Mikroskopické houby - cvičení 1. Izolace kvasinek stěrem z dutiny ústní - hodnocení Hodnocení makromorfologie: Hodnocení mikromorfologie: Materiál: kultura kvasinky I. Preparát barvený podle Grama: Umožňuje podrobné pozorování mykotických organizmů při velkých zvětšeních a odlišení bakteriální kontaminace. Pomůcky: podložní skla, kahan, barvící roztoky, očkovací klička Pracovní postup: 1. Na podložní sklo naneseme kapku sterilní destilované vody. 2. Sterilní kličkou nabereme kulturu a rozmícháme v kapce vody. 3. Preparát usušíme na vzduchu a fixujeme teplem, opakovaným protažením plamenem kahanu. 4. Fixovaný preparát přelijeme krystalovou violetí a necháme působit 30 sec. 5. Opláchneme vodou (zbytek vody důkladně setřepat). 6. Převrstvíme Lugolovým roztokem na 30 sec. 7. Opláchneme vodou (zbytek vody důkladně setřepat). 8. Odbarvujeme 95% etanolem, dokud odchází modrá barva (cca 20 – 30 sec.). 9. Opláchneme vodou (zbytek vody důkladně setřepat). 10. Dobarvíme zředěným roztokem safraninu 1 – 2 sec. 11. Opláchneme vodou (zbytek vody důkladně setřepat) a necháme oschnout na vzduchu. 12. Preparát prohlížíme imerzním objektivem při zvětšení 1000x a více. II. Mikromorfologie na agaru s rýžovým extraktem: Pomůcky: kultura kvasinky, Petriho miska s rýžovým agarem, sterilní krycí skla, preparační jehla, pinzeta sterilizovaná vypálením, termostat, světelný mikroskop Pracovní postup: 1. Kulturu kvasinky naočkujeme krátkým řezem do středu tenké vrstvy agaru. 2. Přikryjeme sterilním krycím sklem. 3. Kultivujeme 24 – 48 hodin v termostatu při teplotě 30°C. 4. Poté kulturu prohlížíme pod mikroskopem. Kvasinky mají makroskopicky většinou uniformní vzhled. V kultivaci na agaru s rýžovým extraktem lze identifikovat druh Candida albicans podle kulovitých chlamydospor na koncích vláken (obr. 1). Obr. 1 Candida albicans