Mikroplasty ve sladkých vodách Eliška Blažková Vlastnosti mikroplastů  Velikost menší než 5 mm  Různý tvar, barva, chemické složení  Různé zdroje: primární a sekundární Primární zdroje mikroplastů:  Domácnosti (produkty osobní hygieny)  Průmysl, ČOV (aktivovaný kal)  Výroba plastů (pryskyřičný pelet)  Sekundární zdroje:  Obrušování z větších kusů plastu Obsah mikroplastů v řekách a jezerech  Sev. Amerika: mikroplasty v Great Lakes  Evropa: Ženevské jezero (0,05-0,09 částic/m3), Dunaj (0,055 částic/m3), Rýn (denně vypustí 191 mil.částic = 30 kg/den)  Asie: Hovsgol Účinek mikroplastů na akvatické organismy  Hrouzek obecný – 12 % nález MP  Hrotnatka obecná – filtrace MP, v tukových kapénkách  Preference plastové potravy před přirozenou = absence živin = snadná kořist Video:https://www.youtube.com/watch?v=2oQ eXhURTgY Mikroplasty v mořích a oceánech Přítomnost i v odlehlých oblastech Vysoká koncentrace v sedimentech Objevuje se v potravním řetězci Děkuji za pozornost!