelých kmenů (pro zopakování: natřít  nechat uschnout  fixovat plamenem  poté barvit: Gram 30 s  Lugol 20-30 s  opláchnout vodou  alkohol 15-20 s  opláchnout vodou  safranin 60  opláchnout vodou  osušit filtračním papírem (nedrhnout buničinou ani ničím jiným!)  imerzní objektiv - olej)  Odlišíte jednu G- bakterii. Zbytek budou G+ koky a tyčinky. Úkol č. 2 – Morfologie kolonií  Popište všechny kmeny, které se v úkolu č. 1 barvily jako grampozitivní. Popište velikost, barvu, tvar, profil a hemolytické vlastnosti. Podle možnosti popište i další (povrch, okraje, konzistence, průhlednost, zápach).  Pokuste se odhadnout, který z G+ koků by mohl být stafylokok (bílý, máslovité kolonie)  Pokuste se odhadnout, která z G+ tyčinek je Listeria, Bacillus a Corynebacterium. Úkol č. 3 – Kataláza, ŽE, Slanetz- Bartley  3a) Kataláza – enterokoky negativní, G+ tyčinky pozitivní (pozitivní také G+ stafylokok, negativní také G+ streptokok).  3b) Růst na Slanetz-Bartleyho půdě (přídavek azidu sodného) – rostou enterokoky.  3c) Růst na žluč-eskulinovém agaru – kmen, který zde roste a zároveň neroste na Slanetz-Bartleyho půdě  Listeria. Úkol č. 4 – Vzájemné rozlišení enterokoků  4a) Arabinózový test – kolonie se smísily s arabinózou  inkubace. E. faecalis neštěpí  půda je zelená, E. faecium štěpí  půda žloutne.  4b) ENCOCCUStest – 8 reakcí. Neurčujte index typičnosti a % pravděpodobnosti (nemáte jak). Úkol č. 5 – Diagnostika listerií  5a) Růst při 4°C – jediná Listeria dokáže růst při chladničkových teplotách (z jiných bakterií např. Yersinia, některé druhy pseudomonád apod.).  5b) Růst listerie na chromogenní půdě – ALOA půda pro Listeria monocytogenes (slide 19). Úkol č. 6 – Testy citlivosti  6a) Odečtěte difúzní diskový test.Všímejte si, které druhy potřebují pro kultivaci MH agar s přídavkem krve a které ne.  6b) E.faecalis – citlivý na ampicilin, ale E.faecium – primárně rezistentní.  6c) VRE – vankomycin rezistentní enterokoky. Úkol č. 7 – Elekův test  Zakreslete výsledek Elekova testu na testování difterického toxinu. Nezapomeňte na popisky! Po tomto cvičení byste měli znát:  Klinický význam a diagnostiku enterokoků – jak je odlišit od stafylokoků, streptokoků. Význam zkratky VRE.  Klinický význam a diagnostiku G+ tyčinek – které sporulují, které ne, význačné vlastnosti jednotlivých zástupců (růst při nízkých teplotách, růst na diagnostických půdách atd.).  Možnosti terapie infekcí způsobených G+ tyčinkami a enterokoky – rezistence, léky volby.  Princip a význam Elekova testu.