Identifikace bakterií Identifikace  Identifikace mikroorganismů = stanovení příslušnosti k určité taxonomické skupině  Je potřebné mít čistou kulturu Hodnotíme:  Morfologii (makroskopické znaky - tvar a zbarvení kolonie, mikroskopické – barvení, Gram, acidorezistence, pouzdra, spory…)  Fyziologii (vztah ke kyslíku, k NaCl, ATB, teplota růstu, rezistence, typ metabolizmu)  Biochemii (zdroj C, redukce nitrátů, tvorba indolu…)  Doplňující testy (molekulární diagnostika – PCR, sekvenace, ribotypizace, obsah G+C v DNA; serotypizace, imunochemické reakce, chemická analýza buňkové stěny, patogenita) Standardizované testovací systémy  Rychlé zpracování velkého množství vzorků  Odstranění individuálních rozdílů v přípravě, provedení i hodnocení  API systém  Mikro-LA-Test – ENTEROtest, STAPHYtest, ANAEROtest - destičky s jamkami kam se kape buněčná suspenze  Hodnocení – tabulky či počítačový program API test STAPHYtest24 Latexová aglutinace Enterobacteriaceae  Gramnegativní tyčky  Fakultativně anaerobní, chemoautotrofní, mezofilní,  Oxidáza negativní (výjimka Plesiomonas), kataláza pozitivní, glukózu štěpí za tvorby plynu, redukují nitráty  Většina žije v trávícím traktu obratlovců - součást mikroflóry  Klinicky významná skupina, někteří nepatogenní, někteří jsou původci závažných onemocnění  Yersinia pestis, Salmonella (serovary Typhi, Paratyphi), E. coli  Jejich přítomnost ve vodě znamená fekální znečištění Průkaz enterobakterií  1. Odlišení G+ a G- (Gramovo barvení, KOH test (+) )  2. Kataláza (+)  3. Oxidáza (-)  4. Využívání cukrů, produkce H2S a plynů (TSI + Hajn) (+)  4. Štěpení glukózy aerobně (oxidace) (+) a anaerobně (fermentace) (+) (OF test)  5. ENTEROtest + ONPG test  Diagnostické půdy: Endo, MacKonkey, Desoxychlolát-citrátový, Salmonella-Shigella, Simonscitrát agar KOH test  Odliší G+ a G- bakterie  Kapka 3% KOH na sklíčko  V kapce se kličkou rozmíchá kultura  U G- se poškodí stěna a vylije se obsah buňky, teda suspenze bude viskózní, bude se bude táhnout za kličkou  U G+ se suspenze netáhne za kličkou  Enterobakterie + Katalázový test  Rozliší bakterie mající enzym katalázu  Kataláza rozkládá peroxid vodíku na vodu a kyslík  Na sklíčko s kulturou se kápne 3% peroxid  Pozitivní kataláza = uvolňují se bublinky kyslíku, šumí to  Enterobakterie + Papírkový oxidázový test  Identifikuje MO, které vytvářejí enzym cytochrom c oxidáza  Na papírky se kličkou nanese 24h kultura / papírek se přitlačí na kulturu v misce / ponoří se do tekuté kultury  Papírek zmodrá do 30 s = pozitivní reakce  Papírek zmodrá do 2 min = opožděně pozitivní  Papírek beze změny = negativní  Enterobakterie – TSI test (triple-sugar iron) s indikátorem železa podle Hajny  Test na utilizaci laktózy, glukózy, sacharózy, produkci H2S a plynů  Do tuhého média ve zkumavce se vpíchne kultura a vzápětí se naočkuje hádkem na šikmou plochu  Po 24-48h/37°C sledujeme změny  Žlutá celá půda = kultura zkvašuje laktózu a sacharózu (nahoře) i glukózu (dole)  Žlutá horní šikmá plocha a červený spodek = zkvašuje L, ne G  Všechno zůstane červené = nevyužívá ani L ani G  Médium zčerná = produkce sirovodíku  Bublinky = produkce plynu kvašením  Enterobakterie: cukry +, sirovodík +, plyn + OF test – test na oxidaci/fermentaci  Detekce respiračních enzymů, detekce přítomnosti oxidázy  2 zkumavky s polotuhým médiem a acidobazickým indikátorem (bromthiolová modř) v kyselém prostředí žlutne, v zásaditém modrá a v neutrálním zelená  Vpichem se naočkuje kultura  Jedna zkumavka se kultivuje aerobně, druhá anaerobně (zakápnuta parafinem), odečet po 24h OF test  Pozitivní reakce = žlutá barva, negativní =modrá/zelená  Obě zkumavky žluté = pozitivní oxidace (aerobní štěpení) i fermentace = fakultativní anaerob, možná enterobakterie  Aerobní zkumavka pozitivní (žlutá), anaerobní negativní (modrá) = jen aerobní druh, nefermentující, např. Aeromonas, Vibrio, Pseudomonas (když je vidět pohyb)  Obě zkumavky negativní (modré) = glukózu nefermentuje ani aerobně neštěpí Alcaligenes (ox+), Agrobacterium (ox-) Enterotest  Pro identifikaci fermentujících bakterií z čeledi Enterobacteriaceae  Komerční systém jamkových testů  16 testů (2 řady po 8), + zkumavkový test na β-galaktozidázu (ONPG) Testy v jamkách:  (H2S) produkce sirovodíku  LYS dekarboxylace lysinu  IND produkce indolu  ORN dekarboxylace ornithinu  URE rozklad močoviny  PHE deaminace fenylalaninu  ESC hydrolýza eskulinu  SCI utilizace citrátu  MAL utilizace malonátu  INO produkce kyseliny z inositolu  ADO produkce kyseliny z adonitu  CEL produkce kyseliny z celobiózy  SUC produkce kyseliny z sacharózy  SOR produkce kyseliny z sorbitolu  TRE trehalózy  MAN mannitolu Enterotest  Z 24h kultury se připraví 3 ml suspenze buněk ve fyz. roztoku se zákalem 1 podle stupnice MacFarlanda  Destička se dá na výšku, odřízne se fólie a napíší se na ní čísla kmenů  Suspenze se důkladně přetřepe a pipetuje se z ní 100 μl do každé jamky  Prvních 5 jamek zakápnout parafinem – aby testy mohli probíhat anaerobně (H1, G1, F1, E1, D1)  Destička se uloží do sáčku a kultivuje se 18-24h/37°C + zkumavkový ONPG test Papírkový ONPG test  Důkaz produkce β-galaktozidázy – štěpí laktózu  Bezbarvý substrát (o-nitrofenyl-β-D-galaktopyranozid) v případe + reakce zežloutne (ortho- nitrofenol)  Do zbytku fyziologického roztoku s kulturou se vloží testovací proužek na ONPG test, kultivace 24h/37°C se vyhodnotí zežloutnutí