Kvasinková buňka ve světelném a elektronovém mikroskopu Kvasinky patří mezi houby – Mycota Kvasinky jsou jednobuněčné houby s podobnou organizací jako buňky živočichů a rostlin Bakterie Prvoci Houby (kvasinky) živočichovérostliny Historie poznávání kvasinek van Leeuwenhoek 1680 Cagniard-Latour 1830 Schwann 1836 Pasteur 1863 Müller-Thurgau 1890 Kruis a Šatava 1918 Kmeny kvasinek se uchovávají na agarových živných půdách, kde rostou ve formě kolonií Barvení jader Buněčná stěna Jádra Živé buňky Skenovací elektronová mikroskopie Mateřská buňka s vyrůstajícím pupenem Po oddělení dceřinné buňky zůstává na povrchu mateřské buňky jizva Buněčná stěna po pokovení Technika mrazového lámání – freeze fracturing Povrch plasmatické membrány S. cerevisiae odhalený technikou mrazového lámání Zygosacch. rouxii Zkvašuje koncentrované mošty Elektronová mikroskopie ultratenkých řezů – po šetrné fixaci, kontrastování a zalití do pryskyřic Technika ultratenkých řezů dovoluje studovat i jemnou strukturu dělícího vřeténka, které je u kvasinek uvnitř jádra Pučení S. cerevisiae Pohled do rostoucího pupene kvasinky S. cerevisiae Schizosaccharomyces Preparace buněk technikou mrazového lámání Povrch spory s částečně odhalenou plasmatickou membránou Mikrotubuly S.cerevisiae • jaderné (16/32, 8), cytoplazmatické různý počet • heterodimery α a β tubulinu do protofilament (13,14) polarizované struktury(+,-), β-tubulin (+) • α tubulin – geny TUB1,TUB3 • β tubulin - gen TUB2 • γ tubulin – gen TUB4 • výměna GTP pouze β • α pouze váže GTP Fluorescenční mikroskopie cytoskeletálních struktur – pomocí fluoreskujících protilátek Mikrotubuly, aktin a jádra v buňkách Sch. pombe Genetické manipulace : sekreční mutanta S. cerevisiae Somatická hybridizace kvasinek cestou buněčné fůze Kvasinky podílející se na výrobě vína: Brettanomyces – Dekkera Hanseniaspora – Kloeckera Candida Kluyveromyces Cryptococcus Metschnikowia Debaryomyces Pichia Rhodotorula Saccharomyces Saccharomycodes Schizosaccharomyces Zygosaccharomyces Vinné kvasinky v průběhu spontánní fermentace: Kloeckera, Hanseniaspora, Candida Saccharomyces, Schizosaccharomyces Vinné kvasinky pro inokulovanou fermentaci: Saccharomyces cerevisiae Jak kvasinky vidí sochaři Hustopeče 2007– ve dvoře domu u Synků (Informační středisko) Bořetice, 2007 Rakvice, sochařské sympozium 2011