MIKROSKOPICKÉ HOUBY – CVIČENÍ 21.11. 1. Příprava mikrokultury pro identifikaci Materiál: Petriho misky s kulturou mikromycety Pomůcky: preparační jehla, Petriho miska s MEA, sterilní pinzeta, sterilní destilovaná voda, sterilní krycí a podložní skla, sterilní Petriho miska s filtračním papírem nebo skleněnou tyčinkou tvaru U, termostat na 25 °C Pracovní postup: 1. Příprava vlhké komůrky: do sterilní Petriho misky přidáme sterilní destilovanou vodu. 2. Z tenké vrstvy MEA připravíme bloček o velikosti 1x1 cm. 3. Bloček přeneseme na sterilní podložní sklo umístěné v Petriho misce (vlhká komůrka). 4. Vpichem do čtyř stran naočkujeme kulturu a překryjeme krycím sklem. 5. Kultivujeme 2 – 5 dní při teplotě 25 °C. 6. Průběžně sledujeme růst suchým objektivem při zvětšení 60 – 450x. 2. Izolace mikroskopických hub z osiva (seed born fungi) Materiál: obilky pšenice Pomůcky: 2% roztok dezinfekčního přípravku SAVO, minutky, sterilní detilovaná voda, sterilní pinzeta, sterilní Petriho miska s filtračním papírem nebo kultivační médium (PDA – potato dextrose agar) Pracovní postup: 1. Provedeme povrchovou dezinfekci vložením 5 obilek do 2% roztoku dezinfekčního přípravku SAVO (tj. 0,1 % NaClO) na dobu 10 minut. 2. Poté osivo třikrát opláchneme sterilní destilovanou vodou. 3. Sterilní pinzetou rozmístíme obilky na povrch PDA (viz. schéma). 4. Kultivujeme ve tmě, při teplotě 25 °C po dobu deseti dnů. 5. Mikroskopické hodnocení